Xarelto Menghalang Pembekuan Darah

Bahan aktif ini terdapat dalam Xarelto

Dadah Xarelto mengandungi bahan aktif rivaroxaban. Ini menghalang enzim yang memainkan peranan penting dalam lata pembekuan darah. Dengan cara ini, bahan aktif campur tangan dalam keseluruhan proses pembekuan darah dan dengan itu mengurangkan risiko pembekuan darah (trombi) terbentuk. Gumpalan darah sedemikian boleh menyekat salur darah sepenuhnya atau sebahagian - sama ada di tapak pembentukannya (trombosis) atau di tapak lain dalam sistem vaskular di mana ia telah dibawa bersama oleh aliran darah (embolisme).

Bilakah Xarelto digunakan?

Xarelto digunakan dalam kes berikut:

  • untuk mengelakkan trombosis vena dan embolisme (tromboembolisme vena) selepas memasukkan pinggul atau sendi lutut tiruan
  • untuk rawatan trombosis urat dalam (contohnya trombosis urat kaki) dan embolisme pulmonari
  • selepas trombosis vena dalam atau embolisme pulmonari untuk mengelakkan trombosis/embolisme selanjutnya
  • untuk mengelakkan pembekuan darah dalam saluran otak (strok iskemia) dan dalam saluran di tempat lain di dalam badan jika pesakit mempunyai fibrilasi atrium bukan injap (= fibrilasi atrium yang tidak disebabkan oleh masalah dengan injap jantung)

Apakah kesan sampingan Xarelto?

Kesan sampingan ubat antikoagulan yang paling biasa ialah pendarahan, seperti pendarahan perut dan usus, pendarahan hidung, pendarahan ke dalam tisu atau rongga badan (hematomas), pendarahan alat kelamin, dan pendarahan luka pembedahan. Pendarahan yang teruk boleh menyebabkan kekurangan darah yang ketara, yang mungkin ditunjukkan oleh sesak nafas, lemah, keletihan, sakit kepala, loya, pening/pengsan, dan pucat.

Nilai makmal untuk enzim hati dan pankreas dan ujian darah mungkin berbeza daripada biasa selepas mengambil Xarelto.

Kesan sampingan Xarelto sekali-sekala termasuk demam, senak, bengkak yang tidak dapat dijelaskan, disfungsi buah pinggang dan ruam/gatal kulit.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang teruk atau simptom yang tidak dinyatakan di atas, anda harus memberitahu doktor anda dengan segera.

Anda harus mengetahui perkara berikut apabila menggunakan Xarelto.

Langkah berjaga-jaga khusus perlu diambil apabila mengambil ubat pencair darah jika anda mempunyai peningkatan risiko pendarahan, penyakit buah pinggang, tekanan darah tinggi, ulser gastrousus, dan penyakit retina atau paru-paru. Antikoagulan lain harus diambil hanya di bawah pengawasan perubatan yang ketat.

Gejala seperti kebas atau kelemahan pada kaki, masalah penghadaman dan kesukaran mengosongkan pundi kencing akibat bius juga harus dilaporkan kepada doktor anda.

Sesetengah ubat yang aktif terhadap virus dan kulat boleh meningkatkan kesan Xarelto (cth, ketoconazole, itraconazole). Sebaliknya, ubat antidepresan herba St. John's wort, antibiotik rifampisin, dan beberapa ubat untuk epilepsi (cth, fenitoin) boleh melemahkan kesan Xarelto.

Xarelto: Dos

Biasanya, 15 miligram diambil dua kali sehari untuk 21 hari pertama dalam fasa akut, kemudian 20 miligram sekali sehari bermula pada hari ke 22. Selepas enam bulan, dos boleh dikurangkan kepada 15 atau 10 miligram setiap hari jika perlu.

Dos Xarelto ditentukan oleh doktor anda secara individu dan harus dipatuhi dengan ketat.

Untuk rawatan penyakit kardiovaskular dalam kombinasi dengan ASA, Xarelto diambil pada dos 2.5 miligram dua kali sehari.

Pengambilan 2.5 atau 10 miligram diambil secara bebas daripada makanan dengan segelas air. Dalam dos 15 dan 20 miligram, pengambilan harus diambil bersama-sama dengan makanan, kerana penyerapan jumlah bahan aktif ini sangat bergantung pada makanan.

Bilakah Xarelto tidak boleh diambil?

Keselamatan dan keberkesanan Xarelto pada wanita hamil dan menyusui belum ditubuhkan. Oleh itu, ubat tidak boleh diambil semasa mengandung dan menyusu.

Penggunaan yang selamat dan berkesan belum ditubuhkan pada kanak-kanak di bawah umur 18 tahun. Pengecualian untuk ini adalah terapi dan profilaksis trombosis vena (VTE) pada kanak-kanak dengan berat 30 kilogram atau lebih selepas terapi antikoagulasi parenteral awal - iaitu, selepas rawatan awal dengan ubat antikoagulan yang diberikan memintas saluran pencernaan (sebagai infusi atau suntikan).

Bagaimana untuk mendapatkan Xarelto

Xarelto memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland kerana ubat yang terkandung di dalamnya. Oleh itu, ia hanya boleh diperolehi dengan preskripsi doktor. Ubat ini boleh didapati sebagai tablet dalam kepekatan bahan aktif yang berbeza (dari 2.5 mg hingga 20 mg bahan aktif setiap tablet Xarelto).

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda boleh mendapatkan maklumat lengkap tentang ubat dalam dos 20mg sebagai muat turun (PDF)