Ujian tusukan | Ujian alahan

Ujian tusukan

A ujian tusukan adalah prosedur biasa untuk menentukan alergi. Ini adalah ujian kulit yang dapat dilakukan dengan mudah dalam pembedahan doktor dan hanya memerlukan sekitar setengah jam. Ia biasanya dilakukan pada lengan di sisi tapak tangan.

Semasa ujian dijalankan, pelbagai kemungkinan alergen, iaitu bahan yang boleh menjadi penyebab alergi, disapukan pada kulit orang yang diuji secara bersebelahan. Kemudian sayatan minimum dibuat di tengah-tengah setiap sampel yang diaplikasikan dengan lancet, sejenis pisau tajam kecil. Sekiranya seorang reaksi alahan berlaku, kemerahan dan paus muncul pada kulit.

Istilah "wheals" merujuk pada peningkatan kulit punctiform. Di samping itu, untuk masing-masing ujian tusukan, sampel garam biasa digunakan sebagai kawalan negatif dan sampel histamin sebagai kawalan positif. Ini bermaksud bahawa dengan garam biasa biasanya tidak ada reaksi kulit dan dengan histamin selalu ada paus. Dengan cara ini, tindak balas yang berbeza terhadap alergen sampel lain dapat dibandingkan antara satu sama lain dan keamatannya diturunkan.

Doktor mana yang melakukan ujian alahan?

Oleh kerana banyak orang terjejas oleh alahan, kini terdapat lebih banyak doktor yang boleh melakukan ujian alergi. Bergantung pada jenis ujian alergi, terdapat pelbagai jenis pakar perubatan atau pakar yang menawarkan ujian alergi jenis ini. Pakar dalam ujian alergi terutamanya pakar alahan, iaitu pakar perubatan yang merawat pesakit dengan pelbagai alahan.

Selanjutnya, pelbagai ujian alergi boleh dilakukan oleh doktor yang pakar dalam pulmonologi, iaitu ahli pulmologi (paru-paru pakar). Sekiranya ia sederhana ujian alergi, seperti a darah ujian, ini juga boleh dilakukan oleh doktor keluarga biasa. Sekiranya terdapat kecurigaan terhadap alergi yang ada dan keinginan untuk menjalani ujian alergi, pengamal am boleh ditanya mengenai hal itu dalam semua keadaan. Sekiranya perlu, pengamal am akan merujuk orang yang berkenaan lebih jauh sekiranya alergi itu terlalu spesifik dan peralatan khas diperlukan untuk ujian alergi.

Adakah mungkin melakukan ujian alergi terhadap ubat?

Ujian alergi terhadap ubat adalah prosedur yang sangat kompleks, yang selalu dilakukan di klinik di bawah pengawasan perubatan. Ujian ini biasanya hanya dilakukan sekiranya terdapat kecurigaan alergi terhadap ubat. Orang yang berkenaan diberi ubat dengan cara yang biasa diberikan, seperti biasanya sebagai tablet atau sebagai suntikan ke dalam vena.

Tindak balas badan terhadap ubat kemudian diperhatikan dan, sekiranya berlaku reaksi alahan, tindakan pencegahan segera diambil. Ujian alergi jenis ini dipanggil ujian provokasi. Malangnya, biasanya tidak ada kaedah berisiko rendah untuk menguji alergi terhadap ubat.

Sebagai peraturan, pendedahan negatif lebih disukai, iaitu ujian alergi untuk ubat yang tidak reaksi alahan dijangka. Sekiranya alahan terhadap ubat dikesan, ini dinyatakan dalam pasport alahan. Di sini doktor boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai ubat tersebut sehingga dapat dielakkan pada masa akan datang. Semasa menguji alergi terhadap ubat-ubatan, harus selalu diingat bahawa reaksi alergi yang serius dapat terjadi. Oleh itu, penting untuk berfikir dengan teliti sebelum melakukan ujian ini, jika benar-benar berguna dan perlu.