Latihan yoga untuk pemula | Yoga untuk pemula

Latihan yoga untuk pemula

Mudah yoga latihan yang juga sesuai untuk pemula adalah seperti salam matahari klasik, yang menjadi asas dalam banyak bentuk yoga yang berbeza. Anda bermula dari posisi berdiri dan menumpukan perhatian pada aliran anda sendiri bernafas. Dari kedudukan berdiri anda meletakkan tangan anda di lantai, mengikut arus anda bernafas 1 kaki diletakkan ke belakang, kemudian bahagian atas badan diangkat sehingga bahagian depan paha diregangkan.

Seseorang masuk ke dalam "anjing yang menunduk", badannya berada pada posisi V terbalik, kemudian mengikuti posisi kobra dan kemudian meregangkan yang lain kaki. Kemudian mengikuti kedudukan kobra untuk meregangkan yang lain kaki. Latihan boleh dilakukan beberapa kali berturut-turut.

Salam matahari sesuai sebagai latihan pemanasan, merangsang sistem kardiovaskular dan menyiapkan jiwa untuk latihan berikut. Latihan lain untuk pemula adalah segitiga. Dari kedudukan selebar lebar, satu kaki membelok ke luar, yang lain menghadap ke hadapan.

Lengan sebelah kaki menghadap ke luar diangkat dan diregangkan, lengan yang bertentangan diletakkan dengan telapak tangan di belakang belakang. Dengan Atmugn, badan miring ke samping (ke arah kaki dipusing ke luar), tangan di sisi yang sama disokong rata di lantai, tangan yang bertentangan diregangkan ke arah siling, pandangan mengikuti tangan. Kemudian latihan dilakukan di sisi lain. Ini adalah latihan untuk meregangkan otot pinggul, untuk menstabilkan dan menguatkan otot punggung dan gluteal dan untuk mendalam bernafas. Latihan selanjutnya adalah kedudukan pahlawan, kedudukan pokok, kobra dan anjing, beberapa di antaranya sudah termasuk dalam Sun Salutation. Cara terbaik untuk belajar latihan adalah dengan menonton video di mana beberapa pergerakan saling mengikuti dan pernafasan diambil kira.

Latihan mana yang sesuai untuk di rumah?

Keindahan yoga adakah hampir semua latihan dan asana dapat dilakukan tanpa apa-apa bantuan. Ini bermaksud bahawa semua latihan yang dikuasai dengan betul juga boleh dilakukan di rumah sebagai sebahagian daripada latihan di rumah. Anda harus memilih latihan yang sudah dapat anda lakukan dengan selamat dan terkawal, kerana jika anda tidak mengawalnya di rumah, kesalahan dapat merayap, yang boleh menyebabkan tekanan kekal pada sendi atau ketegangan otot.

Terdapat pelbagai tawaran, seperti video YouTube, aplikasi, poster, majalah dan banyak lagi, yang lengkap yoga bersenam di rumah. Walau bagaimanapun, jika anda tidak pasti atau tidak kesakitan, anda harus selalu mendapatkan pembetulan daripada profesional. Terutama pemula harus memastikan melakukan latihan yang diarahkan dengan tepat dan sebaiknya mengawal diri mereka dengan bantuan cermin semasa melakukan senaman yoga di rumah.

Latihan yang popular untuk rumah adalah memberi salam pada matahari, segi tiga, kobra, anjing dan pejuang (lihat latihan untuk pemula), tetapi juga busur, anak, kerusi dan jambatan bahu adalah latihan yang dapat dilakukan dengan baik di rumah , kerana mereka mengambil sedikit ruang, tidak memerlukannya bantuan dan mengandungi beberapa peralihan dinamik, sehingga dapat dilakukan walaupun terdapat sedikit ruang atau, misalnya, di permaidani. Latihan yoga untuk kegunaan rumah disatukan dalam rutin harian banyak orang. Mereka sering tidak memerlukan banyak masa, tetapi memberikan pengaktifan cepat otot dan pemusatan dan tumpuan minda. Seseorang boleh berehat dalam kehidupan seharian dan melakukan sesuatu yang baik untuk tubuh dan minda melalui rehat aktif yang dinamik. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan Yoga