X-ray toraks (sinar-X dada)

definisi

. Sinar X pemeriksaan toraks (istilah perubatan: toraks), biasanya disebut sebagai X-ray toraks, adalah pemeriksaan standard yang sering dilakukan. Ia digunakan untuk menilai pelbagai organ seperti paru-paru, jantung or tulang rusuk. Untuk tujuan ini, toraks sinar-X dengan jumlah sinar-X yang agak kecil dan gambar diambil. Semasa penilaian, doktor dapat menilai kemungkinan ketidaknormalan dan perubahan. Bergantung pada penemuan, terapi, pemeriksaan lanjut atau pengulangan Sinar X pemeriksaan mungkin diperlukan semasa prosedur berlangsung.

Petunjuk

Petunjuk untuk Sinar X pemeriksaan toraks berlipat ganda dan boleh digunakan untuk diagnosis awal penyakit serta pemeriksaan lanjutan. Contohnya, jika terdapat kecurigaan paru-paru penyakit kerana gejala seperti sesak nafas atau batuk, sinar-X dada boleh dilakukan untuk menilai paru-paru. Penyakit seperti radang paru-paru, perubahan struktur dalam paru-paru tisu (emfisema atau fibrosis paru-paru), tetapi juga keadaan yang menduduki ruang biasanya dapat dikesan dengan mudah.

Yang terakhir boleh menjadi proses jinak atau ganas. Dalam beberapa kes, diagnostik lebih lanjut, misalnya dengan mengambil sampel (biopsi, sesuai untuk penjelasan. Selanjutnya, toraks sinar-X digunakan untuk menilai jantung dan juga darah kapal di bahagian toraks.

Sebagai contoh, kekurangan jantung boleh menyebabkan penemuan yang tidak normal. Ini termasuk pengekalan air di paru-paru (edema pulmonari) dan pembesaran yang ketara dari jantung. Di samping itu, jika disyaki kerosakan tulang pada toraks, seperti patah tulang rusuk, ada petunjuk untuk pemeriksaan sinar-X terhadap dada.

Walau bagaimanapun, ini hanya penilaian orientasi dan diagnostik lebih lanjut mungkin perlu diikuti. Selanjutnya, pemeriksaan sinar-X pada toraks ditunjukkan untuk kawalan setelah campur tangan perubatan. Selepas pemasangan a perentak jantung, contohnya, kedudukan prob yang betul di jantung dapat diperiksa.

Sekiranya pesakit mengalami gejala yang menunjukkan radang paru-paru, sinar-X dari dada sering diambil untuk menyiasat kecurigaan ini. Tanda-tanda radang paru-paru termasuk batuk dengan dahak dan demam. Imej sinar-X biasanya menunjukkan bayangan yang disebut di satu atau lebih kawasan di paru-paru dalam kes radang paru-paru.

Keradangan menyebabkan, antara lain, lebih banyak air memasuki bahagian paru-paru yang terjejas, sehingga mereka menonjol secara visual dari sisa tisu paru-paru dalam gambar sinar-X. Sekiranya radang paru-paru didiagnosis dan dirawat (biasanya dengan antibiotik), disarankan untuk mengambil x-ray dada untuk pemantauan tujuan. Semasa menilai x-ray dada, pernyataan dapat dibuat mengenai apakah terdapat kesesakan.

Kesesakan seperti ini biasanya berlaku sekiranya berlaku kekurangan jantung (kegagalan jantung). The tugas hati adalah untuk mengepam darah melalui peredaran. Sebelum itu darah memasuki peredaran badan, ia mengalir melalui darah kapal di paru-paru.

Sekiranya jantung tidak mengepam dengan baik, darah dapat kembali ke darah hulu kapal dan air di paru-paru. Dalam kesesakan seperti itu, saluran menjadi lebih menonjol dan tisu paru-paru juga dapat kelihatan lebat. Ini bermaksud pemeriksaan sinar-X pada dada dapat digunakan untuk memeriksa kesesakan yang tersangka dan untuk memonitornya selama terapi.