Anda dapat mengenali phlebitis dari gejala ini

Pengenalan

Phlebitis, juga dikenali sebagai phlebitis, adalah jenis phlebitis yang paling biasa, iaitu keradangan pada urat dangkal lengan dan kaki. Dalam kes yang jarang berlaku, urat dalam juga mungkin terjejas. Keradangan mungkin disebabkan oleh varikos vena keadaan (varikos). A trombosis, Sebuah gigitan serangga, suntikan sebelumnya atau kateter vena yang tinggal selama beberapa hari juga boleh menjadi penyebabnya. Dalam kes yang bertentangan, flebitis juga boleh membawa kepada trombosis dari yang terjejas vena.

Gejala khas phlebitis

tanda-tanda keradangan klasik, seperti kesakitan pada yang terjejas kaki atau lengan, kemerahan, bengkak dan terlalu panas mengeras pada yang terkena vena bahagian, serta penonjolan urat kemerahan atau kebiruan yang jelas pembatasan pergerakan kaki atau lengan yang terkena perasaan sakit dengan kelemahan, keletihan dan demam gatal-gatal pada urat yang terkena pada keadaan terburuk, terutamanya jika kerap berlaku flebitis an kaki terbuka, iaitu ulser yang kurang sembuh, boleh berkembang

  • Tanda-tanda keradangan klasik, seperti sakit pada kaki atau lengan yang terkena, kemerahan, bengkak dan terlalu panas
  • Pengerasan jelas pada bahagian urat yang terkena, serta penonjolan urat kemerahan atau kebiruan
  • Sekatan pergerakan kaki atau lengan yang terjejas
  • Rasa sakit dengan kelemahan, keletihan dan demam
  • Gatal pada urat yang terkena
  • Dalam keadaan terburuk, terutamanya dengan kerapuhan phlebitis, tempat terbuka kaki, iaitu ulser yang kurang sembuh, boleh berkembang

Gejala klasik phlebitis berlaku secara langsung pada lengan yang terkena atau kaki. Ekstremitas sakit di bawah tekanan dan pergerakan, membengkak dan memerah.

Bergantung pada sama ada bahagian urat dangkal atau mendalam terjejas, ada kemungkinan merasakan pengerasan di atas keradangan. Sekiranya keradangan berlangsung, gejala umum juga mungkin muncul. Mereka yang terjejas merasa sakit, seperti yang muncul selesema, dan mengembangkan a demam.

Yang paling kerap terkena kapal adalah urat dangkal lengan dan kaki yang telah disebutkan. Tetapi urat pelvis dan sekata leher urat juga boleh terjejas. Pada bayi baru lahir, keradangan pada urat simpul boleh berlaku sebagai bentuk khas jika tali pusat tidak dipotong dengan prosedur steril.

  • Keradangan urat di lengan
  • Flebitis di kaki

Gejala phlebitis yang biasa adalah kemerahan pada bahagian kaki yang terjejas. Ia berlaku dengan sangat berbeza-beza dan juga boleh hilang sepenuhnya, terutama dalam kes radang pada urat dalam. Kemerahan sering menampakkan diri dalam bentuk helai di sepanjang urat yang terkena.

Ini juga boleh diikat dan ditebal. Walau bagaimanapun, terdapat juga kemerahan yang luas. Kemerahan sering terjadi sebagai salah satu gejala pertama.

Ekstremitas kemerahan boleh mempunyai sejumlah penyebab lain selain phlebitis. Oleh itu, perhatian mesti selalu diberikan kepada gejala lain yang menunjukkan phlebitis. Sebilangan besar pesakit melaporkan bukan sahaja kemerahan tetapi juga kepanasan yang ketara pada bahagian ekstrem yang terjejas.

Kaki atau lengan mungkin terasa panas pada pesakit secara subjektif, begitu juga dengan pemeriksa ketika berdebar dan membandingkannya dengan keadaan sihat. Terlalu panas, seperti kemerahan, disebabkan oleh peningkatan darah mengalir di kaki atau lengan, yang khas dari keradangan. Sekiranya bahagian badan terlalu panas, gejala tambahan mesti dipertimbangkan lagi untuk dapat menyempitkan diagnosis.

Bengkak adalah salah satu gejala keradangan klasik, seperti kemerahan dan terlalu panas. Ia juga disebabkan oleh peningkatan darah peredaran di kawasan yang terjejas dan kebocoran cecair dari kapal ke dalam tisu. Dalam konteks phlebitis, pada awalnya sering tidak ada atau hanya sedikit pembengkakan ekstremitas yang meradang.

Walau bagaimanapun, semasa penyakit ini, ini juga boleh meningkat. Pembengkakan anggota badan yang ketara boleh menjadi tanda keradangan urat yang lebih dalam. Kesakitan adalah salah satu gejala phlebitis yang paling penting.

Anggota badan yang terjejas sering sakit ketika rehat. Walau bagaimanapun kesakitan boleh meningkat dengan ketara dalam keadaan tertekan. Di samping itu, menyentuh dan memberi tekanan tepat di atas bahagian vena yang meradang boleh sangat menyakitkan bagi mereka yang terkena.

Sifat kesakitan yang disebabkan oleh phlebitis boleh berbeza-beza. Ramai pesakit melaporkan membakar dan kesakitan yang menarik. Semasa phlebitis, beberapa pesakit mengalami peningkatan perasaan sakit.

Gejala ini juga merupakan reaksi khas tubuh terhadap keradangan. Mereka yang terjejas melaporkan keletihan, keletihan dan kemampuan berkurang untuk mengatasi tekanan, seperti yang diketahui oleh banyak orang yang muncul selesemaseperti jangkitan. Perasaan ini dipergiatkan jika ada juga demam atau suhu badan yang sedikit tinggi (suhu subfebril).

Perasaan sakit tidak semestinya berlaku dalam konteks phlebitis. Sekiranya terdapat keradangan setempat, gejala ini seringkali tidak ada sepenuhnya. Demam juga boleh menjadi gejala phlebitis.

Seperti perasaan sakit yang muncul, gejala ini tidak semestinya berlaku. Selalunya ia hanya berlaku dalam konteks pembengkakan urat yang maju atau meluas. Sebilangan pesakit tidak mengalami demam dalam erti kata sebenarnya tetapi hanya bertindak balas dengan suhu sub-demam (suhu badan antara 37.5 dan 37.9 ° C).

Terutama ketika demam meningkat, banyak pesakit mengadu beku dan rasa sakit yang berbeza. Anda boleh mengetahui bagaimana anda boleh mengurangkan demam dengan rawatan rumah di sini: Bagaimana mengurangkan demam? Terutama dalam kes keradangan urat dalam, perubahan warna biru kebiruan pada bahagian kaki yang terjejas mungkin berlaku.

Kadang-kadang darah kapal berlari di bawah kulit boleh kelihatan. Pesakit juga melaporkan helai yang terasa sakit dan sakit di bahagian ekstrem yang meradang. Flebitis dangkal biasanya lebih cenderung untuk menampakkan dirinya sebagai kemerahan setempat.

Walau bagaimanapun, di sini juga terdapat helai yang kemudian dapat dipalpkan secara dangkal. The kaki terbuka, juga dikenali sebagai kaki ulser, adalah ulser penyembuhan yang buruk yang biasanya terjadi pada kaki bawah. Ia boleh berlaku terutamanya pada pesakit dengan phlebitis berulang kerana gangguan aliran keluar vena.

Darah vena berkumpul di kaki. Luka kecil pada kaki kurang dijaga dengan baik oleh badan dan ulser berkembang. The kaki terbuka biasanya bukan merupakan gejala phlebitis aktif.

Hanya pada kes-kes yang luar biasa dan pada pesakit dengan phlebitis yang kerap dapat ditemukan gejala ini. . Sebagai tambahan kepada gejala yang telah disebutkan, beberapa pesakit dengan phlebitis juga mengadu gatal.

Terutama dalam konteks keradangan dangkal gatal adalah gejala biasa. Tetapi gatal juga boleh terjadi pada pesakit dengan radang urat dalam. Sekiranya urat dalam terjejas, bahagian kaki yang terjejas sering membengkak. Sekiranya ini berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, sedikit perubahan kulit berkembang yang boleh mencetuskan gatal yang menjengkelkan.