Zolpidem: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana zolpidem berfungsi

Zolpidem adalah bahan aktif dari kumpulan yang dipanggil "Z-ubat" (lihat huruf awal). Dadah dari kumpulan ini mempunyai kesan menggalakkan tidur dan menenangkan (sedatif).

Sel-sel saraf bersentuhan antara satu sama lain melalui antara muka tertentu, sinaps. Di sini mereka berkomunikasi antara satu sama lain melalui mengaktifkan atau menghalang bahan utusan: Jika sel saraf mengeluarkan bahan utusan sedemikian, ia boleh dilihat oleh sel saraf jiran di tapak dok tertentu.

Zolpidem mengganggu komunikasi sel saraf ini dengan menjadikan tapak dok lebih sensitif kepada neurotransmitter yang menghalang. Akibatnya, walaupun kepekatan rendah neurotransmitter perencatan boleh memberi kesan menenangkan atau menggalakkan tidur.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Pil tidur diambil sebagai tablet dan sekitar 70 hingga 80 peratus daripadanya cepat diserap oleh badan. Ia cepat sampai ke otak, di mana ia membuka kesannya.

Zolpidem terutamanya dipecahkan oleh hati kepada produk metabolik yang tidak berkesan. Kira-kira separuh daripadanya dikumuhkan dalam najis dan separuh lagi dalam air kencing.

Secara keseluruhan, ia mengambil masa kira-kira dua hingga empat jam untuk separuh daripada bahan aktif yang diserap untuk dikumuhkan. Oleh itu, kemungkinan berasa letih pada keesokan harinya (yang dipanggil "kesan mabuk") adalah sangat rendah.

Zolpidem digunakan untuk rawatan jangka pendek gangguan tidur pada orang dewasa jika ia mempunyai tahap keterukan tertentu. Penggunaan jangka panjang boleh membawa kepada kesan pelaziman.

Jangka pendek dalam konteks ini bermaksud beberapa hari hingga maksimum dua minggu.

Bagaimana zolpidem digunakan

Pil tidur pada masa ini hanya tersedia dalam bentuk tablet dan tablet sublingual, yang larut dalam mulut selepas beberapa saat. Yang terakhir ini amat sesuai untuk pesakit yang mengalami masalah menelan atau diberi makan tiub.

Tablet diambil pada waktu petang sebelum tidur. Orang dewasa yang sihat mengambil satu dos sepuluh miligram zolpidem, pesakit yang lebih tua atau pesakit yang mengalami kerosakan hati mengambil lima miligram.

Tempoh penggunaan hendaklah beberapa hari hingga maksimum dua minggu. Untuk berhenti mengambil ubat, dos zolpidem harus dikurangkan secara beransur-ansur ("tirus"). Jumlah tempoh penggunaan (rawatan dan tirus) tidak boleh melebihi empat minggu.

Apakah kesan sampingan Zolpidem?

Kadangkala, iaitu dalam setiap perseratus hingga keseribu pesakit, gejala seperti kekeliruan, kerengsaan dan penglihatan berganda juga berlaku.

Apabila zolpidem dihentikan, apa yang dipanggil insomnia pemulihan boleh berlaku, yang menunjukkan dirinya dalam peningkatan semula insomnia. Oleh itu, bahan aktif tidak boleh dihentikan secara tiba-tiba tetapi dengan mengurangkan dos secara perlahan-lahan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil zolpidem?

Kontraindikasi

Zolpidem tidak boleh diambil jika:

  • disfungsi hati yang teruk
  • sindrom apnea tidur
  • disfungsi pernafasan yang teruk
  • myasthenia gravis (kelemahan otot patologi)

Interaksi

Semasa rawatan dengan zolpidem, ubat lain yang menekan sistem saraf dan alkohol harus dielakkan. Jika tidak, kesan depresan mungkin meningkat secara berlebihan. Ini juga secara drastik meningkatkan risiko jatuh, terutamanya pada pesakit yang lebih tua.

Zolpidem dipecahkan dalam hati. Jika bahan aktif yang mempengaruhi enzim merendahkan dadah diambil pada masa yang sama, kesan pil tidur mungkin menjadi lemah atau dipergiatkan.

Bahan aktif juga dipecahkan secara perlahan pada pesakit dengan disfungsi hati, menjadikannya lebih berkesan. Oleh itu, dos yang dikurangkan biasanya mencukupi untuk kesan yang mencukupi.

Sekatan umur

Zolpidem tidak diluluskan untuk kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun, kerana terdapat data yang tidak mencukupi dalam kumpulan umur ini.

Kehamilan dan menyusu

Hanya data terhad tersedia mengenai penggunaan zolpidem semasa kehamilan. Tiada peningkatan risiko kecacatan diketahui daripada kajian haiwan dan kehamilan yang terdedah.

Penggunaannya sebagai bantuan tidur sekali-sekala dan sementara boleh diterima semasa kehamilan. Jika ubat tidur diperlukan untuk jangka masa yang lebih lama, alternatif yang lebih baik yang diteliti harus digunakan.

Zolpidem masuk ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang kecil. Oleh kerana kajian yang tidak mencukupi, disyorkan untuk mengelakkan rawatan dengan zolpidem semasa penyusuan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan zolpidem

Zolpidem boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan boleh diperolehi daripada farmasi semasa pembentangan preskripsi yang sah.

Berapa lama Zolpidem telah diketahui?

Disebabkan oleh kerosakan pesat dalam badan, bahan aktif zolpidem telah dibangunkan sebagai pil tidur yang selamat dan berkesan.