Gigi Kuning: Punca dan Rawatan

Gigi kuning: penerangan

Gigi kuning dan perubahan warna gigi lain adalah masalah kosmetik yang serius bagi kebanyakan orang. Perubahan warna boleh menjejaskan bukan sahaja gigi hidup, tetapi juga boleh berlaku pada gigi mati dan tiruan, serta tampalan plastik. Terdapat dua kumpulan perubahan warna gigi:

  • Perubahan warna gigi di dalam gigi (intrinsik): Yang dipanggil perubahan warna gigi intrinsik ialah perubahan warna di dalam tulang atau enamel gigi. Ia berlaku sama ada semasa perkembangan gigi (cth disebabkan oleh penyakit metabolik, trauma) atau selepas gigi telah tumbuh, contohnya disebabkan oleh bahan tampalan akar atau proses penuaan semula jadi.
  • Perubahan warna gigi yang disebabkan oleh pembentukan gigi (ekstrinsik): Perubahan warna gigi ekstrinsik disebabkan oleh zarah warna (chromogens) yang termendap sama ada secara langsung pada permukaan gigi atau dalam epitelium gigi (pelikel = lapisan pelindung nipis gigi, yang terdiri terutamanya daripada komponen air liur. ). Ia berasal, contohnya, daripada makanan dan perangsang (wain merah, kopi, tembakau, kari, beri, dll.), ubat-ubatan atau ubat kumur (cth dengan klorheksidin).

Gigi kuning: punca dan kemungkinan penyakit

Penyebab gigi kuning yang paling biasa termasuk:

  • Kecenderungan: Sesetengah orang secara semula jadi mempunyai gigi sedikit kuning daripada yang lain.
  • Merokok: Rokok & Co. merosakkan badan dalam pelbagai cara. Antara lain, tembakau menyebabkan perubahan warna gigi dan bau mulut serta meningkatkan risiko karies dan tumor dalam mulut (seperti kanser kelenjar air liur).
  • Kopi, teh, wain merah & sebagainya: Penggunaan kopi, teh, wain merah dan bahan perangsang lain yang kerap meninggalkan zarah warna pada permukaan gigi. Dari masa ke masa, sebahagian daripada zarah ini menembusi enamel gigi - mengakibatkan gigi kuning keperangan.
  • Kebersihan mulut yang tidak betul atau tidak betul: Jika gigi digosok secara tidak teratur atau tidak teratur, plak dan karang gigi akan terbentuk dari semasa ke semasa - sebab lain yang mungkin untuk gigi kuning dan perubahan warna gigi yang lain.
  • Ubat-ubatan: Sesetengah ubat juga boleh menyebabkan gigi kuning dan perubahan warna gigi yang lain. Sebagai contoh, tetrasiklin yang diberikan semasa perkembangan gigi boleh menyebabkan gigi coklat-kuning tidak dapat dipulihkan. Oleh itu, antibiotik ini tidak boleh diberikan kepada wanita hamil atau kanak-kanak sehingga umur lapan tahun. Berhati-hati juga dinasihatkan dengan ubat kumur yang mengandungi agen antibakteria chlorhexidine – ia menyebabkan perubahan warna gigi dan pemulihan yang tidak sedap (contohnya tampalan plastik).

Gigi kuning: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Gigi kuning: Apa yang doktor buat?

Jika gigi kuning disebabkan oleh perubahan warna gigi intrinsik, pelunturan gigi menyediakan ubat. Doktor gigi boleh melakukan proses pelunturan dalam amalan (pemutihan pejabat) atau memberi pesakit dulang plastik yang sesuai untuk gigi, agen peluntur dan arahan penggunaan yang tepat untuk dibawa pulang (pemutihan di rumah).

Gigi palsu yang berubah warna (seperti tampalan plastik) tidak boleh diputihkan dengan pelunturan. Mereka mungkin perlu diganti.

Jika perubahan warna gigi ekstrinsik bertanggungjawab untuk gigi kuning, hanya pembersihan pergigian profesional (PZR) boleh membantu.

Satu lagi cara untuk "menghilangkan" gigi kuning dan perubahan warna gigi lain adalah dengan menutupnya dengan venir atau mahkota.

Gigi kuning: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Ubat gigi pemutih boleh menghilangkan perubahan warna gigi ekstrinsik, seperti perubahan warna yang disebabkan oleh terlalu banyak kopi, teh, wain merah dan tembakau. Ubat gigi pemutih biasanya mengandungi titanium oksida. Pigmen putih kekal pada permukaan gigi - gigi kelihatan lebih cerah untuk masa yang singkat.

Sesiapa yang ingin menggunakan ubat gigi pemutih sedemikian hendaklah mendapatkan nasihat daripada doktor gigi. Ini kerana sesetengah produk mengikis enamel dengan kuat (kesan kasar yang tinggi) dan oleh itu tidak boleh digunakan setiap hari.

Dalam kes produk dengan sistem splint, terdapat juga fakta bahawa splint universal yang dibekalkan untuk gigi boleh muat dengan buruk. Akibat yang mungkin adalah kerengsaan pada tisu lembut dan keradangan. Selain itu, hasil pemutihan selalunya tidak memuaskan.

Untuk mengelakkan gigi kuning dan perubahan warna gigi lain dari awal, anda harus memberi perhatian kepada kebersihan mulut yang teliti dan melakukan pembersihan gigi profesional (PZR) secara berkala di pejabat pergigian. Mengelakkan tembakau dan bersederhana dalam pengambilan kopi, teh, wain merah, dsb. juga membantu untuk mengelakkan gigi kuning daripada berkembang di tempat pertama.