Siapa yang menanggung kos untuk terapi ini? | Terapi ADS

Siapa yang menanggung kos untuk terapi ini?

Langkah-langkah rawatan yang biasa seperti ubat atau fisioterapi adalah perkhidmatan standard yang disediakan oleh kesihatan syarikat insurans. Beberapa perkhidmatan khas juga dilindungi oleh syarikat insurans sekiranya doktor memberikan penjelasan terperinci. Walau bagaimanapun, prosedur alternatif dan sepenuhnya baru biasanya dibayar oleh pesakit sendiri.

Bagaimana terapi untuk kanak-kanak berbeza dengan terapi untuk orang dewasa?

Penampilan ADS berubah selama bertahun-tahun. Pada kanak-kanak, gangguan perhatian dan tumpuan adalah fokus utama perhatian, kerana boleh mengganggu prestasi sekolah dan perkembangan mental. Terapi optimum untuk kanak-kanak dengan ADHD oleh itu pengurusan masalah ini dengan cara tingkah laku dan latihan tumpuan bersama-sama dengan rawatan psikologi untuk mengelakkan masalah psikologi yang menyertainya di kemudian hari.

Ini kemudian menjadi fokus terapi pada masa dewasa. Sebilangan besar penghidap dewasa mengembangkan strategi pampasan yang sebenarnya ADHD simptom, tetapi mengalami harga diri yang rendah dan mempunyai risiko yang lebih tinggi kemurungan dan penyakit mental yang lain. Oleh itu, pesakit ini mendapat manfaat daripada terapi psiko / tingkah laku dan pilihan alternatif untuk meningkatkan kesejahteraan dan keberkesanan diri mereka.