Anda dapat mengenali sindrom pramenstruasi dari gejala ini

Pengenalan

Gejala sindrom pramenstruasi (PMS) boleh berupa fizikal dan psikologi. Gejala biasanya timbul 7-14 hari sebelumnya haid dan boleh terdiri dari pelbagai jenis.

Inilah simptomnya

Tanda-tanda khas sindrom pramenstruasi termasuk - Rasa sesak pada payudara, pembengkakan payudara, kepekaan terhadap sentuhan - sakit perut, kejang di bahagian perut - belakang kesakitan - sakit kepala, migrain - sembelit, kembung perut - bahagian badan yang bengkak kerana pengekalan air di tisu (edema) - turun naik berat badan (terutamanya kenaikan berat badan) - keletihan, Keletihan, kekurangan tumpuan - Perubahan emosi/ mood tidak stabil, kegelisahan, kegelisahan dalaman, mudah marah, mood murung - Pening, masalah peredaran darah - Gangguan tidur - Kulit tidak bersih, jerawat Sudah tentu, tidak semua perkara di atas perlu dipenuhi untuk membicarakan sindrom pramenstruasi. Yang menentukan untuk pengiktirafan sindrom pramenstruasi adalah kejadian yang bergantung pada kitaran, serta gangguan gejala sekurang-kurangnya 7 hari antara dua haid. Semua yang anda mesti ketahui mengenai sindrom pramenstruasi boleh didapati di sini: Sindrom Pramenstruasi - Yang perlu anda ketahui mengenainya Mual dan muntah, jika bergantung pada kitaran, boleh menjadi ciri sindrom pramenstruasi.

. loya dapat menyekat wanita yang terjejas dalam tabiat makan mereka. Pengambilan makanan yang berkurangan kemudian boleh menyebabkan aduan lebih lanjut, seperti masalah tumpuan, sakit kepala or keletihan. Kadang-kadang loya sangat teruk sehingga membawa kepada muntah.

Ramai wanita merasa hampir mustahil untuk mengatasi rutin harian biasa loya or muntah. Oleh itu, loya dalam konteks sindrom pramenstruasi dialami oleh mereka yang menderita. Anda boleh mengetahui di sini bagaimana anda dapat mengatasi rasa mual dengan ubat rumah tangga dan homeopati: Sindrom Pramenstruasi dan Mual - Ubat ini membantu!

Sindrom Pramenstruasi mempengaruhi mood ramai wanita. Di sesetengah orang, ia sangat teruk sehingga menyebabkan gejala depresi. Ini termasuk perasaan seperti kesedihan, kegelisahan dan kurang memandu.

Ciri-ciri kemurungan biasanya bergantung pada kitaran dalam sindrom pramenstruasi dan hilang lagi ketika haid bermula. Kadang-kadang simptomnya sangat teruk sehingga hampir mustahil untuk mengatasi kehidupan seharian. Ini boleh dikaitkan dengan tahap penderitaan yang tinggi bagi wanita yang terjejas.

Kelembutan payudara adalah gejala khas sindrom pramenstruasi. Ia juga boleh dikaitkan dengan kepekaan terhadap sentuhan, menyengat atau bahkan kesakitan. Dalam terminologi perubatan, kejadian gejala yang disebutkan di atas disebut sebagai mastodynia.

Biasanya simptom pada payudara berlaku tidak lama sebelum itu haid dan sering bertambah baik semasa haid. Gejala utama sindrom pramenstruasi termasuk sakit perut. Perwatakan the kesakitan dapat bervariasi, dengan beberapa wanita mengalami sensasi menarik atau tusukan, yang lain cenderung merasakan tekanan atau kejang.

Kadang-kadang sakit perut boleh menjadi teruk sehingga wanita yang terjejas tidak dapat melaksanakan tugas seharian. Wanita muda khususnya dipengaruhi oleh sakit perut yang sangat teruk atau sakit perut dalam konteks sindrom pramenstruasi. Kejang abdomen atau sakit perut adalah antara gejala klasik sindrom pramenstruasi.

Mereka berlaku terutamanya di bahagian bawah perut atau batang bawah. Rasa sakit biasanya muncul pada selang waktu. Ini bermakna bahawa selain episod kekejangan yang menyakitkan, ada juga jangka masa ketika wanita bebas dari kesakitan.

Kadang-kadang kejang sangat parah sehingga wanita yang terkena harfiah "membungkuk kesakitan". Sakit kepala dan sakit belakang adalah antara banyak gejala sindrom pramenstruasi. Berbeza dengan gejala lain, bagaimanapun, mereka tidak spesifik, iaitu mungkin disebabkan oleh keadaan lain.

Sebagai ungkapan gejala PMS, sakit kepala dan sakit belakang biasanya berlaku sejurus sebelum tempoh. Rasa sakit mereda semasa haid, atau selewat-lewatnya setelah haid berkurang. Sembelit, jika bergantung pada kitaran, boleh dianggap sebagai gejala sindrom pramenstruasi.

Wanita yang menderita sembelit sebagai sebahagian daripada sindrom pramenstruasi mengalami kesukaran membuang najis, terutama pada minggu sebelum haid. Sembelit harus reda selambat-lambatnya selepas akhir haid. Masalah dengan pergerakan usus, yang berlanjutan walaupun selepas haid berakhir, biasanya disebabkan oleh faktor lain dan harus dijelaskan oleh wanita yang bersangkutan.

Keletihan mempengaruhi sebilangan besar wanita dalam konteks sindrom pramenstruasi. Ia kadang-kadang boleh disebabkan oleh gangguan tidur. Kadang-kadang keletihan disertai dengan perasaan keletihan, kekurangan tenaga dan kelemahan.

Bagaimana ujian sindrom pramenstruasi berfungsi? Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ini di: Ujian Sindrom Pramenstruasi Berpeluh atau hot flashes dikaitkan dengan berpeluh boleh menjadi tanda sindrom pramenstruasi. Komponen masa adalah penting di sini.

Biasanya, berpeluh pada sindrom pramenstruasi berlaku sebelum atau pada awal haid dan berhenti sekurang-kurangnya satu minggu selama kitaran bulanan. Sekiranya, pada gilirannya, berkeringat bersifat kekal, ini juga boleh menjadi "tanda" pertama permulaan menopaus, terutamanya pada wanita yang lebih tua. Gementar dan gelisah boleh menjadi ungkapan sindrom pramenstruasi.

Dalam kebanyakan kes, kegelisahan disertai dengan perubahan selanjutnya dalam pengalaman emosi. Ini termasuk perubahan emosi, mudah marah, cemas dan kemurungan. Secara umum, bagaimanapun, kegelisahan adalah gejala yang tidak spesifik yang, jika terjadi sendiri, sukar ditafsirkan sebagai petunjuk jelas mengenai sindrom pramenstruasi.

Ciri khas sindrom pramenstruasi adalah libido yang diubah. Secara umum, libido merujuk kepada keinginan seksual. Sebilangan wanita mengalami peningkatan perasaan nafsu, sementara bagi yang lain keinginan untuk berhubungan intim cenderung menurun.

Terutama pada hari-hari terakhir sebelum haid, libido yang berubah adalah perkara biasa pada sindrom pramenstruasi. Kesakitan otot agak jarang berlaku pada sindrom pramenstruasi. Kadang-kadang ia digambarkan oleh wanita yang juga menderita sakit belakang.

Kejadian sakit otot sahaja tidak banyak berlaku dalam mengenal pasti sindrom pramenstruasi. Pesakit harus melihat gejala lain yang berulang setiap bulan (selain sakit otot). Tidak lama sebelum bermulanya haid, banyak wanita mengalami cacat kulit atau jerawat.

Kulit juga mungkin tampak "berminyak" atau bahkan "berminyak". Biasanya, kira-kira seminggu sebelum haid anda, kemunculan pustula dan komedo yang tidak menarik boleh berlaku. Kulit sering membersihkan dengan ketara menjelang akhir haid atau pada permulaan kitaran baru.

Artikel seterusnya kami mungkin menarik minat anda: Homeopati untuk jerawat dan haid Sensasi pekak atau kesemutan bukanlah gejala PMS biasa. Kadang-kadang sensasi ini digambarkan oleh wanita yang juga menderita magnesium kekurangan. Kandungan mineral rendah kemudian bertanggungjawab untuk "kesemutan" atau kebas yang mengganggu.

Anda dapat mengetahui di sini bagaimana anda dapat memberitahu bahawa anda menderita penyakit magnesium kekurangan: Gejala ini menunjukkan kekurangan magnesium. Pengekalan air sebelum permulaan haid adalah petunjuk klasik sindrom pramenstruasi. Pengekalan air menyebabkan perasaan "kembung" atau "bengkak" pada banyak orang yang terjejas. Ada kemungkinan penahan air hanya muncul pada bahagian tubuh tertentu, seperti tangan, kaki atau payudara, di mana ia menyebabkan pembengkakan yang ketara.