Tulang Zygomatik & Gerbang Zygomatik: Anatomi dan Fungsi

Apakah tulang zigomatik?

Tulang zygomatic ialah tulang hampir empat segi, berpasangan pada tengkorak muka. Ia berhutang namanya kepada fakta bahawa, seperti kuk, ia adalah hubungan antara tengkorak muka dan dinding tengkorak sisi. Tulang zygomatic adalah asas tulang pipi dan menentukan sebahagian besar penampilan muka.

Gerbang zigomatik

Gerbang zigomatik (arcus zygomaticus) terbentuk pada setiap sisi muka melalui proses tulang temporal (processus zygomaticus) dan tulang zigomatik (processus temporalis). Ia memanjang secara mendatar dari pinggir bawah orbit ke arah telinga.

Apakah fungsi tulang zigomatik?

Tulang zygomatic mempunyai proses yang kuat, proses maxillary (Processus maxillaris), yang menyerap tekanan yang dihasilkan dengan mengunyah di rahang atas dan menghantarnya ke tulang frontal melalui proses lain di tengah muka (Processus frontalis). Melalui proses sisi (processus temporalis), tekanan mengunyah juga dihantar melalui gerbang zigomatik ke tulang temporal.

Di manakah terletaknya tulang zigomatik?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan tulang zigomatik?

Patah lengkung zigomatik disebabkan oleh daya langsung pada lengkung zigomatik, seperti tumbukan pada muka. Dalam keadaan tertentu, otot masseter boleh terperangkap dalam celah tulang dan terperangkap. Ini menghalang pembukaan atau penutupan mulut (“rahang kunci”).

Keradangan tulang gerbang zygomatic dipanggil (zygomatizitis). Ia sering berkembang akibat keradangan mastoid (proses mastoid tulang temporal) atau otitis media dan disertai dengan bengkak, antara gejala lain.

Bengkak pada tulang zygomatic juga berlaku akibat neuralgia trigeminal.