Latihan yoga | Manfaat Kesihatan Yoga

Latihan yoga

Yoga adalah satu bentuk latihan yang memerlukan sedikit atau tidak bantuan, itulah sebabnya ia sangat sesuai sebagai latihan rumah. Tidak banyak ruang yang diperlukan dan ada asana pendek yang dapat dimasukkan dalam rutin harian apabila tidak ada cukup waktu. Oleh itu, unit latihan pendek sesuai untuk beberapa kali sehari, misalnya pada waktu pagi untuk memulakan hari setelah bangun, pada waktu tengah hari untuk pengaktifan atau pada waktu petang untuk kelonggaran.

Sudah tentu, ada juga yang lebih intensif yoga sesi yang sesuai untuk latihan sehari sekali. Yoga adalah bentuk latihan yang agak lembut dan oleh itu dapat dilakukan dengan baik sebagai program harian. Yogi akan mendapat manfaat daripada kesan langsung, seperti kelonggaran atau pengaktifan.

Kejayaan, seperti peningkatan kekuatan dan fleksibiliti, hanya akan dicapai setelah latihan yang konsisten dan jangka panjang. Walaupun yoga lembut, harus diingat bahawa tubuh memerlukan masa untuk bertindak balas terhadap rangsangan latihan yang ditetapkan. Rehat latihan harus diperhatikan, terutama setelah sesi latihan intensif.

Rehat latihan juga boleh menjadi yoga bentuk meditasi di mana otot dan sendi tidak tegang lagi. Pada prinsipnya, yoga juga dapat dilakukan beberapa kali sehari, tetapi yogi harus memperhatikan tanda-tanda keletihan dan latihan berlebihan dan tidak pernah berlatih dengan kesakitan. Pemula harus meningkatkan latihan mereka dengan perlahan dan tepat.

Penting juga untuk memeriksa diri sendiri secara berkala di rumah sendiri semasa latihan, supaya ketepatan persembahan terjamin. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan kesan latihan dan meminimumkan risiko kecederaan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan Yoga

Tikar Yoga / Tikar Yoga

Tikar yoga adalah satu-satunya peralatan yang diperlukan oleh yogi untuk latihannya. Seluruh kelas yoga berlangsung di atas tikar. Oleh itu, memilih tikar yoga yang betul adalah penting.

Tetapi apa yang harus anda perhatikan ketika memilih tikar yang tepat? Tikar yoga harus empuk dan lembut untuk melindungi sendi. Ini sangat penting untuk bentuk yoga yang dinamik. Tetapi juga dengan Yoga Dari yang lain.

Tikar adalah sambungan ke lantai. Seseorang sering berada dalam kedudukan tertentu dalam jangka masa yang lama. Dengan menggunakan tikar lembut yang selesa, titik tekanan yang tidak menyenangkan dapat dielakkan.

Juga penting agar tikar tidak tergelincir. Ini sangat penting untuk peralihan pantas dari satu kedudukan ke kedudukan yang lain. Seseorang harus sentiasa memegang tegas semasa latihan yoga.

Permukaan tikar yoga mestilah kukuh dan boleh dicuci. Anda akan mula berpeluh semasa bersenam. Tikar mestilah senang dibersihkan.

Yogi membawa tikarnya pulang untuk latihan dan kembali ke rumah semula. Tikar juga senang diangkut. Beberapa tikar mempunyai pegangan.

Tikar yoga juga biasanya lebih nipis dan lebih ringan daripada tikar gimnasium konvensional. Sudah tentu, tikar yoga juga tersedia dalam corak dan warna yang berbeza, sehingga yogi dapat memilih sesuai dengan peribadinya rasa. Bagi orang yang menderita alergi (misalnya lateks) terdapat tikar yoga yang diperbuat daripada bahan khas seperti getah nitril, yang mempunyai potensi alergenik yang kurang.

Tikar yoga boleh didapati dalam pelbagai reka bentuk di kedai dalam talian yang berbeza, tetapi juga di kedai sukan tempatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh meminta guru yoga untuk mendapatkan maklumat berguna selepas kelas. Sebelum pelajaran yoga pertama anda harus menjelaskan jika ada tikar yang tersedia untuk disewa dan mencubanya di lokasi. Biasanya yogi yang berpengalaman membawa tikarnya sendiri ke kelas.