Zink: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • Secara keseluruhan, 66% lelaki dan 30% wanita berusia 35-50 tahun tidak mencapai pengambilan harian yang disyorkan zink.
  • Lelaki paling teruk (berumur 35-50 tahun) kekurangan 7.4 mg zink. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 53% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita paling teruk (berumur 35-50 tahun) kekurangan 2.7 mg zink. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 34% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan lebihan harian sebanyak 3 mg zink berbanding wanita yang tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 5.6 mg zink sehari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan setiap hari sebanyak 5 mg zink berbanding wanita yang tidak menyusu. Sejajar dengan itu, wanita yang menyusu paling teruk mempunyai kekurangan 7.6 mg zink sehari.

Oleh kerana cadangan pembekalan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan bekalan DGE.

Catatan: Penilaian situasi bekalan berdasarkan pada asumsi pengambilan fitat harian rata-rata (= 660 mg / hari). Sejak tahun 2019, DGE memberikan pengambilan zink yang disyorkan untuk orang dewasa sebagai fungsi pengambilan phytate. Ini kerana asid fitik menghalang penyerapan zink dengan membentuk kompleks larut yang kurang (pengambilan phytate tinggi dapat mengurangkan bioavailabiliti sehingga 45%). Asid fitik terdapat terutamanya dalam produk bijirin (bijirin penuh) dan kekacang.