Wryneck pada bayi | Fisioterapi untuk torticollis

Kemas pada bayi

Juga dengan bayi, torticollis sudah boleh berlaku. Diduga otot sternocleidomastoid telah cedera semasa kelahiran, yang kemudian dapat dipendekkan dan bahkan menjadi tisu penghubung (tidak lagi anjal). Gangguan neurologi pusat mungkin berlaku.

Ia biasanya muncul secara langsung ketika melihat anak, tetapi dalam varian ringan, ia juga dapat mencolok dengan mengelakkan anak mengubahnya kepala ke seberang. Diagnosis tepat harus dilakukan untuk mengenal pasti penyebabnya. Walau bagaimanapun, rawatan harus dimulakan lebih awal untuk mengelakkan kerosakan akibat atau manifestasi oleh kontraksi otot kekal atau gangguan pertumbuhan struktur tulang.

Sebagai tambahan kepada fisioterapi pediatrik intensif, teknik penentududukan tertentu dapat berguna, di mana kanak-kanak secara khusus disokong oleh bahan kedudukan untuk membawa kepala ke kedudukan tengah (dan ke sisi lain). Ibu bapa harus menunjukkan teknik rawatan dan kedudukan kepada mereka dan, setelah diberitahu, lakukan latihan di rumah beberapa kali sehari untuk mencapai hasil yang terbaik. Sekiranya perlu, a leher tali leher juga boleh digunakan (kemungkinan besar pada kanak-kanak yang lebih tua). Anda boleh mendapatkan maklumat yang komprehensif mengenai topik ini dalam artikel Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan torticollis: Fisioterapi untuk sakit kepala / migrain kanak-kanak kecil

Rawatan

Dalam kes penyebab ortopedik pada orang dewasa, menggerakkan fisioterapi juga dapat dilakukan, disertai dengan leher manset untuk menyokong postur, urutan atau penggunaan haba untuk melonggarkan otot, atau sekiranya berlaku parah kesakitan, suntikan ubat penahan sakit dan melegakan otot. Dalam kes penyebab neurologi (torticollis spasticus), fisioterapi mengatur tonus dapat melonggarkan ketegangan otot. Sebagai alternatif, suntikan Botox dapat melumpuhkan otot yang terjejas dan menyokong ereksi torticollis.

Tortikol yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dirawat dengan tepat antibiotik. Sekiranya terdapat tulang atau tahan terapi menyebabkan campur tangan pembedahan mungkin diperlukan. Prognosis rawatan sangat bergantung kepada penyebab torticollis.