Gaya yoga

Hari ini terdapat pelbagai jenis yang berbeza yoga gaya. Pada dasarnya, mereka berasal dari tradisi India. Ini berdasarkan pada asalnya 4 yang hebat yoga jalan, yang semuanya harus membawa yogi menuju pencerahan.

4 laluan yoga

 • Raja Yoga: Jalur yoga ini juga disebut jalan yoga raja dan juga disebut Asthanga Yoga, yang dipisahkan secara ketat dari gaya Ashtanga Yoga. Raja Yoga berisi 8 langkah (8 Step Path), yang dijelaskan oleh pengasas Raja Yoga, the bijaksana Pantajali dalam apa yang disebut Yoga Sutra. 8 langkah jalan tersebut adalah Yama, sikap terhadap alam sekitar, Niyama, sikap terhadap diri sendiri, Asana, latihan fizikal, Pranyama, latihan pernafasan, Pratyahara, tarikan batin dan deria, Dharana, tumpuan Dhyana, meditasi.

  Tujuh tahap ini dimaksudkan untuk memimpin yogi ke tahap kelapan, yang merupakan pengetahuan dan pencerahan yang sempurna (samadhi).

 • Karma Yoga: Karma Yoga adalah jalan yoga yang memfokuskan pada tindakan dan akibatnya. Niat tindakan itu juga sangat penting dan tidak boleh berdasarkan kepentingan diri atau keserakahan atau sikap tidak bertanggungjawab. Karma Yoga juga disebut Yoga tindakan atau layanan tanpa pamrih.

  Kerendahan hati, cinta murni, simpati, belas kasihan dan toleransi adalah nilai Karma Yoga. Ini mengenai sikap yogi dan kesedarannya dalam tindakan sehari-hari. Ini adalah jalan yang sangat rohani, yang memungkinkan seseorang untuk hidup bebas daripada melakukan senaman fizikal dalam kehidupan seharian.

  Peristiwa kehidupan seharian adalah pelajaran di mana yogi harus berkembang. Karma harus dikurangi dengan mengoptimalkan tindakan dan sikap yogi dalam arti Karma Yoga, hingga pencerahan.

 • Bhakti Yoga: Juga dikenali sebagai Yoga cinta dan pengabdian. Ini terutama mengenai cinta dan pengabdian kepada Tuhan, tetapi juga terhadap ciptaan-Nya, yang merangkumi harga diri dan kehidupan.

  Syukur untuk penciptaan dan kehidupan juga merupakan sebahagian dari Bhakti Yoga. Dalam Bhakti Yoga, yogi juga menikmati perkara-perkara kecil. Ekspresi Bhakti Yoga adalah kegembiraan hidup, memakai pakaian berwarna-warni dan cinta akan alam semula jadi dan seni yang indah.

  Yoga Bhatki harus menjadi cara yang sangat langsung untuk pencerahan. Perasaan dan emosi ditujukan kepada Tuhan dan hanya terbuka jantung diharapkan semasa berlatih Bhakti Yoga.

 • Jnana Yoga: Jnana Yoga adalah mengenai falsafah dan pengetahuan. Untuk ini, yogi mesti membaca kitab suci falsafah dan mempraktikkan apa yang telah dia baca dan pelajari sehingga dia memasukkannya sedemikian rupa sehingga dia mencapai pengetahuan yang merangkumi dan dengan demikian pencerahan. Inilah sebabnya mengapa Jnana Yoga juga disebut jalan pengetahuan. Namun, Jnana Yoga bukan sekadar menghafal tulisan suci dan tesis, tetapi lebih kepada pengetahuan dalaman dan kesedaran mendalam, yang dicapai melalui