Wormwood untuk penghadaman

Apakah kesan wormwood?

Sebagai tumbuhan ubatan, wormwood (Artemisia absinthium) telah dihargai sejak zaman dahulu. Bersama dua spesies Artemisia lain (mugwort dan rue), ia merupakan salah satu tumbuhan ubatan yang paling penting dalam perubatan purba.

Pada abad ke-19, absinthe, minuman beralkohol yang mengandungi ekstrak wormwood, balsem lemon dan tumbuhan lain, sangat popular. Artis seperti Vincent van Gogh telah ketagih dengan dadah fesyen psikoaktif. Absinthe, bagaimanapun, boleh menyebabkan kerosakan yang serius, terutamanya dengan penggunaan yang berpanjangan. Ini termasuk kerosakan saraf, masalah gastrousus, penyakit mental dan juga bunuh diri.

Wormwood yang diiktiraf secara perubatan digunakan untuk:

  • hilang selera makan
  • aduan dispeptik, iaitu aduan bahagian atas perut seperti rasa kenyang, kekejangan gastrousus ringan, pedih ulu hati, perut kembung dan loya.

Perubatan rakyat masih menggunakan wormwood untuk aduan dan penyakit lain seperti gastrik, anemia, haid tidak teratur atau terlalu lemah dan serangan cacing.

Wormwood biasanya diambil sebagai ekstrak atau teh.

Bagaimanakah wormwood digunakan?

Terdapat beberapa cara untuk menggunakan wormwood sebagai tumbuhan ubatan.

Wormwood sebagai teh

Teh wormwood adalah rasa yang agak pahit, tetapi mempunyai sifat penyembuhan: tuangkan secawan air panas selama satu perempat hingga satu sudu teh keseluruhan (1 sudu teh = 1.5 gram) herba wormwood cincang, tutup dan biarkan infusi curam selama tiga hingga tujuh minit, kemudian tapis bahagian tumbuhan.

  • empat hingga sembilan tahun: 1 hingga 1.5 gram
  • sepuluh hingga 15 tahun: 1.5 hingga 3 gram

Teh wormwood pahit tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur empat tahun.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika simptom anda berlarutan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Wormwood dalam aromaterapi

Minyak pati wormwood boleh, antara lain, merosakkan saraf (kesan neurotoksik), menyebabkan sawan (kesan epilepsi) dan menyebabkan keguguran pada wanita hamil (kesan abortif). Ia juga merengsakan kulit dan boleh menyebabkan melecur. Oleh itu, minyak wormwood harus digunakan, jika ada, hanya oleh ahli aromaterapi yang berpengalaman!

Persediaan siap sedia dengan wormwood

Sesetengah orang lebih suka ekstrak cecair (ekstrak cecair) daripada herba wormwood atau titisan wormwood daripada teh. Persediaan pahit sedemikian juga boleh didapati berdasarkan beberapa tumbuhan ubatan - sebagai tambahan kepada wormwood, ia mungkin mengandungi dandelion, centaury dan/atau akar angelica, sebagai contoh.

Ahli farmasi atau doktor anda akan menasihati anda tentang memilih penyediaan yang betul dan memberitahu anda tentang dos dan penggunaan yang betul.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan wormwood?

Walau bagaimanapun, dos berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti muntah, kekejangan gastrousus, mengantuk dan sakit kepala. Sebabnya ialah racun saraf thujone.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan wormwood

  • Jika anda alah kepada tumbuhan daisy seperti mugwort dan arnica, jangan gunakan wormwood.
  • Orang yang mempunyai penyakit hati dan peminum alkohol (kering) tidak boleh mengambil persediaan wormwood alkohol.
  • Dengan teh wormwood dan tincture dalam dos yang disyorkan, anda tidak membekalkan badan dengan thujone dalam dos toksik. Namun begitu, sebagai langkah berjaga-jaga, anda tidak boleh menggunakan tumbuhan ubatan secara dalaman selama lebih lama daripada maksimum dua minggu atau mematuhi arahan penggunaan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda dengan tegas.
  • Wormwood boleh mengurangkan keberkesanan ubat anti-kejang.
  • Wormwood boleh meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang.

Bagaimana untuk mendapatkan produk wormwood

Anda boleh mendapatkan herba wormwood kering serta penyediaan siap berasaskan wormwood seperti titisan di farmasi dan kadangkala juga di kedai ubat.

Untuk penggunaan wormwood yang betul, sila rujuk maklumat pakej masing-masing dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apa itu wormwood?

Batangnya yang tegak berbulu dirasa kelabu dan bercabang di bahagian atas. Ia mempunyai dua hingga tiga daun menyirip, yang juga berambut sutera putih di kedua-dua belah. Kepala bunga kuning dan bulat tersusun dalam malai tegak. Jika anda menggosok bunga atau daun di antara jari anda, ia mengeluarkan bau aromatik yang kuat, yang berasal dari minyak pati yang terkandung di dalamnya.