Kardiologi

Kata "kardiologi" berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud "pengajaran bahasa jantung". Disiplin perubatan ini berkaitan dengan kajian mengenai manusia jantung dalam keadaan dan fungsi semula jadi (fisiologi) dan patologi (patologi), serta diagnosis dan rawatan penyakit jantung. Terdapat banyak pertindihan antara kardiologi dan disiplin perubatan dalaman perubatan manusia yang lain seperti angiologi, pneumologi dan nefrologi.

Di Jerman, kardiologi pediatrik bertanggungjawab untuk zaman kanak-kanak dan dengan itu di atas semua kongenital jantung masalah sebagai subspesialisasi pediatrik. Selalunya ada kerjasama erat dengan pembedahan vaskular dan jantung. Di Jerman, kardiologi telah menjadi sangat penting dalam beberapa dekad kebelakangan ini kerana masyarakat yang semakin tua dan kejadian yang lebih kerap terjadi sindrom metabolik (peningkatan kadar gula dan lemak di darah, berat badan berlebihan, tekanan darah tinggi) di satu pihak, dan pengembangan kaedah kardiologi intervensi baru di sisi lain.

Gambar klinikal

Dalam erti kata yang lebih sempit, kardiologi menangani penyakit jantung itu sendiri. Ini termasuk kecacatan kongenital dan yang diperoleh seperti hubungan patologi antara dua atria (atrium) atau ruang (ventrikel) (apa yang disebut jantung jantung), atau kecacatan injap jantung, keradangan (endokarditis, miokarditis, perikarditis), aritmia jantung, penyakit miokardium dan kekurangan jantung, serta kecederaan. Dalam pengertian yang lebih luas, kardiologi juga berkaitan dengan kapal yang membekalkan hati itu sendiri (arteri koronari), urat dan arteri besar berhampiran jantung (vena kava/Atrium kanan dan lengkungan aorta), dan darah peredaran (terutamanya tekanan darah tinggi) secara umum. Juga termasuk dalam kardiologi adalah gambar klinikal yang boleh merosakkan jantung, atau disebabkan oleh kerosakan jantung (disebabkan oleh jantung).

Kaedah diagnostik

Sebagai tambahan kepada temu ramah perubatan yang tepat (anamnesis), pemeriksaan fizikal memainkan peranan utama dalam kardiologi. Darah kekurangan peredaran dan kekurangan jantung (kegagalan jantung) dapat dinyatakan dengan banyak tanda seperti pucat atau perubahan warna biru (sianosisatau pengekalan air di kaki, perut dan paru-paru, seperti ujian diagnostik mudah. Contoh yang menonjol adalah apa yang disebut hepato-jugular refluks.

Di sini, pemeriksa memastikan peningkatan aliran balik darah ke jantung dengan memberi tekanan pada darah yang direndam hati. Sekiranya jantung terharu dengan kenaikan darah yang tiba-tiba dipam, jumlah berlebihan akan kembali ke leher urat, yang kemudian terkesan dengan penonjolan yang jelas dan menunjukkan kekurangan jantung. Banyak maklumat juga dapat diperoleh dengan hanya mendengarkan (auscultation) ke hati.

Sebarang kelainan pada kadar nadi dan keteraturan irama dapat dikesan oleh telinga perubatan terlatih, serta sebarang kecacatan injap atau lekatan perikardium disebabkan oleh bunyi yang menggosok sekiranya terjadi keradangan pada perikardium. The elektrokardiogram (ECG) merekodkan aktiviti elektrik jantung yang berasal dari dada dinding dalam keadaan rehat, dalam keadaan tertekan atau dalam kehidupan seharian dan sangat diperlukan untuk banyak soalan kardiologi sebagai alat diagnostik yang mudah, cepat, murah dan bebas daripada kesan sampingan. Terutama dalam kes aritmia jantung, kekurangan bekalan otot jantung (disebabkan oleh infark atau disebabkan oleh penyakit jantung koronari (CHD)), tetapi juga dalam kes pergeseran elektrolit, penyediaan EKG sangat penting untuk diagnostik.

Kerana kelebihannya yang disebutkan di atas dan fakta bahawa banyak penyakit jantung dapat dibuktikan atau sekurang-kurangnya terbukti dengan perubahan ECG, kaedah pemeriksaan ini adalah sebahagian daripada standard diagnostik jika pesakit dalam keadaan kecemasan atau rutin disyaki mempunyai penyakit jantung (jantung) masalah. Dalam beberapa kes, pemeriksaan makmal sampel darah dari pesakit mungkin diperlukan, misalnya, jika ada kecurigaan kerosakan otot jantung, misalnya dalam konteks kekurangan bekalan. The ultrasound alat boleh digunakan untuk memeriksa aktiviti jantung sama ada dari luar atau dari esofagus (transesophageal).

Khususnya, kecacatan dan kecacatan injap dapat ditunjukkan dengan baik, dan prestasi pengepaman jantung juga dapat diukur. Dengan bantuan kesan Doppler, aliran darah dapat dilihat, termasuk yang terdapat pada koronari kapal yang bertanggungjawab untuk bekalan darah jantung. Ukuran jantung sering ditentukan dengan cara sederhana x-Ray bahagian atas badan (toraks) (yang meningkat dengan beban berlebihan yang berpanjangan). Selain itu, kawasan jantung yang diperbesar secara individu dapat dikenal pasti dan dengan demikian memberikan petunjuk mengenai masalah yang mendasari.

Kurang kerap, perlu mengambil gambar tiga dimensi jantung menggunakan mesin CT atau MRI. Dalam prosedur kecil, adalah mungkin untuk memasukkan probe ke dalam sistem vaskular dan melepaskan media kontras ke dalam aliran darah. Perjalanan darah kapal (sebagai contoh, saluran koronari) kemudian dapat dilihat melalui fluoroskopi ringkas dengan sinar-X dan masalah seperti penyempitan dapat dikesan. Semasa pemeriksaan kateter ini disebut, yang dilakukan sama ada melalui sistem vena ke jantung kanan, atau melalui jalan pembuluh arteri melawan arah aliran melalui aorta ke jantung kiri, campur tangan terapeutik juga mungkin.