Yoga

Pengenalan

Istilah Yoga adalah pengajaran berusia 3000-5000 tahun yang berasal dari India, yang terdiri daripada latihan pernafasan, meditasi dan latihan fizikal yang juga diketahui di Barat. Yoga menikmati populariti yang semakin meningkat, yang dapat diukur dengan bertambahnya jumlah studio yoga. Sebagai tambahan kepada aspek sporty dari asana (latihan), yoga dikatakan mempunyai kesan positif terhadap banyak penyakit fizikal dan mental, beberapa di antaranya telah terbukti secara ilmiah.

Apa bentuk Yoga yang ada?

Terdapat banyak gaya yoga yang berbeza, yang berbeza terutamanya dalam berapa lama latihan individu diadakan dan sama ada terdapat peralatan tambahan. Yoga bukan sistem yang kaku, tetapi boleh berubah terus dan bentuk baru ditambahkan. Ada yang popular gaya yoga diperkenalkan secara ringkas di bawah: Hatha Yoga sangat popular di negara-negara berbahasa Jerman dan dicirikan oleh pelaksanaan asana yang perlahan dan santai dan oleh itu sangat sesuai untuk pemula.

Vinyasa Yoga memfokuskan pada sinkronisasi nafas dan aliran pergerakan. Latihan biasanya sedikit lebih berat daripada di Hatha Yoga dan diakhiri dengan regangan sesi. Ashtanga Yoga dicirikan oleh urutan asana yang selalu sama, yang saling mengalir.

Ini membentuk asas yoga kekuatan, tetapi urutannya berbeza. Bikram Yoga (Hot Yoga) sangat popular di Amerika dan dilakukan di bilik yang dipanaskan hingga 40 ° C. Dengan peningkatan berpeluh, detoksifikasi badan mesti dinaikkan pangkat.

Kelas Bikram Yoga terdiri daripada 26 latihan. Iyengar Yoga memfokuskan pada penjajaran badan semasa asana. Kerana peralihan yang cepat antara latihan gaya yoga ini cukup dinamik.

Yin Yoga adalah amalan yoga yang sangat lembut dan semakin popular di Eropah. Asana diadakan untuk waktu yang sangat lama dan tumpuan juga ditujukan kepada sendi.

  • Hatha Yoga sangat popular di negara-negara berbahasa Jerman dan dicirikan oleh pelaksanaan asana yang perlahan dan santai dan oleh itu sangat sesuai untuk pemula.
  • Vinyasa Yoga memfokuskan pada sinkronisasi aliran nafas dan pergerakan.

    Latihan biasanya sedikit lebih berat daripada di Hatha Yoga dan diakhiri dengan regangan sesi.

  • Ashtanga Yoga dicirikan oleh urutan asana yang selalu sama, yang saling mengalir. Ini membentuk asas yoga kekuatan, tetapi urutannya berbeza.
  • Bikram Yoga (Hot Yoga) sangat popular di Amerika dan dilakukan di bilik yang dipanaskan hingga 40 ° C. Melalui peningkatan berpeluh, detoksifikasi badan mesti dinaikkan pangkat.

    Kelas Bikram Yoga terdiri daripada 26 latihan.

  • Iyengar Yoga memfokuskan pada penjajaran badan semasa asana. Kerana peralihan yang cepat antara latihan gaya yoga ini cukup dinamik.
  • Yin Yoga adalah latihan yoga yang sangat lembut, yang juga semakin popular di Eropah. Asana diadakan untuk waktu yang sangat lama dan tumpuan juga ditujukan kepada sendi.