Anda dapat mengenali air di paru-paru dengan gejala ini

Pengenalan

Paru-paru, sebagai organ pernafasan badan, memenuhi tugas penting, dan ini tanpa rehat. Ini lebih cepat terasa dan tidak menyenangkan apabila fungsi ini tidak lagi atau tidak cukup dipenuhi: Sesak nafas menjadi ketara, iaitu perasaan tidak mendapat udara atau udara buruk. Pernafasan menjadi lebih dalam dan lebih berat untuk dapat menyerap oksigen yang mencukupi.

Terdapat banyak sebab yang berbeza untuk ini dan gejala lain. Salah satu daripadanya mungkin cecair telah terkumpul di alveoli. Dalam istilah perubatan, ini dikenali sebagai edema paru.

Edema paru biasanya berkembang dalam jangka masa beberapa jam atau beberapa hari, bukan "semalam". Walaupun begitu, jika terdapat tanda-tanda bahawa cairan telah terkumpul di alveoli, tindakan harus diambil dengan cepat untuk mengembalikan kemampuan seseorang untuk bernafas. Anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan penyakit paru-paru di sini: Penyakit paru-paru

Gambaran keseluruhan gejala khas

Breathlessness Kegelisahan dan kegelisahan disebabkan oleh pernafasan Batuk, mungkin dengan sputum yang tidak berwarna, lutsinar Berderak atau menggelegak ketika bernafas Warna kulit pucat atau kebiruan (terutama muka dan bibir) Nadi cepat, berdebar-debar dan berdebar-debar Sakit di dada atau badan atas

 • Sesak nafas
 • Keresahan dan kegelisahan disebabkan oleh sesak nafas
 • Batuk, mungkin dengan dahak tidak berwarna dan telus
 • Bunyi deru atau menggelegak ketika bernafas
 • Warna kulit pucat atau kebiruan (terutamanya wajah dan bibir)
 • Nadi cepat, berdebar-debar dan berdebar-debar
 • Sakit dada atau bahagian atas badan

Sesak nafas adalah gejala biasa pada kedua-duanya jantung dan paru-paru aduan dan oleh itu tidak spesifik. Walaupun begitu, sesak nafas harus disiasat dan dirawat dengan cepat, terutama jika ia tiba-tiba atau cepat memburuk. Kesukaran bernafas biasanya berlaku apabila otak mencatatkan kurang bekalan oksigen daripada yang diperlukan.

In paru-paru penyakit, ini berlaku apabila bahagian paru-paru tertentu tidak tersedia untuk pertukaran gas. Ini boleh berlaku, misalnya, dengan perubahan struktur pada paru-paru tisu atau saluran pernafasan. Tetapi penempatan semula bahagian paru-paru secara fizikal juga boleh menjadi penyebab sesak nafas.

Pengumpulan cecair menjadikan bahagian bawah paru-paru tidak sesuai untuk bernafas: Tidak ada udara yang dapat mencapai dinding alveoli di sini. Oleh kerana cecair mengalir ke bawah kerana graviti, bahagian paru-paru ini tidak lagi tersedia untuk pertukaran gas. Kesukaran bernafas meningkat kerana semakin banyak cecair di paru-paru dan semakin sedikit alveoli yang dapat bernafas.

Anda boleh mendapatkan maklumat tambahan mengenai topik "sesak nafas" di bawah

 • Sesak Nafas
 • Punca sesak nafas
 • Kesukaran bernafas kerana kegagalan jantung

Sekiranya terdapat cecair atau rembesan di paru-paru, tubuh akan berusaha mengangkutnya keluar sebagai mekanisme pelindung. Oleh kerana tisu paru-paru mempunyai kemampuan terbatas untuk menyerap cairan, batuk adalah satu-satunya cara untuk memulihkan fungsi paru-paru. Oleh kerana batuk dengan dahak lutsinar dan tidak berwarna menunjukkan bahawa tahap cecair di paru-paru telah mencapai tahap tertentu yang membolehkan paru-paru mengangkut sebahagiannya.

Tetapi walaupun batuk tanpa dahak - bersama dengan gejala lain yang disebutkan di sini - adalah petunjuk serius mengenai edema paru yang ada yang memerlukan rawatan. Sekiranya tidak ada simptom lain bersama dengan batuk, mencari penyebabnya sudah lebih sukar. Konsultasi perubatan kemudiannya harus dicari paling lambat jika batuk berterusan selama lebih dari seminggu.

Cecair yang diaduk oleh bernafas menyebabkan lepuh terbentuk dan bunyi gemeretik atau menggelegak kedengaran. Ini setanding dengan pusaran air: di sini juga, udara yang mengalir melalui air membuat bunyi "menggelegak" khas. Harus diingat bahawa fenomena ini secara logiknya mesti menjadi pernafasan: jadi ia hanya berlaku semasa penyedutan dan menghembus nafas, bukan di antara nafas.

Bunyi gemerisik dapat didengar dengan baik dengan meletakkan telinga dekat dengan orang yang bersangkutan atau dengan menggunakan stetoskop. Frothy air liur di hadapan mulut juga boleh menjadi petunjuk pengumpulan cecair di paru-paru. Ini adalah fenomena yang mudah dijelaskan memandangkan edema paru: busa ini adalah cecair yang dikeluarkan dari paru-paru.

Pergolakan intensif yang disebabkan oleh batuk dan menghirup udara menyebabkan pembentukan lepuh yang berlimpah, yang kemudian menjadi busa. Mempunyai cecair berbuih di hadapan mulut biasanya merupakan tanda bahawa tahap cecair sudah lebih tinggi di paru-paru - kerana badan hanya dapat mengeluarkan cecair dari saluran udara di atas tahap tertentu. Oleh itu, dalam keadaan ini, nasihat perubatan harus dicari dari doktor keluarga anda atau perkhidmatan perubatan kecemasan.

Sesiapa yang pernah mengalami sesak nafas atau kesukaran bernafas akan dapat mengesahkan bahawa kegelisahan dan kegelisahan semakin meningkat. Ini adalah mekanisme semula jadi tubuh apabila menyedari bahawa bekalan oksigen badan tidak mencukupi dan oleh itu terdapat risiko mati lemas jangka panjang. Bahagian bersimpati dari sistem saraf di dalam badan kemudian diaktifkan, yang seterusnya menjadikan badan berjaga-jaga.

Ini termasuk, antara lain, peningkatan dan pecutan jantung dan fungsi paru-paru, yang di satu pihak memberikan peningkatan jangka pendek dalam bekalan oksigen tubuh - tetapi di sisi lain menyebabkan kegelisahan dalaman atau kegelisahan kerana bahan utusan yang dilepaskan. Akhirnya, sesak nafas yang meningkat juga disertai dengan kegelisahan, yang tentunya juga menyebabkan kegelisahan yang disebabkan oleh psikogenik. Sesak nafas yang dinyatakan di atas boleh - jika tidak dirawat - meningkat menjadi rasa sesak nafas.

Rasa sesak nafas sering disertai oleh rasa takut mati dan oleh itu harus dirawat secepat mungkin. Walaupun paru-paru biasanya tidak pernah penuh dengan cairan, kapasiti yang mencukupi masih dapat ditutup dengan pengumpulan cairan sehingga pernafasan yang mencukupi tidak lagi mungkin. Sekiranya reaksi kecemasan dapat dilihat melalui sensasi sesak nafas, ini bukan secara kebetulan, tetapi kerana tubuh menarik perhatian terhadap kekurangan keupayaan paru-paru yang berfungsi.

Atas sebab ini, perkhidmatan kecemasan perubatan mungkin dan harus dipanggil dalam kes sesak nafas yang teruk berkaitan dengan perasaan sesak nafas. Pertama sekali: Tiba-tiba teruk sakit dada selalu menjadi alasan untuk berjumpa doktor secepat mungkin atau untuk memberi amaran mengenai perkhidmatan kecemasan. Selalu berbaloi untuk dapat menggambarkan kesakitan dengan lebih terperinci: Di ​​mana sebenarnya sakitnya - adakah kawasan tertentu atau adakah rasa sakit mereda?

Bagaimana rasanya, agak tajam atau agak kusam? Sudah berapa lama kesakitan wujud dan bagaimana intensiti kesakitan berubah sejak itu - jika sama sekali? Perhatian juga harus diperhatikan sama ada rasa sakit itu berkaitan dengan pernafasan, yang sangat menyarankan penyebab paru-paru.

Cecair di paru-paru juga boleh menyebabkan kesakitan, yang biasanya tidak bermula secara tiba-tiba tetapi perlahan dan beransur-ansur dan cenderung menjadi lebih kuat. - Sakit di bahagian dada

 • Sakit dada kerana organ dada

Seperti yang dijelaskan di atas, tubuh bertindak balas terhadap bekalan oksigen yang buruk dengan mengaktifkan simpatik sistem saraf, yang seterusnya menjadikan sistem badan sendiri berjaga-jaga. Dari segi evolusi, ini berfungsi untuk menyiapkan reaksi "pertarungan atau penerbangan" - dan fungsi ini sistem saraf dapat diperoleh dengan baik dari jenis dasar ini: Untuk memastikan bekalan oksigen sebaik mungkin, paru-paru dan jantung aktiviti meningkat.

Di samping itu, kapal sedikit terhad, yang secara fizikal mempercepat darah mengalir dan membolehkan darah membawa oksigen ke bahagian badan dengan lebih pantas. Antara lain, peningkatan aktiviti jantung juga meningkatkan kadar degupan. Pengurangan bekalan oksigen ke badan secara tidak langsung menyebabkan peningkatan dalam kadar jantung. Anda boleh membaca maklumat tambahan di sini: Nadi meningkat - Pada tahap mana nadi dianggap terlalu tinggi?