Sindrom WPW: Terapi, Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: Kauterisasi laluan pengaliran tambahan (ablasi), ubat, elektrokardioversi
  • Simptom: Tidak berlaku pada setiap pesakit, degupan jantung cepat atau berdebar-debar secara tiba-tiba, jantung tersandung, kadang-kadang pening, sakit dada, sesak nafas.
  • Punca: Masih belum diketahui, mungkin kecacatan embrio jantung, selalunya digabungkan dengan kecacatan jantung kongenital yang lain
  • Diagnosis: Sejarah perubatan, pemeriksaan fizikal, ECG, ECG jangka panjang, perakam peristiwa, ECG senaman, pemeriksaan elektrofisiologi (EPU)
  • Perkembangan penyakit dan prognosis: Jangka hayat umumnya normal, risiko aritmia jantung dengan berdebar-debar yang kerap

Apakah sindrom WPW?

Sindrom WPW ialah aritmia jantung. Nama sindrom Wolff-Parkinson-White kembali kepada ahli kardiologi Amerika L. Wolff, P.D. White dan J. Parkinson. Pada tahun 1930, mereka menerangkan tanda-tanda sindrom WPW pada pesakit muda. Ini termasuk serangan jantung berdebar-debar (takikardia), yang berlaku tanpa mengira usaha fizikal atau tekanan, dan perubahan dalam elektrokardiogram (ECG).

Laluan pengaliran tambahan

Dalam sindrom WPW, mereka yang terjejas mempunyai laluan pengaliran tambahan (aksesori) antara atrium dan ventrikel, yang dipanggil Kent bundle. Oleh itu, impuls yang datang dari nod sinus dihantar ke ventrikel melalui kedua-dua nod AV dan berkas Kent. Apabila impuls tiba lebih cepat di ventrikel melalui berkas Kent, pengujaan pramatang berlaku di sini.

Oleh kerana laluan tambahan juga mengalir ke arah yang "salah", isyarat elektrik dari sel-sel otot dalam ventrikel kembali ke atrium. Ini mengakibatkan apa yang dipanggil pengujaan bulat antara atrium dan ventrikel. Ini menyebabkan jantung berdegup sangat cepat, tetapi pada irama yang stabil.

Laluan konduksi tambahan sindrom WPW adalah kongenital. Gejala seperti berdebar-debar biasanya berlaku pada masa remaja, kadang-kadang seawal bayi atau seawal usia dewasa. Sindrom WPW lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Sindrom WPW: terapi

Satu-satunya, tetapi cara yang sangat berkesan untuk menyembuhkan mereka yang terjejas oleh sindrom WPW ialah ablasi. Ini adalah campur tangan di mana laluan tambahan dilenyapkan. Ubat hanya meringankan gejala sindrom WPW buat sementara waktu.

EPU dan ablasi

Pemeriksaan elektrofisiologi (EPU) yang dipanggil adalah paling penting dalam rawatan sindrom WPW. Semasa EPU, adalah mungkin untuk mencari laluan pengaliran tambahan dan secara langsung melenyapkannya (ablasi kateter).

Ini membolehkan pengaliran yang rosak di dalam hati terganggu secara kekal. Ablasi menyembuhkan sindrom WPW dalam hampir 99 peratus kes. Atas sebab keselamatan, orang dalam kumpulan pekerjaan tertentu, seperti juruterbang atau pemandu kereta api, yang telah didiagnosis dengan sindrom WPW hanya dibenarkan untuk terus bekerja jika mereka telah menjalani ablasi yang berjaya.

Ubat

Ubat-ubatan tertentu, seperti adenosin atau ajmaline, menghentikan denyutan jantung yang disebabkan oleh sindrom WPW. Mereka yang terjejas biasanya menerima ini melalui vena. Terdapat juga ubat-ubatan yang penghidap mengambil secara kekal untuk mengelakkan berdebar-debar. Penyekat beta adalah contoh ini.

Elektrokardioversi

Elektrokardioversi kadangkala diperlukan dalam kes takikardia. Ini melibatkan jantung pesakit menerima kejutan elektrik ringkas melalui dua elektrod pada dada. Pesakit biasanya dibius untuk ini. Kejutan elektrik kadangkala menyebabkan jantung kembali ke rentak normalnya.

Sindrom WPW: gejala

Salah satu gejala yang paling biasa ialah degupan jantung yang cepat secara tiba-tiba (takikardia). Jantung berdegup antara 150 dan 240 kali seminit. Semasa rehat, 60 hingga 80 denyutan seminit adalah normal. Nadi sangat teratur dalam takikardia WPW.

Sesetengah penghidap mengalami palpitasi sebagai peningkatan denyutan jantung. Dalam perubatan, ini dirujuk sebagai palpitasi. Pesakit lain mengalami debaran jantung. Sensasi ini biasanya hilang secara tiba-tiba seperti yang datang. Selain itu, sesetengah penghidap mengalami pening, sakit dada dan sesak nafas.

Takut dan pengsan

Berdebar-debar mencetuskan kebimbangan pada ramai penghidap. Pening dan sesak nafas menguatkan perasaan ini. Oleh kerana kadar denyutan jantung yang tinggi, jantung kadangkala tidak lagi mengepam darah yang cukup ke organ badan. Oleh itu, sesetengah orang kehilangan kesedaran.

Gejala pada bayi baru lahir

Sangat jarang, gejala sindrom WPW berlaku pada bayi. Semasa takikardia, bayi kelihatan pucat dan bernafas dengan sangat cepat. Mereka mungkin enggan makan atau minum, mudah marah atau banyak menangis. Dalam sesetengah kes, mereka mungkin mengalami demam.

Sindrom WPW: punca dan faktor risiko

Sindrom WPW juga sering dijumpai dalam anomali Ebstein yang jarang berlaku, di mana injap jantung di antara atrium kanan dan ventrikel kanan rosak. Oleh kerana perubahan genetik tertentu dikaitkan dengan sindrom WPW, kecenderungan kepada sindrom WPW berkemungkinan besar adalah keturunan.

Sindrom WPW: pemeriksaan dan diagnosis

Doktor mula-mula akan bertanya beberapa soalan mengenai gejala. Sebagai contoh, dia akan bertanya sama ada dan berapa kerap serangan berdebar-debar berlaku, berapa lama ia bertahan dan sama ada ia telah menyebabkan pening atau pengsan. Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal.

Elektrokardiogram

Pemeriksaan penting jika sindrom WPW disyaki ialah elektrokardiogram (ECG). Perakam merekodkan aktiviti elektrik jantung. Dalam sesetengah kes, doktor akan mendiagnosis sindrom WPW di sini.

ECG jangka panjang dan perakam peristiwa

Kadangkala ECG jangka panjang diperlukan kerana berdebar-debar hanya berlaku dalam fasa. Peranti ECG mudah alih kemudian merekodkan degupan jantung selama 24 jam. Kadang-kadang ini membolehkan doktor mengesan takikardia.

Latihan EKG

Kadang-kadang, doktor akan menjalankan ECG senaman. Ini melibatkan pesakit bersenam di atas basikal senaman sambil disambungkan ke perakam ECG. Dalam sesetengah kes, senaman fizikal mencetuskan takikardia.

Pemeriksaan elektrofisiologi

Kadangkala pemeriksaan elektrofisiologi (EPE) juga dijalankan untuk mendiagnosis sindrom WPW. Ini adalah bentuk khas kateterisasi jantung. Doktor memasukkan dua wayar nipis (kateter) ke dalam vena kava besar melalui vena inguinal dan menolaknya sehingga ke jantung. Di sana, kateter mengukur isyarat elektrik pada pelbagai titik pada dinding otot jantung. Semasa peperiksaan, adalah mungkin untuk merawat sindrom pada masa yang sama.

Sindrom WPW: perjalanan penyakit dan prognosis

Sindrom WPW sangat jarang menjadi berbahaya. Mereka yang terjejas biasanya mempunyai jangka hayat yang normal. Walau bagaimanapun, berdebar-debar selalunya sangat tidak menyenangkan dan sesetengah orang mengalami aritmia jantung. Kerana kadang-kadang berlarutan selama berjam-jam, mereka yang terjejas keletihan selepas takikardia. Walau bagaimanapun, ablasi adalah terapi yang sangat berkesan yang menyembuhkan mereka yang terjejas dalam kebanyakan kes.

Lelaki yang berumur antara 30 dan 50 tahun amat berisiko untuk mengalami aritmia jantung jenis ini.

Oleh kerana sindrom WPW berkemungkinan besar mempunyai komponen keturunan, adalah dinasihatkan untuk memaklumkan ahli keluarga tentang penyakit itu jika anda menghidapinya. Jika doktor mendiagnosis sindrom WPW pada peringkat awal, komplikasi boleh dielakkan.

Sindrom WPW selalunya lebih berbahaya untuk kanak-kanak berbanding orang dewasa kerana struktur jantung yang tidak matang.