Zink: Interaksi

Interaksi zink dengan mikronutrien lain (bahan penting):

Asid folik

Hubungan antara asid folik and zink kontroversial: Folate bioavailabiliti boleh ditambah dengan a zink- enzim yang bergantung. Dalam beberapa kajian, jelas bahawa rendah zink pengambilan folat menurun penyerapan; kajian lain menunjukkan bahawa tambahan asid folik gangguan penggunaan zink pada individu dengan status zink rendah.

Sebaliknya, kajian yang lebih baru menunjukkan bahawa tidak ada yang tambahan pentadbiran daripada 800 µg asid folik/ hari selama 25 hari mempengaruhi status zink dan juga pengambilan zink tambahan mempengaruhi penggunaan folat.

Kalsium

Penggunaan 468 mg kalsium dalam bentuk susu atau sebagai kalsium fosfat-di samping a diet mengandungi 890 mg kalsium dan 17.6 mg zink dikurangkan zink penyerapan dan zink terjejas seimbang pada wanita pascamenopause. Sekali lagi, terdapat juga kajian yang tidak menunjukkan kesan terhadap zink penyerapan pada wanita pascamenopause. Pada wanita muda, lelaki muda dan lelaki tua, dan juga wanita menyusui, ini juga menunjukkan peningkatan kalsium pengambilan (antara 230 mg hingga 2,000 mg setiap hari) mengurangkan penyerapan zink. Walau bagaimanapun, ini tidak memberi kesan kepada perkumuhan zink dan zink seimbang. Oleh itu, interaksi antara kalsium dan zink dapat dikompensasikan dalam jangka masa panjang.

Besi

Berbeza dengan diet biasa besi pengambilan, tambahan pentadbiran zat besi dengan suplemen makanan di dos daripada 38-65 mg unsur besi/ hari boleh mengurangkan penyerapan zink. Interaksi ini menjadi perhatian semasa mengandung dan penyusuan, jadi sebilangan pakar menasihatkan wanita yang mengambil lebih daripada 60 mg unsur tambahan besi selama ini untuk menggunakan zink juga menambah. Mengenai subjek pengambilan, lihat kategori "Pengambilan" ensiklopedia ini.

Tembaga

Mengonsumsi sejumlah besar zink (lebih daripada 50 mg / hari) selama beberapa minggu dapat mengurangkan kadar zink bioavailabiliti of tembaga. Peningkatan penggunaan zink mengakibatkan peningkatan sintesis usus a tembaga-Protein pengikat yang disebut metallothionein. Perangkap Metallothionein tembaga di dalam sel usus, menghalang penyerapannya. Sebaliknya, pengambilan zink normal tidak mempengaruhi penyerapan tembaga; peningkatan penggunaan tembaga juga tidak mempengaruhi penyerapan zink.

Lanjut

Makanan dengan kandungan asid fitik (phytate) yang tinggi - contohnya produk bijirin, kekacang, kacang - mengurangkan penyerapan mineral and unsur surih seperti kalsium, magnesium, besi dan zink. Penyebabnya adalah pembentukan kompleks fitat yang tidak larut. Untuk tanin, contohnya terdapat dalam warna hijau dan teh hitam, kesan setanding telah ditunjukkan dalam beberapa kajian ilmiah. Sebaliknya, ini nampaknya tidak berlaku untuk oksalat - rumpun, misalnya, mempunyai kandungan yang tinggi asid oksalik. Secara seimbang diet (diet campuran), pengambilan phytates dan tanin tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap penyerapan zink dan bekalan zink.