Sakit Luka: Punca, Rawatan & Bantuan

Luka kesakitan adalah isyarat amaran penting untuk memberi amaran kepada gangguan dan penyakit yang boleh membahayakan tubuh. Oleh itu, kecederaan, sama ada dari pembedahan atau kemalangan, selalu dikaitkan dengan kesakitan. Mereka bahkan boleh bertahan melebihi penyembuhan sebenarnya.

Apa itu sakit luka?

Luka kesakitan merangkumi bukan sahaja kesakitan, dari kecederaan itu sendiri, tetapi juga kesakitan dari proses penyembuhan. Sebagai istilah payung, sakit luka merujuk kepada semua kesakitan yang berlaku berkaitan dengan luka. Selain kesakitan yang disebabkan oleh kecederaan itu sendiri, ini juga termasuk kesakitan yang disebabkan oleh proses penyembuhan. Selain itu, ada rasa sakit yang timbul akibat penyembuhan, misalnya disebabkan oleh jaringan parut yang berkembang biak. Sekiranya luka juga memancarkan rasa sakit di kawasan yang rosak, ia juga dikira sebagai sakit luka. Perwatakan mereka biasanya tajam-membakar, yang dianggap sangat menyakitkan. Secara amnya, benar juga bahawa kecederaan yang lebih kecil dikaitkan dengan kesakitan luka yang lebih sedikit daripada yang besar.

Punca

Penyebab kesakitan luka adalah selalu kecederaan tisu yang menggerakkan proses biokimia yang kompleks. Bergantung pada keparahan kecederaan, pendarahan berlaku hingga tahap yang berbeza-beza. Pada masa yang sama, tubuh menghasilkan bahan pencetus kesakitan di tempat yang terjejas. Mereka mengaktifkan sel-sel saraf yang terletak di tisu yang cedera, yang seterusnya menghantar impuls melalui jalur saraf ke otak, di mana kesakitan diproses. Pencetus untuk kesakitan luka berlipat ganda. Terutama, ia termasuk kecederaan yang disebabkan oleh luka, lebam, jahitan, impalement, gigitan dan peluru luka. Melampau sejuk (radang dinginatau panas (terbakar, kulit kepala) juga menyebabkan kecederaan yang menyakitkan. Kesakitan luka juga disebabkan oleh tekanan dan geseran pada prostesis. Hantu sakit anggota badan juga merupakan bentuk kesakitan khas atau sakit luka. Mereka berlaku selepas pemotongan anggota badan, walaupun bahagian badan yang dianggap menyakitkan tidak lagi ada.

Penyakit dengan gejala ini

  • Lebam
  • Sakit hantu
  • Kerosakan
  • Hipotermia
  • Luka bakar
  • Membakar

Diagnosis dan kursus

Sekiranya kecederaan berlaku, langkah pertama adalah menentukan tahap keparahannya. Sebelum sebarang rawatan, mesti dijelaskan sama ada ia dangkal kulit lecet dengan sakit luka yang agak kecil atau lebih dalam luka. Ini termasuk pemotongan kulit, kecederaan pada lapisan tisu lain di badan, atau kecederaan yang paling teruk di rongga badan seperti tengkorak, dada dan perut. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa keparahan kecederaan tidak secara automatik berkorelasi dengan intensiti kesakitan luka. Kerana sensasi kesakitan bergantung pada pelbagai faktor, terdapat perbezaan individu yang besar dalam bagaimana pesakit memproses kesakitan. Mereka kadang-kadang mengalami kesakitan yang diingini setelah kemalangan dan pembedahan lebih intens daripada yang sebenarnya, penyelidikan telah menunjukkan.

Komplikasi

Kesakitan luka tidak perlu dirawat dalam setiap kes. Sekiranya ia berlaku selepas kemalangan kecil atau lebam, mereka biasanya sembuh dengan agak cepat dan meninggalkan no parut. Dalam kes ini, mereka juga tidak perlu dirawat dan tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika sakit luka berlaku selepas kemalangan besar dan luka berdarah, doktor mesti berunding dalam apa jua keadaan. Dianjurkan untuk menutup luka dengan pembalut sehingga tidak ada jangkitan yang dapat terjadi di sana kerana kotoran. Untuk mengelakkan kesakitan luka, luka harus ditutup dengan pembalut tekanan atau a plaster sebaik sahaja ia dibuat. Rawatan oleh doktor mesti dilakukan sekiranya luka itu sangat menyakitkan dan dengan itu menyekat kehidupan seharian. Ia biasanya berbentuk campur tangan pembedahan atau ubat. Painkillers boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Namun, penggunaan tetap harus dielakkan, seperti ubat penahan sakit menyerang perut. Komplikasi hanya berlaku dalam kes yang jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, sakit luka hilang setelah beberapa saat dan tidak perlu dirawat oleh doktor.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sakit luka tidak selalu memerlukan rawatan perubatan. Kesakitan yang timbul selepas lebam kecil atau kemalangan biasanya hilang setelah beberapa hari dan tidak memerlukan penjelasan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika aduan berlanjutan lebih lama daripada biasa, doktor mesti berjumpa. Ini benar terutamanya jika kesakitan dikaitkan dengan jangkitan pada luka atau proses penyembuhan yang terganggu. Sakit luka selepas kecederaan serius mesti selalu dirawat oleh doktor. Perkara yang sama berlaku untuk kesakitan yang timbul selepas operasi dan kelihatan sangat teruk. Doktor yang hadir mesti memastikan bahawa luka itu sembuh tanpa komplikasi lebih lanjut dan, misalnya, tidak keradangan atau parut berlaku. Di samping itu, rasa sakit pada luka harus diperjelaskan jika sangat menyakitkan atau menyekat kehidupan seharian. Bayi dan kanak-kanak yang mengadu sakit selepas operasi atau jatuh mesti dibawa ke pakar pediatrik atau hospital. Sekiranya rasa sakit itu sakit saraf, pakar neurologi harus berunding dengan berunding dengan doktor keluarga.

Rawatan dan terapi

Tujuan utama dalam rawatan luka adalah untuk mengelakkan jangkitan. Mereka tidak hanya membahayakan proses penyembuhan, tetapi juga dapat meningkatkan kesakitan luka secara kekal. Oleh itu, adalah perlu untuk mencegah bakteria, virus, atau bahan lain dari memasuki luka. Oleh itu, penjagaan luka sangat penting bagi keseluruhan proses penyembuhan. Perlu juga diperhatikan bahawa kecederaan sembuh secara berbeza bergantung kepada keparahannya. Luka yang dipotong biasanya mempunyai sedikit tisu yang hancur dengan tepi licin. Oleh itu, keadaan baik untuk menyatukan bahagian tepi luka. Ini dilakukan dengan menjahit atau a plaster persalinan. Luka yang dipotong biasanya ditutup dalam masa 6 hingga 8 hari setelah kudis dangkal terbentuk sebelumnya. Untuk penyusutan, semua tisu yang musnah mesti dikeluarkan secepat mungkin. Tujuannya adalah untuk mewujudkan tepi luka yang halus dan sempurna di mana sahaja. Mereka juga dibawa bersama. Luka tusukan dan luka yang disebabkan oleh penebangan mesti dikawal dengan rapi di seluruh saluran tikaman. Perkara ini malah perlu diluaskan. Hanya dengan cara ini dapat ditentukan dengan pasti sama ada organ-organ cedera di kedalaman badan yang menyebabkan sakit luka.

Prospek dan prognosis

Dalam kesakitan luka, prognosis bergantung pada jenis dan keparahan kecederaan, ukuran luka, dan faktor lain. Sekiranya sakit pada luka normal, prognosis biasanya baik. Walau bagaimanapun, jika sakit luka sangat teruk dan disertai kemerahan, nanah pembentukan, atau demam, prognosis bertambah buruk. Ini benar terutamanya jika rawatan segera tidak diterima. Terdapat perbezaan antara seseorang yang mengalami sakit luka kerana lelasan dan selepas pemotongan, sebagai contoh. Kesakitan luka akut adalah perkara biasa. Mereka boleh berlaku selepas jatuh, luka, dari pembedahan atau pencabutan gigi. Bagaimanapun, setelah beberapa hari, sakit luka akan bertambah baik. Sebaliknya, fasa penyembuhan tidak akan bermula sekiranya sepsis or keradangan telah berlaku di bahagian luka. Dalam kes ini, prognosis ditingkatkan hanya jika keradangan dirawat dengan segera. Tetanus suntikan or antibiotik mungkin perlu. Sebagai tambahan, luka kronik kesakitan mungkin berlaku. Dalam kes ini, luka telah sembuh, tetapi sakit luka tetap ada. Contoh yang paling terkenal ialah hantu sakit anggota badan selepas satu pemotongan. Prognosis untuk kesakitan luka seperti itu sukar kerana dalam kes ini rasa sakit memori terjejas. Akhir saraf yang terputus menunjukkan kepada orang yang terkena bahawa anggota badan yang diamputasi masih ada. Dengan cara khas terapi kesakitan sejurus selepas pembedahan, prognosis dapat diperbaiki.

pencegahan

pelbagai langkah-langkah telah terbukti berkesan untuk mencegah kesakitan luka. Sebagai contoh, dalam fasa akut, iaitu, sejurus selepas pembedahan atau kemunculan bengkak, kompres penyejuk (pek ais) hampir selalu mengurangkan perkembangan kesakitan. Hasil yang serupa sering dapat dicapai dengan salap digunakan untuk kulit. Sekiranya terdapat luka yang lebih besar, pembalut tekanan dan plaster dapat digunakan untuk menghentikan pendarahan. Akhirnya, dengan ubat-ubatan, sakit luka dapat dihilangkan atau dihilangkan secara berterusan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya sakit luka, doktor tidak semestinya perlu mendapatkan nasihat. Kecederaan atau luka kecil boleh diatasi dengan bantuan beberapa orang ubat-ubatan rumah and langkah-langkah. Pertama, disarankan untuk menerapkan a plaster atau membalut luka untuk mengelakkan bakteria or virus dari masuk. Sekiranya terdapat lebam dan kecederaan besar, rawatan harus dibincangkan dengan doktor terlebih dahulu, kerana mungkin perlu mengeluarkan tisu mati terlebih dahulu. Kompres penyejuk seperti sejuk pek mengurangkan bengkak dan mencegah sakit luka. Sekiranya luka sudah sangat menyakitkan, pelbagai luka salap and ubat homeopati boleh digunakan. Antara lain, anti-radang cakar syaitan dan mempromosikan penyembuhan Arnica telah membuktikan nilai mereka. Frankincense and halia boleh diaplikasikan dalam bentuk kompres hangat dan membantu terutama dengan sakit luka akibat kecederaan sukan. Sekiranya terdapat ketidakselesaan yang teruk, ganja kadangkala boleh dijadikan sebagai ubat tahan sakit. Di samping itu, menghilangkan rasa sakit teh herba dibuat daripada chamomile, pudina or jintan menolong. Di samping itu, umum langkah-langkah dapat melegakan kesakitan dan memperbaiki keadaan umum keadaan. Berjalan berkala merangsang darah peredaran dan menyumbang kepada penyembuhan luka yang cepat, sementara kelonggaran latihan mengalihkan perhatian daripada ketidakselesaan. Sekiranya ini tidak mengurangkan kesakitan luka, doktor rawatan utama mungkin mencadangkan pilihan rawatan lain.