Anda boleh mengenali neurodermatitis dengan gejala ini

Gambaran keseluruhan gejala neurodermatitis khas

Terdapat pelbagai gejala neurodermatitis, yang berikut adalah tipikal: gatal-gatal kulit kering dan bersisik kemerahan kulit kerak bengkak menangis lesi kulit ekzema (kulit yang meradang) pustula dan lepuh nodul penebalan kulit (lichenification) perubahan warna kulit

 • Kulit kering dan mengelupas
 • Gatal-gatal
 • Kemerahan kulit
 • bengkak
 • Pembentukan kerak
 • Kawasan kulit yang menangis
 • Perubahan kulit
 • Ekzema (kawasan kulit yang meradang)
 • Pustula dan nodul
 • Buih
 • Penebalan kulit (lichenification)
 • Perubahan jeragat warna kulit

Gatal (pruritus) dianggap sebagai gejala utama neurodermatitis. dalam neurodermatitis, kulit menjadi kering dan mengelupas, dan akibatnya gatal-gatal berkembang. Bahkan sedikit kerengsaan pada kulit boleh mencetuskan gatal, misalnya memakai baju sejuk bulu, berpeluh atau pelbagai faktor persekitaran.

Tetapi juga pengambilan makanan tertentu (mis histamin-kaya makanan seperti ikan, keju atau tomato, tetapi juga buah sitrus dan kacang) atau faktor emosi mempengaruhi perkembangan gatal-gatal. Serangan gatal kadang-kadang boleh menjadi sangat sengit dan menyakitkan bagi orang yang terkena. Terutama pada waktu petang atau malam hari gatal boleh meningkat dengan kerap dan sering menyebabkan gangguan tidur.

banyak neurodermatitis pesakit cuba menghilangkan rasa gatal dengan menggaru. Dalam jangka pendek ini membantu dengan baik dan membawa kelonggaran kepada orang yang terjejas, tetapi dalam jangka masa panjang, calar adalah regangan tambahan pada kulit dan gatal-gatal semakin meningkat. Menggaru menyebabkan kulit pesakit neurodermatitis berubah dan bertukar menjadi putih.

Kulit yang sihat, sebaliknya, menjadi merah kerana calar. Kaedah terbaik untuk mengatasi kegatalan yang mengganggu adalah dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang sesuai. Dengan penjagaan pelembap yang betul, kulit dilindungi dari kering dan gatal reda.

Doktor atau ahli farmasi akan memberi anda maklumat mengenai krim atau salap mana yang paling sesuai untuk neurodermatitis. Oleh kerana reaksi imun yang tidak normal di dalam badan, neurodermatitis menyebabkan keradangan perubahan kulit. Akibatnya, fungsi pelindung semula jadi kulit hilang, terdapat peningkatan kehilangan air dan penurunan pengeluaran sebum.

Akibatnya, kulit kering, gatal dan mula mengelupas. The perubahan kulit berkaitan dengan neurodermatitis sangat pelbagai. Yang paling biasa adalah ekzema (kulit gatal), kulit kering dan gatal-gatal.

Ekzema adalah perubahan kulit yang meradang yang ditandai dengan kulit bersisik, kemerahan dan kerak kulit yang menangis. Bengkak dan lepuh kecil juga biasa berlaku ekzema. Kerana berlakunya banyak eksim (radang perubahan kulit, neurodermatitis juga disebut eksim atopik atau atopik dermatitis dalam terminologi perubatan.

Atopik bermaksud bahawa tubuh bertindak balas dengan lebih kuat terhadap rangsangan tertentu dengan reaksi alahan. Kulit sangat kering di kawasan yang terjejas dan boleh gatal. Di mana eksim berlaku lebih baik pada tubuh dalam konteks neurodermatitis bergantung terutamanya pada usia pesakit.

Pada bayi dan kanak-kanak kecil, eksim terbentuk di dahi, dagu, pipi dan sekitar mulut. Kemudian, perubahan kulit kebanyakannya mempengaruhi bahagian ekstensor lengan dan kaki. Pada orang dewasa, siku, lutut dan pergelangan tangan sering terjejas.

Walau bagaimanapun, perubahan keradangan pada kulit juga boleh berlaku pada leher dan dada kawasan, serta pada anggota badan terminal (jari dan jari kaki). Sangat kulit kering adalah gejala khas pada pesakit dengan neurodermatitis. Kerana reaksi keradangan kronik, kulit kehilangan penghalang kelembapan semula jadi dan mengering.

Ini menyebabkan kawasan kulit yang terkena retak, mengelupas dan gatal. Menggaru seterusnya mengganggu kulit sensitif dan memperhebatkan proses pengeringan. Sementara itu, terdapat sebilangan besar produk penjagaan kulit perubatan yang sangat membantu kulit kering dalam kes neurodermatitis.

Digunakan secara berkala, ia mempunyai kesan menenangkan dan melembapkan pada kulit yang rosak. Sebilangan pesakit neurodermatitis mengalami penebalan kulit yang meluas. Proses ini dipanggil lichenification.

Kawasan kulit yang menebal berkembang akibat kerengsaan yang disebabkan oleh eksim yang meradang. Kulit menjadi lebih tebal, kasar, "berkulit" dan kehilangan keanjalan. Hyper- atau hypopigmentation juga boleh berlaku, yang bermaksud bahawa kawasan kulit yang terkena menjadi lebih gelap atau lebih terang.

Kerap kali kulit wajah dipengaruhi oleh lichenification. Tetapi selekoh siku, belakang lutut atau pergelangan tangan cenderung menebal. Selain eksim dan penebalan yang meluas, papula atau nodul kecil pada kulit adalah gejala neurodermatitis lebih lanjut.

Menggaru atau menggosok kulit membawa kepada peningkatan pembentukan perubahan kulit ini. Orang dewasa yang lebih tua khususnya lebih kerap menderita bentuk neurodermatitis tertentu, yang disebut bentuk prurigo (lat prurigo = gatal).

Bentuk neurodermatitis khas ini dicirikan oleh nodul kecil yang sangat gatal yang dapat muncul di seluruh badan. Masalah psikologi boleh mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap gejala neurodermatitis atau menyumbang kepada penyakit ini. Sekiranya pesakit mengalami tekanan, kegelisahan, kesedihan, kemurungan atau masalah psikologi yang lain, gejala yang berkaitan dengan neurodermatitis boleh bertambah buruk.

Ini kerana terdapat hubungan erat antara kulit dan jiwa manusia. Sebaliknya, neurodermatitis juga boleh menyebabkan masalah psikologi. Kerana perubahan kulit, orang yang terkena mungkin mengalami penampilannya.

Mereka tidak selamat dan sering merasa tidak menarik. Gatal yang menyakitkan adalah faktor lain yang membebankan penderita dan boleh menyebabkannya insomnia or perubahan emosi. Orang lelaki yang jahil sering takut bahawa mereka boleh dijangkiti oleh perubahan kulit dan mengelakkan sentuhan.

Dalam keadaan ini, pesakit boleh mengasingkan diri dan menjadi tertekan. Sudah tentu ini tidak bermaksud bahawa setiap penghidap neurodermatitis menderita masalah psikologi. Walaupun begitu, hubungan erat antara gangguan mental dan neurodermatitis tidak boleh diabaikan.

Pesakit tidak perlu teragak-agak untuk menunjukkan masalah ini kepada doktor mereka jika perlu dan bersama-sama menjayakan konsep terapi yang sesuai. Dalam kes neurodermatitis, proses keradangan menyebabkan kemerosotan fungsi pelindung kulit. Lipid dan kelembapan biasanya memberikan penghalang yang boleh dipercayai terhadap patogen, tetapi sekiranya berlaku neurodermatitis kulit mengering dan menjadi lebih telap.

Melalui lapisan kulit yang rosak, menyebabkan penyakit kuman seperti bakteria, kulat atau virus boleh menembusi dengan mudah dan membawa kepada jangkitan pada kulit. Jenis jangkitan ini, yang dapat ditelusuri kembali ke keradangan yang sudah ada, dikenal sebagai apa yang disebut sekunder atau superinfeksi. Selalunya jangkitan kulit disebabkan oleh bakteria genus Staphylococcus.

Ini adalah jenis bakteria yang biasanya hidup pada kulit pada manusia dan biasanya tidak menyebabkan penyakit. Dalam neurodermatitis, bagaimanapun, kuman menembusi kulit melalui fungsi penghalang yang terganggu dan membawa kepada perubahan kulit dan gatal-gatal. Terutama berisiko terkena jangkitan adalah kawasan kulit di mana banyak bakteria dijumpai secara semula jadi.

Ini adalah contohnya di kawasan genital, yang juga boleh dijangkiti oleh neurodermatitis. Kulit pesakit neurodermatitis jauh lebih rentan terhadap penembusan patogen daripada kulit orang yang sihat. Sebagai tambahan kepada bakteria, kulat (kebanyakannya jamur ragi) khususnya sering menyebabkan jangkitan.

Biasanya, spora kulat tidak dapat menembusi kulit yang sihat dan tidak berbahaya. Dalam neurodermatitis, kulat menggunakan eksim (gatal) dan luka kulit kecil sebagai titik masuk, menembusi jauh ke lapisan kulit dan mendorong keradangan pada kulit. Hasil daripada jangkitan kulat, gejala klasik neurodermatitis - gatal, kemerahan dan kerak pada kulit - semakin meningkat. Ahli dermatologi dapat mendiagnosis jangkitan kulat berdasarkan kesan kulit dan merawatnya dengan krim yang sesuai. Oleh kerana kulit kering adalah salah satu faktor risiko utama jangkitan kulat, pesakit dapat mencegah jangkitan kulat dengan merawat kulit dengan losyen pelembap.