Jangkitan Virus Zika: Risiko, Penghantaran

Jangkitan virus Zika: Penerangan

Jangkitan virus Zika menyebabkan penyakit berjangkit demam (demam Zika). Patogen, virus Zika, disebarkan kepada manusia terutamanya oleh nyamuk genus Aedes.

Menurut Kementerian Kesihatan Persekutuan Jerman, hanya kira-kira satu perempat daripada mereka yang dijangkiti mengalami gejala virus Zika biasa. Perjalanan penyakit ini biasanya ringan. Walau bagaimanapun, wanita hamil yang dijangkiti boleh menghantar patogen kepada anak dalam kandungan mereka.

Pada tahun 2015, peningkatan bilangan kes dilaporkan, terutamanya di Brazil, di mana bayi baru lahir ibu yang dijangkiti mempunyai kepala yang terlalu kecil (microcephaly). Kepincangan pembangunan ini biasanya disertai dengan kerosakan otak dan terencat akal yang teruk.

Di samping itu, jangkitan Zika boleh meningkatkan risiko pada orang dewasa untuk sindrom Guillain-Barré yang sangat jarang berlaku - penyakit pada saluran saraf di mana lumpuh teruk boleh berlaku.

Penyakit virus Zika telah dilaporkan di Jerman sejak 2016.

Virus Zika

Penyebaran jangkitan virus Zika

Virus Zika berlaku di semua kawasan subtropika tropika, terutamanya di Afrika, Asia Tenggara, dan Kepulauan Pasifik. Antara 2015 dan 2017, wabak besar juga berlaku di Amerika Tengah dan Selatan. Pada musim luruh 2019, jangkitan virus Zika terpencil bahkan berlaku di selatan Perancis.

Penyelidik pertama kali menemui virus Zika pada tahun 1947 dalam monyet rhesus di hutan Zika Uganda. Bukti jangkitan virus Zika pertama pada manusia berlaku di Uganda dan Tanzania pada tahun 1952. Kemudian, pada tahun 2007, wabak besar pertama berlaku di barat Kepulauan Yap Pasifik (sebahagian daripada Micronesia). Tujuh puluh lima peratus penduduk di sana dijangkiti jangkitan virus Zika. Ini diikuti pada 2013 oleh gelombang jangkitan di Polinesia Perancis. Pada masa itu, kira-kira sepuluh peratus penduduk jatuh sakit.

Dalam pada itu, virus itu telah merebak lebih jauh. Walau bagaimanapun, sehinggalah wabak Zika utama di Brazil pada 2015 barulah ia menarik perhatian antarabangsa, terutamanya kerana di sini saintis dapat mewujudkan pautan kepada mikrosefali pada kanak-kanak yang dijangkiti dalam rahim buat kali pertama.

Amaran perjalanan untuk kawasan yang mempunyai jangkitan virus Zika

Oleh kerana sifatnya yang meluas, jangkitan virus Zika kini dianggap sebagai penyakit perjalanan. Pelancong dijangkiti di negara yang terjejas dan membawa virus itu pulang ke rumah, di mana mereka boleh menjangkiti orang lain, contohnya semasa hubungan seks. Walau bagaimanapun, jika spesies nyamuk yang menyebarkan virus itu tiada di negara asal, wabak besar diketepikan. Ini adalah kes di Jerman, sebagai contoh.

Amaran perjalanan untuk wanita hamil berkuat kuasa untuk kawasan berisiko tinggi. Di samping itu, pelancong di sana harus lebih melindungi diri mereka daripada gigitan nyamuk untuk mengelakkan jangkitan virus Zika.

Jangkitan virus Zika: gejala

Jangkitan virus Zika selalunya tanpa gejala, iaitu tanpa gejala.

Sekiranya gejala berlaku, penyakit ini biasanya mengambil kursus ringan. Gejala pertama virus Zika muncul kira-kira dua hingga tujuh, kadangkala dua belas hari selepas jangkitan (tempoh inkubasi). Tanda-tandanya sama dengan penyakit virus bawaan nyamuk lain, terutamanya demam denggi atau chikungunya. Oleh itu, individu yang terjejas biasanya mengalami gejala berikut:

 • ruam kulit berbintik nodular (eksantema makulopapular)
 • sakit sendi (arthralgia)
 • mata merah akibat konjunktivitis (keradangan konjunktiva)

Sesetengah pesakit berasa sangat sakit dan letih dan juga mengadu sakit kepala dan sakit otot. Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit juga melaporkan pening, sakit perut, loya dengan muntah, dan cirit-birit.

Perjalanan penyakit yang teruk, seperti yang boleh berlaku dengan denggi (pendarahan akibat penurunan besar dalam platelet darah) atau chikungunya (sakit sendi, pendarahan selama berbulan-bulan), sangat jarang berlaku dengan jangkitan virus Zika. Walau bagaimanapun, ia boleh membahayakan wanita hamil atau anak dalam kandungan. Terdapat juga kemungkinan hubungan dengan sindrom Guillain-Barré.

Jangkitan virus Zika pada wanita hamil

Jangkitan virus Zika biasanya sembuh selepas beberapa hari tanpa akibat. Hanya ruam kulit berterusan selama kira-kira seminggu. Walau bagaimanapun, ia boleh berbahaya jika wanita hamil dijangkiti virus Zika. Patogen kemudiannya boleh disebarkan kepada kanak-kanak melalui darah - walaupun wanita hamil itu sendiri tidak mengalami sebarang gejala.

Virus ini boleh kekal di dalam badan selama berminggu-minggu hingga berbulan-bulan. Selepas itu, mungkin terdapat imuniti seumur hidup. Oleh itu, jika seorang wanita hamil minggu selepas jangkitan virus Zika sembuh, mungkin tiada lagi risiko kepada kanak-kanak itu.

Sindrom Guillain-Barré selepas jangkitan virus Zika

Jangkitan virus Zika juga boleh membawa kesan berbahaya kepada orang dewasa yang dijangkiti. Dalam kes individu, ia menyebabkan sindrom Guillain-Barré. Ini adalah penyakit neurologi yang jarang berlaku yang menunjukkan dirinya dalam gejala lumpuh, yang dalam kes yang paling teruk juga boleh menjejaskan otot pernafasan. Kira-kira 20 peratus pesakit kekal cacat fizikal yang teruk, dan kira-kira lima peratus mati.

Jangkitan virus Zika: punca dan faktor risiko

Penghantaran virus Zika

Mengikut pengetahuan semasa, hanya nyamuk daripada genus Aedes yang menghantar virus Zika kepada manusia. Wakil yang dikenali ialah Aedes albopictus (nyamuk harimau Asia) dan Aedes aegypti (nyamuk harimau Mesir), yang juga boleh menularkan demam kuning, chikungunya dan virus denggi, antara lain.

Virus beredar dalam darah. Jadi jika orang yang dijangkiti digigit lagi oleh nyamuk Aedes, mereka mengambil patogen dengan darah dan boleh menularkannya kepada orang lain semasa pengambilan darah seterusnya. Beginilah cara jangkitan virus Zika boleh merebak melalui populasi.

Selain manusia, primata juga dianggap sebagai pembawa utama virus Zika.

Antara nyamuk berbahaya, nyamuk harimau Asia (Aedes albopictus) patut diberi perhatian khusus. Ia adalah kira-kira lima milimeter kecil, berjalur hitam dan putih perak dan meluas. Menurut Agensi Alam Sekitar Persekutuan, nyamuk harimau Asia setakat ini telah dikesan di 26 negara, dan dianggap ditubuhkan di 19. Ia kini juga biasa berlaku di Jerman.

Jangkitan virus Zika semasa hubungan seks

Melalui hubungan seksual, orang yang dijangkiti boleh menghantar virus Zika kepada orang lain – walaupun orang yang dijangkiti itu tidak mengalami sebarang gejala (lagi). Lelaki khususnya adalah pembawa, mungkin kerana virus berjaya bersembunyi daripada sel imun lebih lama di kawasan terlindung buah zakar.

Jangkitan virus Zika melalui produk darah

Secara teorinya, virus Zika juga boleh didapati dalam pemindahan darah. Walau bagaimanapun, penghantaran melalui laluan ini dianggap sangat tidak mungkin dan hanya dibuktikan dalam beberapa kes setakat ini. Namun begitu, orang yang pulang dari kawasan terjejas tidak boleh menderma darah selama beberapa minggu.

Kumpulan risiko

Seperti penyakit berjangkit lain, perkara berikut terpakai kepada jangkitan virus Zika: orang yang mempunyai keadaan sedia ada (seperti tekanan darah tinggi, diabetes, kegagalan jantung), sistem imun yang lemah (cth. akibat jangkitan HIV) dan warga tua terutamanya berada di risiko.

Memandangkan peningkatan bilangan bayi baru lahir dengan kepala kecil (terutama di Brazil), wanita hamil membentuk kumpulan risiko khas. Walau bagaimanapun, penyelidikan masih diperlukan untuk menentukan dengan tepat bagaimana jangkitan virus Zika menjejaskan kanak-kanak dalam kandungan. Selepas kelahiran, jangkitan virus Zika cenderung tidak berbahaya pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Jangkitan virus Zika: pemeriksaan dan diagnosis

Gejala virus Zika seperti demam, sakit sendi dan ruam juga berlaku dalam penyakit perjalanan lain yang boleh mengambil perjalanan yang lebih teruk (contohnya demam denggi). Lawatan ke doktor juga dinasihatkan untuk wanita hamil, kerana jangkitan virus Zika boleh menyebabkan kerosakan kepada anak dalam kandungan - terutamanya pada awal kehamilan.

Sejarah perubatan

Doktor akan mengambil sejarah perubatan anda terlebih dahulu (anamnesis). Untuk melakukan ini, dia akan bertanya tentang gejala anda dan perjalanan baru-baru ini. Soalan yang mungkin termasuk:

 • Berapa lama anda mengalami gejala anda?
 • Bilakah kali terakhir anda berada di luar negara?
 • Di mana anda pergi dan berapa lama anda tinggal di sana?
 • Adakah anda pernah digigit nyamuk?
 • Adakah anda baru-baru ini mengukur suhu badan yang tinggi?
 • Adakah simptom anda berkurangan dalam masa yang sama dan kini meningkat semula?
 • Adakah anda mengalami sakit sendi, mata merah atau ruam kulit?

Pemeriksaan fizikal

Ujian makmal

Untuk mengesahkan diagnosis jangkitan virus Zika, doktor perlu mengambil darah anda. Sesetengah nilai darah mungkin berbeza daripada biasa. Sebagai contoh, paras sel darah putih (leukosit) dan platelet (trombosit) menurun dalam jangkitan virus Zika. Sebaliknya, nilai lain seperti protein C-reaktif (CRP) dinaikkan.

Walau bagaimanapun, perubahan sedemikian juga terdapat dalam banyak penyakit lain, jadi ia bukan bukti jangkitan virus Zika. Diagnosis hanya boleh dibuat dengan pasti jika patogen dapat dikesan - lebih tepat lagi, jika bahan genetik virus Zika dapat dikesan dalam darah dan/atau air kencing. Pengesanan ini dijalankan menggunakan kaedah makmal khas, "reverse transcriptase polymerase chain reaction" (RT-PCR). Ini membolehkan walaupun kesan kecil RNA virus Zika untuk dikuatkan dan ditentukan.

Pengesanan patogen langsung melalui genom virus hanya boleh dilakukan pada peringkat jangkitan akut:

 • Sehingga hari ke-7 selepas permulaan simptom, adalah berguna untuk menguji sampel darah dan air kencing daripada pesakit untuk RNA virus Zika.
 • Jika permulaan simptom lebih daripada 28 hari yang lalu, jangkitan hanya boleh dikesan oleh antibodi tertentu dalam darah.

Kaedah makmal ini kadangkala memberikan hasil yang tidak betul, kerana bahan yang digunakan juga bertindak balas dengan flavivirus lain (reaktiviti silang). Dalam ujian peneutralan yang dipanggil, sebaliknya, pengesanan jangkitan virus Zika yang boleh dipercayai adalah mungkin. Walau bagaimanapun, kaedah ini mengambil masa beberapa hari dan sangat memakan masa. Oleh itu, RT-PCR yang lebih cepat dan lebih murah dianggap sebagai kaedah standard.

Pengecualian penyakit lain

Apabila menguji kemungkinan jangkitan virus Zika, doktor mesti mengecualikan penyakit lain dengan simptom yang sama (terutamanya penyakit tropika/perjalanan lain) (diagnosis pembezaan). Ini sangat penting, kerana walaupun jangkitan virus Zika biasanya tidak berbahaya, komplikasi teruk boleh berlaku dengan penyakit lain - dengan gejala yang serupa pada mulanya.

Gejala

Chikungunya

Denggi

Jangkitan virus Zika

Demam

tiba-tiba, sehingga 40 darjah Celsius

beransur-ansur meningkat

jika sama sekali, maka kebanyakannya hanya demam sedikit, jarang melebihi 38.5 darjah Celsius

Tempoh demam

biasanya hanya beberapa hari, dua kemuncak dengan rehat demam di antara

seminggu

hanya beberapa hari sahaja

ruam kulit bertompok-tompok

kerap

jarang sekali

kerap, berlangsung kira-kira enam hari

Pendarahan (demam berdarah)

jarang

hampir selalu

tidak diketahui

Sakit sendi

hampir selalu dan tahan lama (kadang-kadang berbulan-bulan)

jarang dan jika, dengan tempoh yang jelas lebih pendek

ya, tetapi juga hanya beberapa hari

Konjungtivitis

jarang sekali

jarang sekali

kerap

Di samping itu, sel darah putih biasanya berkurangan dengan ketara dalam chikungunya berbanding jangkitan virus Zika atau denggi. Platelet, sebaliknya, jatuh ke dalam julat kritikal, terutamanya dalam demam denggi.

Sentiasa ingat: Jika anda mempunyai kemungkinan simptom virus Zika atau tanda penyakit lain semasa atau selepas perjalanan, terutamanya ke kawasan berisiko tinggi, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Virus Zika: Rawatan

Tiada terapi yang berkesan secara langsung terhadap virus Zika. Hanya rawatan virus Zika simptomatik yang mungkin, iaitu rawatan gejala:

Terutama dalam kes yang tidak jelas, NSAID tidak boleh diambil dalam apa jua keadaan! Ini boleh berbahaya jika ia bukan jangkitan virus Zika tetapi demam denggi. Dalam penyakit ini, pendarahan dalaman boleh berlaku, yang akan menjadi lebih teruk oleh NSAID.

Sekiranya terdapat simptom lain jangkitan virus Zika, seperti konjunktivitis, doktor akan melanjutkan rawatan sewajarnya.

Jangkitan virus Zika: perjalanan penyakit dan prognosis

Jangkitan virus Zika sering berkembang tanpa tanda-tanda penyakit. Oleh itu, ramai orang yang dijangkiti tidak menyedari bahawa mereka membawa virus itu. Jika simptom penyakit muncul, ia biasanya berlangsung hanya beberapa hari hingga seminggu. Ruam kulit biasanya berlangsung paling lama. Rawatan hospital hanya diperlukan dalam kes-kes yang luar biasa.

Komplikasi jangkitan virus Zika yang mungkin adalah - seperti yang dinyatakan di atas - kecacatan pada kanak-kanak dalam kandungan dan sindrom Guillain-Barré pada pesakit dewasa.

Mencegah jangkitan virus Zika

Langkah-langkah berikut akan melindungi anda daripada gigitan:

Gunakan penghalau serangga

Apa yang dipanggil penghalau dengan bahan aktif DEET, icaridin atau IR3535 adalah berkesan. Untuk produk herba, pakar mengesyorkan yang berasaskan minyak kayu putih lemon (PMD/Citriodiol).

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa kesihatan menasihatkan agar tidak menggunakan penghalau pada bayi yang lebih muda dari dua bulan. Untuk melindungi bayi baru lahir daripada jangkitan virus Zika, tutup badan mereka sepenuhnya dengan pakaian dan lengkapkan kereta sorong dan tempat duduk kereta dengan kelambu.

Pakai seluar panjang dan pakaian berlengan panjang.

Semakin kurang kulit terdedah yang anda tunjukkan, semakin sedikit permukaan yang anda sediakan untuk penyedut darah untuk menyerang. Untuk perlindungan tambahan terhadap gigitan nyamuk dan dengan itu jangkitan virus Zika, anda boleh menyembur pakaian anda dengan permethrin racun serangga.

Gunakan kelambu.

Pasang kelambu terutamanya di kawasan tidur anda dan pada tingkap. Untuk perlindungan tambahan, anda boleh menyembur kelambu dengan permethrin. Perlu diingat bahawa cahaya matahari yang tinggi akan membatalkan perlindungan permethrin.

Elakkan dan hilangkan bintik air.

Jangan pergi ke kawasan berisiko jika anda mengalami masalah kesihatan atau hamil!

Patuhi cadangan semasa pihak berkuasa kesihatan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang situasi semasa mengenai jangkitan virus Zika, lawati tapak web Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Pejabat Luar Jerman dan pihak berkuasa kesihatan Eropah atau Amerika (ECDC, CDC).

Nasihatkan doktor anda tentang sebarang perjalanan yang lalu!

Ini terutama berlaku untuk wanita hamil yang pulang dari kawasan berisiko tinggi. Laporkan perjalanan anda kepada pakar sakit puan anda selewat-lewatnya daripada pemeriksaan seterusnya. Jika anda sakit, mereka akan menguji anda untuk jangkitan virus Zika dan memulakan ujian lanjut jika perlu. Jika anda berasa sihat, doktor anda akan menggunakan maklumat tersebut untuk mencari terutamanya tanda-tanda awal kecacatan otak dan perkembangan tengkorak kanak-kanak pada ultrasound.

Bukan sahaja dalam kes jangkitan virus Zika, tetapi secara umum:

Virus Zika: Vaksinasi?

Pencegahan perubatan terhadap jangkitan virus Zika dalam erti kata vaksin masih belum dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, kajian mengenai perkara ini sedang dijalankan.