Jangkitan Luka: Punca, Gejala & Rawatan

Setelah mengalami luka, jangkitan luka mungkin berlaku di kawasan luka. Pada masa lalu, semua bentuk jangkitan luka juga disebut gangrene. Sekiranya jangkitan pada luka tidak dapat dicegah tepat pada waktunya, jangkitan ini biasanya memerlukan rawatan terapi yang disasarkan.

Apakah jangkitan luka?

An luka terbuka harus dibasmi kuman dan dibilas air. A tetanus vaksinasi harus selalu diperbaharui dalam konteks ini. Dalam perubatan, jangkitan luka disebut ketika luka dijangkiti kerana menyerang mikroorganisma. Jangkitan luka seperti ini biasanya dimanifestasikan, misalnya, oleh proses keradangan di kawasan luka. Jangkitan luka diberikan kepada apa yang disebut penyembuhan luka gangguan. Khususnya, luka di mana terdapat kehilangan tisu yang luas (seperti yang boleh berlaku, sebagai contoh, akibat dari teruk terbakar atau akibat gigitan anjing) terdedah kepada berlakunya jangkitan pada luka. Ini sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa luka selalunya tidak boleh dijahit, tetapi mesti sembuh secara semula jadi. Penyembuhan boleh memakan masa hingga beberapa bulan dan oleh karenanya luka rentan terhadap penembusan mikroorganisma berbahaya. MRSA jangkitan atau jangkitan nosokomial mewakili bentuk khas jangkitan luka. Kerana semakin biasa rintangan antibiotik, tahan methicillin bakteria, Seperti Staphylococcus aureus, berlaku terutamanya di hospital yang tidak bersih.

Punca

Mikroorganisma sepadan yang membawa jangkitan pada luka biasanya patogenik bakteria (iaitu, bakteria yang boleh menyebabkan penyakit). Kurang biasa, virus atau parasit yang menyerang luka juga boleh menyebabkan jangkitan pada luka. Walau bagaimanapun, pencerobohan yang sesuai bakteria, virus atau parasit tidak membawa kepada jangkitan pada setiap kes; sama ada jangkitan berlaku bergantung, antara lain, pada jenis serangan patogen, pada nombor mereka dan juga di sistem imun pesakit yang terjejas. Sekiranya bakteria adalah penyebab jangkitan luka, jangkitan seperti itu dapat muncul dalam pelbagai bentuk: apa yang disebut cocci (bakteria sfera), misalnya, biasanya membawa untuk dilafazkan nanah pembentukan di kawasan luka, sementara bakteria putrefaktif sering menimbulkan bau khas yang menyertai jangkitan luka.

Gejala, keluhan, dan tanda

Jangkitan luka yang ada biasanya disertai dengan gejala yang cukup berbeza yang boleh menyebabkan ketara kesakitan. Sebagai peraturan, jangkitan pada luka selalu dikaitkan dengan kemerahan yang teruk di kawasan yang terjejas. Individu yang terjejas dapat melihat kemerahan seperti itu dengan mata kasar. Dalam beberapa kes, terdapat juga pembengkakan yang terlihat dan segera muncul di luka. Simptom lain dan cukup jelas adalah pembentukan nanah cecair. Pembentukan nanah sangat biasa berkaitan dengan jangkitan luka, kerana ini adalah tanda parah keradangan. Mereka yang memutuskan untuk mendapatkan rawatan perubatan dan ubat pada masa ini membuat pilihan yang tepat. Memang, rawatan seperti itu sangat mustahak sekiranya berlaku jangkitan luka, kerana jika tidak, gejala yang berlaku mungkin akan bertambah teruk. Jangkitan boleh merebak ke seluruh badan, menimbulkan risiko darah keracunan. Dalam beberapa kes, sebuah abses bentuk pada luka. Ini adalah rongga yang dipenuhi dengan cecair nanah. Tekanan ke dalam meningkat dari masa ke masa, yang memungkinkan cecair nanah memasuki aliran darah. Seperti abses juga dapat dilihat dengan mata kasar dan harus dirawat oleh doktor secepat mungkin.

Diagnosis dan kursus

Pertama, jangkitan pada luka dapat didiagnosis berdasarkan bukti mikrobiologi yang disebut. Untuk tujuan ini, misalnya, penyapu diambil dari kawasan luka dan diuji untuk mengetahui adanya jangkitan luka. Prosedur diagnostik lebih lanjut untuk mengesahkan adanya jangkitan luka mungkin termasuk sinar-X atau ultrasound jika perlu: The Sinar X kaedah boleh, misalnya, memberikan visualisasi terhad pada fokus nanah yang telah terbentuk semasa jangkitan luka.Ultrasound juga boleh digunakan untuk mengesan cecair yang terkumpul di kawasan luka; pembasmian kuman ultrasound biasanya berlaku sebelum pemeriksaan diagnostik ini. Jalannya jangkitan luka bergantung kepada pelbagai faktor. Sebagai contoh, jenis pencetus untuk jangkitan luka berperanan. Sebagai tambahan, permulaan rawatan tepat pada masanya dan rawatan perubatan yang tepat dapat mempengaruhi perjalanan jangkitan luka secara positif.

Komplikasi

Jangkitan luka boleh membawa komplikasi yang terutama berkaitan dengan ukuran luka dan kebersihan luka. Sebaliknya, rawatan luka secara profesional dengan pemeriksaan berterusan dan rawatan perubatan tidak termasuk komplikasi dalam kebanyakan kes. Jangkitan luka selalu bermaksud titik serangan lebih jauh patogen, yang menjajah luka sekiranya kebersihan atau pendedahan tidak mencukupi. Mereka menyebabkan penyembuhan luka yang lebih buruk, menyebabkan gejala jangkitan khas atau memperburuk gejala yang sudah ada. Sekiranya luka besar dan rosak sehingga badan tidak dapat menyembuhkan luka, prosedur pembedahan mesti dipertimbangkan untuk kepentingan kesihatan. Amputasi dan amputasi separa mungkin diperlukan dalam kes yang teruk. Di samping itu, luka yang tidak dijaga dengan baik secara kebersihan menimbulkan risiko darah keracunan dan yang berkaitan sepsis. ini keadaan selalu mengancam nyawa dan, dalam kes yang teruk, hampir mustahil untuk dirawat. Tidak dirawat secara perubatan, seperti gangrene membawa kepada kematian orang yang terjejas. Di samping itu, bergantung pada laman web, jangkitan luka yang mendalam dapat menyebabkan kerosakan sekunder yang mempengaruhi otot dan saraf, antara lain. Kehilangan fungsi di kawasan yang terjejas, terutama dalam kes penyembuhan yang rumit luka, mungkin berlaku. Risiko untuk semua komplikasi dalam konteks ini dapat dikurangkan dengan kebersihan yang mencukupi langkah-langkah.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Biasanya, luka sembuh secara perlahan dan stabil. Doktor tidak diperlukan sekiranya peningkatan luka yang berterusan dapat dirasakan selama beberapa hari dan ketidakselesaan yang ada berkurang. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat peningkatan yang merugikan kesihatan kesan atau penyelewengan lain berlaku, pemeriksaan perubatan diperlukan. Sekiranya terdapat pembengkakan di kawasan luka serta kemerahan yang teruk, tindakan diperlukan. Sejak sepsis boleh berkembang jika luka tidak berjalan dengan baik, diperlukan nasihat doktor. Sepsis berpotensi mengancam nyawa keadaan. Oleh itu, doktor harus berunding sekiranya terdapat kemerosotan secara umum kesihatan dalam jangka masa yang singkat. Sekiranya ada demam atau pembentukan nanah, ada sebab untuk dibimbangkan. Sekiranya sebuah abses berkembang, lawatan ke doktor adalah perlu. Sekiranya perubahan kesihatan yang cepat berlaku dalam beberapa minit, rawatan di hospital diperlukan segera. Sekiranya orang yang terlibat mengadu kesakitan, tiba-tiba teruk keletihan atau penurunan fizikal kekuatan, ini harus disiasat. Sekiranya terdapat perasaan tidak sihat dan juga perasaan sakit umum, terdapat gangguan kesihatan yang mesti disiasat dan dirawat. Kerengsaan, sekatan pergerakan yang teruk dan hipersensitiviti terhadap sentuhan adalah tanda-tanda ketidakteraturan yang ada. Perkara ini mesti dijelaskan oleh doktor.

Rawatan dan terapi

Dalam rawatan perubatan jangkitan luka, sering kali dilakukan pemeriksaan luka yang disebut, iaitu pemeriksaan menyeluruh terhadap jangkitan luka. Penyemakan luka ini, misalnya, harus memberikan informasi mengenai kedalaman yang telah ditembus oleh jangkitan luka dan sejauh mana luka tersebut tercemar. Selanjutnya, tinjauan luka memeriksa sama ada darah kapal, saraf or rongga badan mungkin terkena jangkitan luka. Semasa rawatan pembedahan jangkitan luka seterusnya, tisu mati di kawasan luka dikeluarkan jika perlu. Sekiranya jangkitan luka disertai dengan keluarnya luka yang teruk, langkah terapi lain yang mungkin dilakukan adalah penempatan saliran luka yang disebut, iaitu bentuk sistem saliran melalui cairan tisu yang dapat disalirkan ke luar. Selalunya, rawatan selanjutnya jangkitan pada luka kemudian berlaku dalam bentuk perubahan pakaian setiap hari, yang antara lain bahan pembalut steril (bebas kuman) mesti digunakan. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan luka boleh merebak dan membawa kepada sepsis (keracunan darah). Sekiranya ini berlaku, tambahan pentadbiran of antibiotik mungkin perlu.

pencegahan

Untuk mengelakkan jangkitan luka, luka harus antara lain dibersihkan dan dirawat dengan cepat. Bergantung pada keparahan luka yang diderita, mungkin disarankan untuk berkonsultasi dengan dokter yang hadir pada tahap awal jika ragu-ragu, untuk memastikan penjagaan luka dan mencegah jangkitan luka.

Penjagaan selepas itu

Komplikasi serius boleh berlaku sekiranya berlaku jangkitan pada luka. Dalam kes terburuk, pesakit berisiko keracunan darah. Oleh itu, jangkitan luka mesti dirawat dengan penjagaan khas. Pertama sekali, penting untuk melindungi luka dari pengaruh luaran dalam kehidupan seharian. Pencemaran mesti dielakkan dengan segala cara. Atas sebab ini, luka harus ditutup di kawasan yang luas. Ini dilakukan dengan bantuan plaster yang sesuai atau, jika terjadi luka yang lebih besar, dengan pembalut luka, yang harus diperiksa dan diubah secara teratur. Sekiranya rembesan cecair luka meningkat, ini mesti diperjelaskan dengan doktor yang merawat. Jenis dan kekerapan perubahan berpakaian juga harus dibincangkan dengan doktor. Untuk mempromosi penyembuhan luka, pembalut mesti dipakai sedemikian rupa sehingga tidak ada perasaan tegang di kawasan yang terjejas. Peregangan daripada kulit disebabkan oleh ini boleh menyebabkan gangguan lebih lanjut dan membesar luka atau merosakkan penyembuhan luka proses. Pergerakan dan aktiviti motor harus disesuaikan dengan sewajarnya semasa tempoh penyembuhan luka dan kemungkinan berlebihan yang dapat dielakkan. Selalunya disarankan untuk menghentikan sepenuhnya aktiviti sukan semasa penyembuhan. Untuk menyokong organisma semasa pemulihan, perhatian harus diberikan kepada gaya hidup yang sihat. Diet yang seimbang dan pengambilan vitamin dan cecair yang mencukupi membantu dalam proses ini

Apa yang anda boleh buat sendiri

Penjagaan khas mesti diambil semasa jangkitan luka berlaku. Agar tidak mengambil risiko keracunan darah, tutup pemantauan perkembangan kesihatan adalah penting. Sekiranya terdapat peningkatan gejala atau penyelewengan umum, doktor mesti berunding. Kegagalan untuk melakukannya boleh mengakibatkan penyakit yang teruk keadaan dan kematian pramatang. Dalam kehidupan seharian, penjagaan mesti diambil untuk melindungi luka dari pengaruh luaran. Khususnya, pencemaran mesti dielakkan. Atas sebab ini, kawasan yang terjejas harus dilindungi atau dilindungi dengan murah hati. Pembalut luka harus diperiksa dan diubah secara berkala. Sekiranya cecair luka meningkat, tindakan diperlukan. Sekiranya terdapat ketidakpastian mengenai prosedur yang betul untuk menukar pakaian, doktor yang hadir harus berunding. Semasa pergerakan umum, penjagaan harus diambil untuk mengelakkan perasaan ketegangan. Ini boleh menyebabkan regangan daripada kulit dan dengan itu menjadi gangguan. Terdapat risiko pembesaran luka atau kerosakan yang ada dalam proses penyembuhan progresif. Oleh itu, penting untuk menyesuaikan fungsi motor dengan keadaan kesihatan dan untuk mengelakkan beban berlebihan. Oleh itu, aktiviti sukan mesti dielakkan sepenuhnya sepanjang tempoh pemulihan. Untuk menyokong proses penyembuhan, organisma harus dibekalkan dengan cukup vitamin. Oleh itu, perhatian harus diberikan kepada yang seimbang diet.