Luka Plaster: Kesan, Kegunaan & Risiko

Luka plaster terdiri dari pelekat luka steril yang boleh diletakkan pada ukuran kecil hingga sederhana luka untuk mengelakkan luka daripada dijangkiti. Pada masa yang sama, ia juga mencegah rembesan seperti darah atau luka air dari melarikan diri ke kawasan sekitarnya. Pada masa yang sama, luka plaster melindungi luka segar dari kesan atau basah.

Apakah plaster luka?

Luka plaster terdiri dari pelekat luka steril yang boleh diletakkan pada ukuran kecil hingga sederhana luka untuk mengelakkan luka daripada dijangkiti. Lapisan luka adalah pembalut luka yang mempunyai kawasan steril di tengah dan kawasan pelekat di kedua hujung atau di sekelilingnya. Terdapat pelbagai jenis pembalut luka yang digunakan dalam konteks yang berbeza. Pembalut luka boleh dipotong secara khusus atau dijual secara individu. Pembalut luka potong khas boleh didapati dari gulungan atau dari format berpakaian potongan yang lebih besar yang telah dibuat sebelumnya. Lapisan luka boleh mempunyai lebar yang berbeza dan diperbuat daripada bahan yang berbeza. Seseorang boleh menggunakan plaster luka untuk menyediakan rawatan awal untuk kecil luka di persekitaran rumah, dan dalam konteks pasca operasi untuk menutup parut pembedahan yang baru dengan luka luka.

Bentuk, jenis dan gaya

Di hospital, pembalut luka dapat digunakan pada gulungan besar dan dalam berbagai lebar sehingga jahitan luaran dengan ukuran yang berbeza dapat ditutup dengan steril. Di mana pembalut tebal digunakan, kini disedari bahawa plaster luka lebih bersih dan praktikal. Sebagai tambahan, plaster luka moden membenarkan lebih banyak udara sampai ke luka daripada pembalut. Memandangkan keperluan yang berbeza, plester luka dengan tisu seperti kain dan bahan yang diperbuat daripada bahan seperti kain kasa telah dikembangkan. Alahan penghidapnya boleh bergantung pada plaster luka khas dengan permukaan pelekat bebas alergen, sementara kanak-kanak diberi plaster luka yang dicetak dengan warna. Sebilangan plaster kalis air, yang lain tidak. Plaster spray-on yang disebut juga merupakan plester luka dalam erti kata yang sebenarnya. Walau bagaimanapun, mereka tidak sesuai untuk penjagaan luka pada setiap jenis luka. Sekiranya cedera parah, seseorang tidak akan menggunakan plaster luka, tetapi pembalut. Untuk luka kecil, anda pasti boleh membuat berpakaian tekanan menggunakan plaster luka yang dibalut rapat. Untuk kecederaan yang lebih besar yang memerlukan pembalut tekanan, plaster luka tidak akan mencukupi. Plaster suntikan adalah plaster luka kecil yang boleh digunakan selepas suntikan. Plaster fiksasi yang disebut tidak mempunyai pembalut luka steril. Mereka bukan luka luka, tetapi berpakaian bantuan.

Struktur, fungsi dan cara tindakan

Dari segi struktur dan fungsi, semua plaster luka konvensional serupa, kecuali plaster penyembur yang telah disebutkan. Pada prinsipnya, semua plaster luka dilengkapi dengan kain kasa steril atau kain kasa di tengah, yang terletak tepat pada luka atau jahitan pembedahan. Ukuran lapisan plaster luka mestilah sesuai dengan luka yang hendak ditutup. Permukaan pelekat dijumpai di sekitar atau hanya di dua sisi luar, dengan mana plaster luka dilekatkan pada yang sihat kulit. Sekiranya plaster luka sensitif, penyingkirannya agak tidak menyakitkan. Dengan jenis lain, ia boleh menyakitkan. Selalunya lapisan steril luka melekat pada luka sekiranya luka menangis atau berdarah. Di sini, plaster luka harus selalu dikeluarkan dengan berhati-hati agar luka dapat sembuh tanpa kesan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Kepraktisan plaster luka adalah penggunaan tunggal dan kemudahan penggunaannya. Pada masa lalu, pembalut terpakai harus dicuci dan disterilkan. Dari sudut kebersihan, plaster luka lebih sesuai digunakan di hospital atau rumah persendirian. Jalur plaster individu boleh dibungkus secara higienis untuk dibawa bersama dan anda selalu memakai luka luka steril untuk luka kecil di tangan. Di samping itu, terdapat lebih banyak sampah semasa menggunakan plaster luka. Pembalut luka yang dijangkiti kuman dengan ukuran ini dapat dibuang dengan mudah. Dari sudut perubatan, penyembuhan luka jauh lebih pantas di bawah pengaruh udara. Pada masa yang sama, plaster luka praktikal memastikannya kuman dihapuskan. Perubahan berpakaian menjadi lebih mudah berkat plaster luka. Pesakit lebih mudah bergerak dari awal. Walaupun plaster luka tidak sesuai dalam setiap konteks pasca operasi, ia sesuai dengan sebilangan besar daripadanya. kekuatan terdapat di rumah tangga persendirian, di mana ia boleh digunakan pada bila-bila masa dan - dipotong dari gulungan atau kepingan yang lebih besar - dapat dipotong menjadi ukuran satu persatu. Ini telah menjadikan rawatan awal luka, lecet dan laserasi menjadi lebih mudah dan mudah diakses oleh semua orang.