X-ray (Dada): Sebab, Prosedur, Kepentingan

Apakah dada X-ray?

X-ray thorax adalah pemeriksaan standard dada menggunakan X-ray. Pemeriksaan ini digunakan untuk mendiagnosis pelbagai penyakit paru-paru, jantung atau saluran. Walaupun tomografi berkomputer (CT) semakin mendapat penerimaan sebagai kaedah pengimejan hari ini, toraks sinar-X masih kerap digunakan. Satu sebab untuk ini ialah pendedahan sinaran yang agak rendah (antara 0.1 dan 1 millisievert) - sebagai perbandingan, tomografi dada yang dikira (CT thorax) ialah 8 millisieverts.

Bilakah anda melakukan X-ray dada?

Pelbagai keadaan perubatan mungkin memerlukan x-ray dada. Ketua di antaranya ialah:

Pada asasnya, toraks X-ray harus diambil dari hadapan (anterior-posterior) dan sisi (lateral) supaya pelbagai struktur dapat dinilai dengan baik.

Setiap doktor harus mempunyai pengetahuan asas untuk mendiagnosis penyakit melalui X-ray toraks (diagnosis). Walau bagaimanapun, pakar radiologi (pakar X-ray) pakar dalam bidang ini.

X-ray toraks: penemuan normal dan penemuan tipikal penyakit

Pada X-ray dada biasa, dua paru-paru, jantung, toraks tulang (termasuk tulang rusuk dan tulang selangka) dan diafragma boleh dinilai. Doktor yang bertanggungjawab mesti memberi perhatian khusus kepada keabnormalan berikut:

Pembesaran jantung

Jantung yang sihat tidak boleh lebih besar daripada separuh diameter dada pada x-ray dada (nisbah kardiotoraks). Pelbagai penyakit jantung, seperti kekurangan jantung (kegagalan jantung), boleh menyebabkan pembesaran jantung, yang kemudiannya boleh dilihat pada toraks sinar-X.

Semasa pelbagai penyakit dan kecederaan di kawasan toraks (seperti keradangan, kekurangan jantung, kanser atau patah tulang), cecair boleh terkumpul di dalam ruang pleura yang dipanggil - ruang berbentuk jurang antara paru-paru dan pleura. Efusi pleura sedemikian boleh dilihat pada X-ray. Disebabkan oleh graviti, cecair terkumpul pada titik terendah dada, berhampiran diafragma.

Efusi pleura mesti dibezakan daripada edema pulmonari. Ini adalah pengumpulan cecair dalam tisu paru-paru, selalunya disebabkan oleh penyakit jantung. Edema pulmonari juga boleh didiagnosis dengan X-ray dada.

Pneumothorax

menyusup

Penyusupan pulmonari berlaku apabila cecair dan sel-sel dari darah dan saluran limfa bocor ke dalam tisu paru-paru. Sebabnya biasanya radang paru-paru. Pada sinar-X, penyusupan pulmonari boleh dilihat sebagai struktur berwarna terang (padat).

Apakah kelebihan dan kekurangan dada X-ray?

Kelebihan X-ray dada adalah:

  • pantas dan boleh didapati hampir di mana-mana
  • pendedahan sinaran yang lebih rendah berbanding dengan tomografi komputer
  • nilai maklumat yang tinggi untuk pelbagai penyakit

Kelemahan toraks sinar-X ialah:

  • pendedahan radiasi
  • hanya imej satu dimensi, di mana beberapa struktur "ditindih" (dengan tomografi yang dikira, sebaliknya, perwakilan spatial adalah mungkin)

Kesimpulan: Pada masa kini, adalah mustahil untuk membayangkan ubat tanpa toraks sinar-X. Dengan pendedahan radiasi yang rendah, pemeriksaan dengan cepat memberikan maklumat tentang pelbagai jenis penyakit dan kecederaan di kawasan dada.