Vaksinasi demam kuning: siapa yang benar-benar memerlukannya

Vaksinasi demam kuning: Siapa yang patut diberi vaksin?

Pada dasarnya, vaksinasi demam kuning amat penting bagi penduduk tempatan di kawasan endemik demam kuning, kerana perlindungan seratus peratus terhadap penularan melalui gigitan nyamuk sukar dijamin, walaupun dengan kewaspadaan yang tinggi. Sekiranya kira-kira 60 hingga 90 peratus penduduk kawasan endemik diberi vaksin, wabak penyakit itu dapat dicegah.

Walau bagaimanapun, vaksinasi juga penting bagi pelancong ke kawasan endemik demam kuning. Di sesetengah negara, terdapat keperluan vaksinasi: anda tidak dibenarkan pergi ke negara sedemikian (walaupun dalam transit) tanpa bukti yang sesuai. Walau bagaimanapun, vaksinasi bukan sahaja disyorkan untuk negara di mana ia wajib, tetapi untuk semua negara yang mempunyai potensi risiko jangkitan demam kuning. Untuk negara mana vaksinasi demam kuning dinasihatkan atau wajib, anda boleh mengetahui daripada doktor perjalanan anda.

Prosedur vaksinasi demam kuning

Vaksinasi demam kuning adalah vaksin aktif dengan vaksin hidup. Ini bermakna badan disuntik dengan virus demam kuning yang dilemahkan. Kerana patogen lemah, mereka biasanya tidak boleh menyebabkan demam kuning. Pada hari-hari selepas vaksinasi demam kuning, sistem imun pesakit membina antibodi terhadap virus dan melawannya. Dengan cara ini, sistem pertahanan badan sendiri "belajar" untuk memusnahkan virus demam kuning. Vaksin yang digunakan adalah apa yang dipanggil vaksin demam kuning 17D, yang telah digunakan dengan berkesan selama lebih 70 tahun.

Berapa kerap diberi vaksin?

Walau bagaimanapun, syarat kemasukan khusus negara mungkin berubah. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui tepat pada masanya sebelum perjalanan yang dirancang dan untuk menyegarkan vaksin jika perlu (setiap sepuluh tahun).

Menurut pakar, mungkin juga masuk akal untuk mengulangi vaksin setiap sepuluh tahun untuk kumpulan orang berikut. Ini termasuk:

  • Kanak-kanak yang berumur di bawah dua tahun semasa pertama kali diberi vaksin.
  • Wanita yang menerima vaksin semasa mengandung.
  • individu yang dijangkiti HIV
  • Individu yang menerima vaksinasi MMR pada masa yang sama.

Di manakah vaksinasi diberikan?

Satu keistimewaan vaksinasi demam kuning ialah hanya pakar perubatan khas dan pusat vaksinasi berlesen sahaja dibenarkan untuk memberikannya. Doktor-doktor ini, yang kebanyakannya pakar perubatan tropika, menerima pensijilan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk tujuan ini dan kemudiannya dibenarkan untuk mentadbir vaksin demam kuning di seluruh dunia. Ia adalah satu-satunya vaksinasi yang tertakluk kepada keperluan khas ini.

Ramai orang takut kesan sampingan atau tindak balas vaksin apabila diberi vaksin. Kesan sampingan vaksin demam kuning mujurlah jarang berlaku dan vaksin demam kuning dianggap selamat dan boleh diterima dengan baik. Namun begitu, setiap pesakit mesti dimaklumkan secara lisan tentang potensi kesan sampingan vaksin demam kuning oleh doktor sebelum vaksinasi.

Secara amnya, gejala seperti selesema mungkin berlaku tiga hingga empat hari selepas vaksinasi demam kuning. Ini kerana vaksin demam kuning mengandungi virus yang dilemahkan tetapi pada asasnya berfungsi.

Kesan sampingan vaksin demam kuning khusus ialah tindak balas alahan terhadap putih telur ayam. Ini kerana vaksin demam kuning kaya dengan putih telur ayam dan oleh itu boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk pada orang yang alah kepada putih telur ayam.

Siapa yang tidak boleh diberi vaksin?

Oleh kerana ini adalah vaksinasi hidup, orang yang mengalami kekurangan imun yang jelas (contohnya, disebabkan oleh AIDS) juga harus diberi vaksin hanya dalam kes yang luar biasa. Ini kerana sistem imun yang berfungsi secara normal adalah penting untuk membina perlindungan vaksin. Di samping itu, vaksinasi hidup boleh mempunyai akibat yang tidak dapat diramalkan dalam kes kekurangan imun.

Bagi orang yang berumur lebih dari 60 tahun, doktor juga harus menimbang faedah dan risiko vaksinasi terlebih dahulu, kerana kesan sampingan vaksin yang teruk boleh berlaku dalam kes yang sangat jarang berlaku.

Wanita yang mengandung atau menyusu dan bayi di bawah umur sembilan bulan juga tidak boleh diberi vaksin.

Apa yang berlaku jika vaksinasi tidak dapat diberikan?