Zink: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin and mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk zink ialah 25 mg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk zink adalah 2.5 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Pengambilan harian maksimum yang selamat di atas berlaku untuk orang dewasa berumur 18 tahun ke atas dan kepada wanita hamil dan menyusui.

Kesan sampingan berlebihan zink pengambilan dari makanan konvensional belum diperhatikan.

Data dari NVS II (National Nutrition Survey II, 2008) mengenai pengambilan zink harian menunjukkan bahawa jumlah maksimum harian yang selamat tidak dapat dicapai melalui makanan konvensional. Dalam bentuk makanan tambahan, sedikit berlebihan pengambilan selamat harian untuk zink adalah mungkin, tetapi EFSA tidak menganggap ini sebagai peningkatan risiko.

NOAEL (Tahap Kesan Adverse Tidak Diperhatikan) - yang tertinggi dos bahan yang tidak dapat dikesan dan diukur kesan buruk walaupun dengan pengambilan berterusan - ditetapkan oleh EFSA pada kadar 50 mg zink, yang merupakan dua kali had harian selamat.

Kesan buruk daripada pengambilan zink yang berlebihan

Pengambilan zink yang tinggi dalam jumlah 225 hingga 450 mg mengakibatkan kesan buruk seperti loya (sakit), muntah, sakit perut (perut sakit), kejang, dan cirit-birit (cirit-birit).

Pengambilan zink berlebihan sebanyak 150 hingga 300 mg sehari mengakibatkan tembaga kekurangan kajian, dengan gejala yang berkaitan anemia (anemia), neutropenia (pengurangan warna putih darah sel dalam darah), dan tindak balas imun terjejas. Jumlah 53 mg zink sehari, diambil selama 90 hari, kekal tanpa kesan sampingan yang tidak diingini tembaga status.

Selanjutnya, pengaruh peningkatan pengambilan zink pada metabolisme lipid dibincangkan. Dalam kajian dengan 160 mg zink sehari, diambil selama 6 minggu, dikurangkan HDL (tinggi ketumpatan kepekatan lipoprotein) diperhatikan. Kajian lain dengan 150 mg zink sehari, yang diambil selama 12 minggu, tidak menunjukkan kesan terhadap metabolisme lipid. Secara keseluruhan, hasil kajian tidak konsisten dalam pengambilan antara 40 dan 160 mg zink sehari dan tidak membenarkan kesimpulan yang jelas mengenai kesan zink pada metabolisme lipid.