Yarrow untuk Penyembuhan Luka

Apakah kesan yarrow?

Batang, daun dan bunga yarrow (Achilles millefolium) mengandungi bahan berharga seperti minyak pati (dengan 1,8-cineole), pahit, tannic dan bahan mineral.

Secara keseluruhan, yarrow memberikan pelbagai kesan penyembuhan:

  • menggalakkan pengaliran hempedu
  • selera
  • antibakteria (melawan bakteria)
  • antispasmodic
  • astringen pada membran mukus (astringen)

Apabila digunakan secara luaran, kesan penyembuhan luka, hemostatik, anti-radang dan perencatan kuman yarrow akan dimainkan. Oleh kerana spektrum tindakan ini, yarrow diiktiraf secara perubatan dalam bidang aplikasi berikut:

  • Penggunaan dalaman: Hilang selera makan, aduan penghadaman (aduan bahagian atas perut seperti kekejangan ringan, kembung perut, dll.)
  • penggunaan luaran: kekejangan yang menyakitkan kerana sebab saraf di pelvis wanita, kulit ringan dan keradangan membran mukus

Yarrow juga nampaknya boleh membantu wanita semasa menopaus. Tumbuhan ubatan mengandungi fitoestrogen yang boleh melegakan simptom tipikal seperti gugup atau sakit kepala semasa menopaus.

Hasil penyelidikan daripada kajian haiwan menunjukkan bahawa yarrow boleh mengurangkan gejala penyakit otak tertentu seperti epilepsi, multiple sclerosis, penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson. Walau bagaimanapun, kajian manusia masih belum mengesahkan ini juga.

Perubatan rakyat juga menggunakan yarrow secara dalaman untuk gangguan hati dan pundi hempedu, gangguan pundi kencing dan buah pinggang, gangguan haid, cirit-birit, demam, dan sakit, dan secara luaran untuk buasir, pendarahan, lebam, dan melecur. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik tentang keberkesanan.

Tindakan Yarrow adalah serupa dengan chamomile kerana minyak pati kedua-dua tumbuhan mempunyai beberapa komponen yang sama.

Bagaimanakah yarrow digunakan?

Untuk menyediakan teh, tuangkan kira-kira 150 mililiter air mendidih ke atas dua sudu teh herba yarrow. Tapis herba selepas sepuluh minit infusi. Melainkan jika ditetapkan sebaliknya, anda boleh minum secawan teh yarrow yang baru disediakan hangat antara waktu makan tiga hingga empat kali sehari.

Kekejangan yang menyakitkan di kawasan pelvis wanita, contohnya semasa haid, boleh dirawat dengan mandi sitz. Mula-mula buat infusi: tambah 100 gram yarrow kepada satu hingga dua liter air mendidih dan gaul rata.

Biarkan ia curam selama 20 minit dan kemudian tapis bahagian tumbuhan melalui kain. Tuangkan infusi ke dalam tab mandi sitz dengan kira-kira 20 liter air suam.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika simptom anda berlarutan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan yarrow?

Orang yang mempunyai alahan umum kepada tumbuhan daisy amat berisiko. Ini termasuk arnica, mugwort dan chamomile.

Apa yang perlu anda perhatikan apabila menggunakan yarrow!

Jika anda mempunyai alahan yang diketahui terhadap tumbuhan daisy, anda tidak boleh menggunakan produk yarrow, sama ada secara dalaman atau luaran.

Sebelum menggunakan yarrow semasa mengandung, menyusu dan pada kanak-kanak, anda harus meminta nasihat doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana untuk mendapatkan produk yarrow

Di farmasi atau kedai ubat anda, anda boleh mendapatkan herba yarrow kering serta pelbagai bentuk dos tumbuhan ubatan seperti teh yarrow, kapsul, titisan atau jus tekan tumbuhan segar.

Untuk penggunaan yang betul, sila baca sisipan bungkusan masing-masing dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Apa itu yarrow?

Yarrow mudah dimakan oleh biri-biri, oleh itu nama Jermannya. Yarrow biasa (yarrow padang rumput, Achillea millefolium) ialah tumbuhan herba setinggi 30 hingga 60 sentimeter biasanya daripada keluarga komposit (Asteraceae).

Tumbuhan itu membentuk pelari bawah tanah dari mana batang tegak bercabang di bahagian atas. Ini mempunyai beberapa daun lobed pinnately dengan banyak pinnules sempit - oleh itu nama spesies Latin "millefolium" (= berdaun seribu).

Di hujung batang bercabang banyak, bunga bakul kecil tersusun dalam pseudo umbel seperti malai. Struktur bunga adalah tipikal untuk keluarga tumbuhan ini: bakul dalam bunga berbentuk tiub dikelilingi oleh bunga sinar. Yang pertama berwarna putih hingga kelabu dalam yarrow, manakala yang kedua berwarna putih hingga merah jambu.

Tumbuhan itu berhutang nama generik saintifiknya Achillea kepada mitologi Yunani: Achilles dikatakan telah menggunakan tumbuhan itu untuk menyembuhkan luka, itulah sebabnya ia diberi nama "Herb of Achilles" (Achillea).