Sinar X

Pemeriksaan sinar-X, gambar sinar-x, radiografi, sinar-x

Sinaran-X

X-ray adalah sinar elektromagnetik yang mampu mempengaruhi perkara yang mereka lalui. Sebabnya adalah kenyataan bahawa sinar-X mempunyai sifat pengion. Ini bermaksud bahawa mereka mampu mengeluarkan elektron (zarah bermuatan negatif) dari atom atau molekul.

Akibatnya, zarah bermuatan positif dicipta. Sekiranya sinar-X terkena tisu manusia semasa sinar-X, sel-sel organisma hidup boleh rosak secara kekal. Sinar-X yang dipancarkan semasa sinar-X terutamanya mempengaruhi genom sel-sel yang terjejas.

Dengan melepaskan elektron individu, misalnya, struktur pasangan asas yang terkandung dalam DNA diubah. Dalam kebanyakan kes, organisma dapat memperbaiki kerosakan yang disebabkan oleh sinar-X dengan bertindak pada sistem pembaikan DNA semula jadi. Namun, dengan dos radiasi yang tinggi, perubahan DNA seperti itu dapat terjadi hingga tahap tinggi sehingga pembaikan yang tepat tidak lagi mungkin.

Indikasi

Di Jerman, Ordinan X-ray dan Ordinan Perlindungan Radiasi mengatur, antara lain, penggunaan sinar-X secara perubatan pada manusia. Menurut peraturan ini, sinar-X hanya dapat diambil jika ada petunjuk pembenaran yang disebut (petunjuk rawatan). Ini bermaksud bahawa kesihatan manfaat gambar sinar-X mesti melebihi kerosakan yang disebabkan oleh radiasi.

Ini hampir selalu berlaku, memandangkan dos radiasi rendah yang digunakan dalam mesin sinar-X hari ini dan kandungan maklumat fluoroskopi. Walau bagaimanapun, jika kaedah yang setara dengan pendedahan radiasi yang lebih rendah tersedia, kaedah ini mesti diambil kira. Petunjuk yang dibenarkan hanya dapat diberikan oleh doktor berpengalaman dengan kepakaran yang sesuai, jika mereka dapat merawat pesakit secara peribadi di lokasi.

Walau bagaimanapun, doktor yang tidak pakar juga boleh menetapkan pemeriksaan sinar-X. Dalam kes ini, ahli radiologi yang menjalankan tugas memikul tanggungjawab dan, jika dia tidak melihat manfaat rawatan, boleh menolak pemeriksaan. Sekiranya doktor membuat petunjuk yang membenarkan tanpa syarat yang diperlukan, ini boleh menyebabkan kecederaan pada badan.

Di sebuah klinik, pegawai perlindungan radiasi bertanggungjawab untuk mematuhi undang-undang, di sanatorium yang diatur sebagai AG atau GmbH, pengarah urusan bertanggungjawab. Denda akan dikenakan kerana ketidakpatuhan. Dalam praktiknya, masalah timbul bahawa walaupun pembantu yang tidak berpengalaman tanpa pengetahuan pakar yang diperlukan mesti membuat petunjuk untuk pemeriksaan sinar-X.

Ini berlaku, misalnya, pada hujung minggu apabila tidak ada pakar di rumah dan dengan tegasnya, ini melanggar undang-undang. Diagnostik radiologi, iaitu tanpa menggunakan agen kontras, digunakan terutamanya untuk pertanyaan mengenai kerangka. Ini adalah kaedah yang paling bermakna di sini dan melibatkan pendedahan radiasi yang sedikit.

Di satu pihak, ia digunakan untuk mengesan perubahan pada tulang disebabkan oleh kecederaan: Sebaliknya, tulang berubah kerana proses keradangan (osteomyelitispenyakit metabolik (kepincangan jari di gout, tumor atau penyakit degeneratif (arthrosis) dapat dikesan dan kursus mereka dipantau. Di samping itu, penilaian kecacatan kongenital adalah petunjuk untuk pemeriksaan sinar-X. Satu lagi bidang aplikasi natividiagnostik adalah radiografi toraks.

X-ray adalah alat diagnostik yang boleh dipercayai di sini kerana ia menunjukkan perbezaan antara telaga udara dan air. Satu petunjuk adalah kesan kekerasan luaran pada toraks: sinar-X memberikan maklumat mengenai patah tulang rusuk dan air mata di paru-paru bulu, di mana paru-paru runtuh. Pengumpulan udara, air dan perubahan tisu dapat dikesan di paru-paru.

Sebagai contoh, sinar-x ditunjukkan jika terdapat kecurigaan radang paru-paru, batuk kering, percambahan tisu penghubung, bahagian atau efusi tanpa udara. Heart penyakit juga dapat dikesan dan ditentukan oleh sinar-X: Sejauh mana ruang jantung individu dalam gambar sinar-X memungkinkan kesimpulan dibuat mengenai penyakit yang mendasari. Di dalam kawasan perut, pelbagai organ berbeza dalam kandungan airnya.

Akibatnya, kontras gambar sinar-X adalah buruk. Teknik pengimejan lain, mis Ultrasound atau prosedur tomografi, lebih unggul.

Walau bagaimanapun, terdapat petunjuk untuk akut sakit perut (sakit perut yang mengancam nyawa). Pengekalan udara dan kalsifikasi dapat dikesan. X-ray juga digunakan secara diagnostik untuk pengesanan batu di saluran kencing.

Mamografi (Pengimejan sinar-X pada payudara) mendapat manfaat daripada resolusi yang sangat baik. Perincian tertentu (mikrokalsifikasi) hanya dapat dikesan dalam sinar-X. Oleh itu, indikasi adalah kecurigaan (oleh palpasi atau perubahan luaran) terhadap pertumbuhan tumor atau pengawalan misalnya kumpulan risiko yang dimuat secara genetik.

Sekiranya sinar-X digabungkan dengan penggunaan medium kontras, ia juga boleh digunakan untuk pertanyaan lebih lanjut. Di saluran gastrointestinal, perpindahan organ, anomali kedudukan, dan proses tumor dan radang dapat dikesan dan perjalanannya dipantau. Diagnosis usus kecil sangat penting, kerana sukar dicapai dengan kamera.

Walau bagaimanapun, penggunaan medium kontras selalu membawa risiko komplikasi dan kesan sampingan yang ketara. Akibatnya, bidang penerapan sinar-X semakin terdorong oleh prosedur baru - CT, MRT, ultrasound. Ini hanya ditunjukkan dalam kasus di mana (masih) tidak ada alternatif atau di mana masalahnya tidak dapat dijelaskan secara meyakinkan dengan prosedur lain.

Ini termasuk kateterarteriografi (pengimejan aorta dengan memasukkan kateter) dalam kes penyakit oklusi arteri, phlebography (pengimejan urat dengan menyuntikkan medium kontras) pada anggota badan sekiranya disyaki trombosis, dan pemeriksaan fungsional atau struktur saluran saliran kencing (dengan menyuntik atau mengambil medium kontras) sekiranya disyaki kencing refluks, peningkatan tekanan atau pemindahan. Kelebihan sinar-X daripada prosedur pengimejan keratan adalah gambar juga dapat diambil semasa pergerakan (esofagus ketika menelan, ureter semasa membuang air kecil) (pemeriksaan sinar-X dinamik atau fluoroskopi).

  • Tulang yang patah,
  • Dislokasi,
  • Ligamen koyak.

Gambar sinar-X klasik: Terdapat aplikasi sinar-X yang berbeza.

Sejauh ini aplikasi yang paling biasa adalah gambar sinar-X klasik. Petunjuk untuk digunakan dalam ortopedik adalah soalan mengenai alat penahan tulang. Gambar sinar-x dapat memberikan banyak maklumat mengenai keadaan of tulang and sendi.

Khususnya, gambar sinar-X sangat berguna apabila terdapat persoalan mengenai keretakan tulang dan arthrosis daripada sendi. Walau bagaimanapun, nilai maklumat pemeriksaan sinar-X juga terhad. The rawan hanya dapat dinilai secara tidak langsung.

Struktur tisu lembut umumnya tidak ditunjukkan. Fluoroskopi sinar-X: Selain gambar sinar-X klasik, terdapat juga fluoroskopi sinar-X. Fluoroskopi sinar-X digunakan dalam ortopedik terutamanya ketika tulang hendak dinilai dalam sonalnya tiga dimensi.

Ini terutama berlaku dalam pembedahan, misalnya ketika menilai patah garisan. Dalam fluoroskopi, lebih sedikit sinar-X digunakan dan kemudian diproyeksikan ke monitor melalui penguat sehingga hasilnya dapat dilihat secara langsung. Secara amnya, denyutan sinar-X yang cepat dipancarkan dan bukannya secara fluoroskopi secara kekal.

Ini membolehkan jumlah sinaran dikurangkan. Bergantung pada masa fluoroskopi, fluoroskopi lebih intensif radiasi daripada gambar sinar-X. Komputasi tomografi: Komputasi tomografi (CT) adalah pemeriksaan khas yang telah dikembangkan dari pemeriksaan sinar-X.

Kami telah mendedikasikan bab yang terpisah untuk topik ini. Media kontras: Media kontras sinar-X adalah cecair yang tidak dapat ditembusi oleh sinar-X. Akibatnya ialah kontras gambar meningkat.

Media kontras digunakan dalam kes khas cakera herniated, penyakit cakera dan sering dalam mencari tumor tulang, kadang-kadang digabungkan dengan tomografi yang dikira. Sinar-X adalah sinaran pengionan yang disebut. Sinaran pengion merosakkan bahan genetik (DNA).

Oleh kerana sinaran semula jadi kita terdedah kepada sinar pengion setiap hari. Keburukan sinar-X bergantung terutamanya pada penyetempatan sinar-X yang digunakan. Tangan dan kaki relatif tidak sensitif terhadap radiasi, sementara gambar organ dalaman lebih intensif sinaran.

Dalam setiap kes, risiko dan faedah prosedur diagnostik ditimbang dengan teliti. Terutama dalam hal yang ada mengandung, petunjuk untuk pemeriksaan sinar-X harus diperiksa dengan teliti. Ringkasnya, risiko radiasi pemeriksaan sinar-X biasanya terlalu tinggi. Kita harus membandingkan pendedahan radiasi rendah dengan risiko penyakit yang diabaikan.