Latihan Yoga

Yoga latihan menjadi alternatif yang semakin popular untuk pengukuhan konvensional dan kelonggaran latihan kerana fleksibiliti mereka dalam rawatan pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal. Yoga latihan dapat disesuaikan dan ditingkatkan dengan sewajarnya untuk keadaan fizikal yang berbeza.

Latihan yoga untuk dua orang / pasangan

Mungkin yoga senaman untuk 2 orang adalah selekoh ke hadapan.

 • Duduk di lantai di tempat duduk panjang dengan telapak kaki menyentuh kaki pasangan anda. Dengan punggung lurus, bengkok ke depan sejauh mungkin dan, jika boleh, pegang tangan pasangan anda untuk dapat menarik diri anda lebih jauh ke depan.
 • Variasi lenturan ke depan yang lain adalah mungkin dengan pasangan membongkok dan meletakkan tangannya pada tulang kering atau menggenggam pergelangan kaki.

  Kedua-dua rakan duduk dari belakang dan pasangan yang lain kini melabuhkan punggung dari pasangan di selekoh ke hadapan.

 • Latihan rakan kongsi yang lebih maju, tetapi yang lebih mudah dilakukan daripada yang kelihatan pada mulanya, adalah V. terbalik. Dalam latihan ini, satu pasangan pertama kali melakukan latihan asas V terbalik dengan menekan lutut dari kedudukan empat kali ganda dan sekarang hanya menyentuh tanah dengan tangan dan kaki. Punggung adalah titik tertinggi badan. Pasangan yang lain meletakkan tangannya di lantai kira-kira setengah meter di hadapan pasangan dan kemudian meletakkan satu kaki selepas yang lain di atas rakan kongsi tulang pelvis dalam V. terbalik Dia kini boleh menggunakan kedudukan ini untuk meningkatkan regangan kedudukan pasangan. Lakukan latihan ini selama kira-kira 30 saat hingga satu minit dan kemudian ubah kedudukan.

Latihan yoga untuk pemula

Terutama latihan asas yoga sesuai untuk pemula. Latihan yang sukar dilakukan untuk pemula pada awalnya biasanya dapat disesuaikan dengan sewajarnya.

 • Latihan penting untuk meluruskan tulang belakang toraks adalah kobra.

  Dalam kedudukan rawan, letakkan kedua tangan di sebelah dada dan angkat dada sejauh yang anda boleh tahan dengan kekuatan anda sendiri. Pegang kedudukan ini selama 5 nafas dalam-dalam dan kemudian baringkan bahagian atas badan anda semula.

 • Satu lagi latihan yang baik untuk pemula adalah sandaran bahu. Otot bahu dan belakang dikuatkan dan dilonggarkan.

  Untuk melakukan ini, berbaring di punggung dengan tangan di sebelah badan anda. Kemudian angkat kedua kaki yang terbentang dan hulurkan ke arah siling. Dalam pergerakan yang mengalir, punggung bawah juga akan terlepas dari lantai.

  Sokong punggung bawah dengan kedua tangan, lengan atas tetap di lantai, kaki diregangkan dan membentuk garis dengan punggung bawah.

 • Latihan kaki yang lebih maju adalah bajak. Untuk melakukan ini, turunkan kaki anda dari kedudukan awal bajak dalam keadaan tegang sehingga kaki anda menyentuh tanah di belakang anda dalam keadaan terbaik. Sekiranya ini tidak mungkin, pastikan kaki anda diregangkan di udara.