Pencahar

Pencahar (Laxantia) adalah pelbagai ubat yang digunakan untuk merawat sembelit untuk merangsang aktiviti usus lagi dan untuk memudahkan atau bahkan membolehkan pesakit pergerakan usus. Pencahar biasanya digunakan untuk sementara waktu sembelit, tetapi pada beberapa pesakit pencahar boleh menjadi sebahagian daripada ubat jangka panjang. Pencahar juga digunakan dalam diagnostik, misalnya ketika memeriksa usus besar untuk kolon kanser saringan.

Dalam kes-kes yang teruk, pesakit dengan buasir juga boleh diberi julap untuk melembutkan najis dan dengan itu mengekalkan tekanan pada anus/dubur. serendah mungkin, yang seterusnya akan mencegah buasir terkoyak. Perbezaan dibuat antara pelbagai jenis pencahar, yang semuanya berdasarkan kaedah tindakan yang berbeza. Terdapat juga ubat rumah tangga semula jadi yang boleh digunakan sebagai julap untuk ringan sembelit.

Titik di mana pencahar ditunjukkan berbeza dari pesakit ke pesakit dan bergantung pada usia, diet dan yang paling penting pada keadaan sebelumnya kesihatan dan sebarang penyakit sebelumnya. Secara umum, pesakit harus melakukan pergerakan usus sekali sehari, di mana ini harus lancar tetapi bentuknya tegas, yang ditentukan oleh skala kerusi Bristol yang disebut. Sekiranya pesakit tidak mengalami pergerakan usus selama beberapa hari, dia harus berjumpa doktor sehingga dia boleh memberi ubat pencahar jika perlu. Sebelum ini berlaku, pesakit boleh mencuba aktiviti rangsangan usus dengan cara semula jadi.

Pemulihan rumah

Pencahar semula jadi merangkumi beberapa makanan, tetapi pergerakan adalah keutamaan pertama. Pesakit yang duduk dalam jangka masa yang panjang sepanjang hari lebih kerap mengalami sembelit. Setengah jam dari berlari latihan dapat membuat keajaiban dan berfungsi sebagai julap semula jadi.

Selain itu, ada beberapa makanan yang juga dapat digunakan sebagai pencahar semula jadi dan berfungsi dengan baik, terutama untuk sembelit ringan. Salah satunya adalah plum, yang merangsang usus, terutama dalam bentuk jus, dan juga mempunyai kesan pembasmi kuman pada flora usus. Penting di sini untuk menggunakan jus plum semulajadi tanpa bahan tambahan, selain itu seseorang tidak boleh menjangkakan kesan dalam beberapa minit; malah kesannya hanya berlaku setelah beberapa jam.

Selain daripada buah plum, buah-buahan lain juga dikatakan mempunyai kesan merangsang pada saluran gastrointestinal (saluran gastrointestinal) dan dengan itu berfungsi sebagai pencahar semula jadi. Ini termasuk buah-buahan kering seperti buah ara kering, kurma atau anggur segar. Makanan pedas juga sangat bermanfaat untuk pencernaan.

Ini merangsang flora usus dan menyebabkan pencernaan lebih mudah, jadi ia juga boleh digunakan sebagai pencahar untuk sembelit ringan. Pencahar profilaksis lain adalah a diet kaya dengan serat, yang bermaksud roti kaya serat dan banyak salad. Juga sangat berguna sebagai agen pembengkakan, seperti biji rami atau biji kutu India.

Ini membengkak, seperti namanya, di saluran gastrointestinal dan dengan itu memastikan bahawa reseptor pada dinding usus diaktifkan dan dengan demikian memastikan saluran usus yang diperbaiki dan dipercepat (peristalsis). Ubat rumah tangga, bagaimanapun, hanya boleh digunakan sebagai pencahar untuk sembelit ringan dan sebagai profilaksis bagi orang yang sering mengalami sembelit. Walau bagaimanapun, salah satu perkara yang paling penting adalah selalu minum sekurang-kurangnya 1-2 liter air sehari untuk melancarkan pergerakan usus (peristalsis). Berhati-hati dengan pisang, kerana biasanya menghalangi pencernaan dan tidak mendorongnya, yang tidak produktif.