Yoga untuk wanita hamil

Yoga menawarkan bukan sahaja latihan untuk pengukuhan, tetapi juga untuk kelonggaran. Bagaimanapun, ini adalah perkara penting yang dapat membantu selama ini mengandung atau kelahiran. Lagipun, kesejahteraan wanita hamil juga harus dipertimbangkan.

semasa mengandung badan wanita melalui pelbagai proses di mana badan berubah. Sistem bekalan untuk anak yang belum lahir diciptakan dan alat ligamen yang menstabilkan di pelvis menjadi lebih elastik sehingga kanak-kanak itu masuk melalui pelvis semasa kelahiran. Kerana keanjalan yang lebih tinggi ini, keluhan seperti belakang kesakitan boleh menjadi ketara. Oleh itu, pergerakan dan pengukuhan otot semasa mengandung adalah penting dan ditunjukkan. Untuk maklumat lebih lanjut, sila baca artikel:

  • Latihan lantai panggul semasa kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung

latihan

1) Latihan pertama adalah menguatkan punggung, punggung dan lantai pelvik otot. Untuk melakukan ini, berbaring di punggung dan letakkan lengan anda di lantai dengan longgar. Kedua-dua kaki ditarik ke atas dan lebar pinggul.

Naikkan pelvis anda dan tarik nafas masuk dan keluar beberapa kali. Kemudian perlahan-lahan turunkan pelvis anda semula. Ulangi latihan selepas berehat sebentar.

2) Latihan ini sangat sesuai untuk otot belakang. Walau bagaimanapun, kumpulan otot lain seperti kaki atau lengan juga diberi perhatian dalam latihan ini. Berdiri dalam kedudukan empat kaki dan letakkan lengan dan kaki anda selebar pinggul.

Bahagian belakang tidak boleh kendur dan harus membentuk garis lurus. Tengok semasa latihan. Sekarang angkat satu lengan ke atas dan regangkan ke hadapan.

Kemudian regangkan lawan anda kaki ke belakang. Apabila anda melihat lengannya, punggung dan dia kaki, mereka harus membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 15-20 saat.

Kemudian tukar lengan dan kaki. Ulangi latihan. Ini memerlukan yang tertentu seimbang.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai latihan ini, biarkanlah. Jika tidak, latihan ini juga sesuai untuk dipromosikan seimbang dan risiko jatuh dikurangkan. 3) Latihan seterusnya sesuai untuk menguatkan otot perut dan belakang.

Anda berada dalam kedudukan empat kaki. Lengan dan kaki anda lebar. Pusingkan punggung pertama dan tarik dagu ke arah anda dada.

Kemudian angkat kepala naik lagi dan melihat ke hadapan. Biarkan punggung anda kendur dalam prosesnya. Tukar kembali ke posisi dengan pusingan belakang dan beralih antara kedudukan.

4) Untuk berehat anda boleh menggunakan latihan seterusnya. Ini sesuai pada akhir setiap yoga unit. Berbaring telentang dan rentangkan tangan anda sedikit dari badan anda dan letakkan dengan santai di lantai.

Tapak tangan anda menghadap ke siling. The kepala juga dibentangkan, leher sedikit lebih lama dan wajah anda sedikit condong ke arah kaki anda. Perhatikan punggungnya, yang seharusnya tidak memberikan punggung yang berlubang.

Ini terletak sepenuhnya di atas lantai. Kaki juga diregangkan dan dibentangkan seperti salib. Kedudukan badan harus longgar dan selesa.

Oleh itu, anda harus meletakkan tikar atau permukaan lembut lain di bawah badan anda. Juga di bawah lutut, anda boleh meletakkan bantal sehingga empuk juga empuk. Yang penting sekarang adalah bernafas.

Bernafas melalui hidung dan keluar melalui mulut. Cuba teruskan bernafas mengikut kadar biasa anda. Walaupun begitu, mesti ada seimbang antara penyedutan dan menghembus nafas.

Tarik nafas dengan mendalam melalui anda hidung dan cuba angkat dada setinggi mungkin dan memberi ruang untuk berkembang. Apabila anda menghembuskan nafas, dada turun lagi. Luangkan masa anda dan tunggu sehingga anda bernafas menenangkan dengan sendirinya. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dari yoga, yang juga cocok untuk wanita hamil, dalam artikel: “Latihan yoga","Yoga untuk pemula"Dan"Gaya yoga".