Selsema

Sinonim

perubatan: Rhinitis Bahasa Inggeris: Selsema

  • Penyejuk
  • Menghidu
  • Influenza

definisi

Istilah sejuk agak biasa dan secara perubatan tidak dibatasi secara ketat. Sebilangan besar gambaran klinikal selesema merangkumi radang bahagian atas saluran pernafasan dan / atau tekak dengan pembengkakan membran mukus hidung dan peningkatan pengeluaran lendir dan cecair. batukseperti gejala (bronkitis) juga sakit kepala, sakit anggota badan, sakit tekak dan demam juga boleh berlaku.

Selsema adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada manusia. Rata-rata, seseorang jatuh sakit dengan selesema 3-4 kali setahun. Gejala dan tahap penyakit boleh berbeza-beza dalam keparahan dan jangka masa. Kanak-kanak mendapat selesema hingga 15 kali setahun. Perbezaan spesifik gender dalam kekerapan penyakit tidak dapat ditentukan.

Punca

Selsema boleh disebabkan oleh banyak yang berbeza virus. Suhu sejuk dan pembekuan sahaja tidak cukup untuk menyebabkan penyakit, tetapi ia menyebarkannya. Sekiranya badan hipotermik, selaput lendir kurang dibekalkan darah dan dapat memberikan daya tahan yang kurang terhadap patogen.

Pencetus selesema yang biasa adalah adenovirus. Jangkitan biasanya disebabkan oleh jangkitan titisan (dengan bersin, batuk atau bercakap). Apabila patogen disedut, mereka mencapai selaput lendir, dari mana mereka boleh menjangkiti saluran pernafasan.

Gejala seperti faringitis (keradangan pada tekak), rinitis atau batuk berlaku selepas kira-kira 5 hingga 8 hari. Jangkitan dengan rhinovirus juga sangat biasa. Ini berlaku terutamanya pada musim bunga dan akhir musim panas, sehingga setiap orang dijangkiti sekitar 4 kali setahun.

Penghantaran dari orang ke orang adalah melalui jangkitan titisan atau melalui jangkitan smear dan kontak. Di sini, penularan berlaku sama ada melalui sentuhan fizikal langsung seperti berjabat tangan (jangkitan jangkitan) atau dengan menyentuh objek yang tercemar dengan rembesan badan seperti air liur (sapu tangan terpakai, pemegang pintu, dll.). Patogen biasanya mencapai selaput lendir mata, hidung or mulut melalui tangan.

Patogen lain adalah Parainfluenza, RS atau Coxsackievirus. Virus yang menyebabkan selsema dapat disebarkan oleh apa yang disebut jangkitan titisan dan oleh jangkitan smear. Melalui titisan, dalam bentuk nafas melalui udara, virus dapat dihantar dengan cepat dari satu orang ke orang lain dan dengan itu memasuki badan melalui penyedutan.

Jangkitan smear akan disebarkan melalui bahan yang tercemar (misalnya sapu tangan bekas dll). Seberapa cepat jangkitan itu berlaku dan sama ada patogen harus terus bersentuhan dengan manusia untuk waktu yang lama atau tidak sehingga jangkitan dicetuskan belum sepenuhnya difahami. Namun, diasumsikan bahawa masa yang diperlukan untuk jangkitan ditentukan oleh patogen dan subjenisnya.

Sebaik sahaja virus itu masuk ke dalam tubuh, virus itu akan melekat pada sel-sel tubuh sendiri. Oleh kerana virus itu sendiri tidak mempunyai mitokondria (loji kuasa sel) yang boleh menghasilkan protein, bergantung pada sel asing yang membantu virus membiak. Setelah melekat pada sel manusia, virus menyuntikkan bahan genetiknya (asid nukleik) ke bahagian dalam sel.

Bahan genetik kemudian dihasilkan semula oleh sel manusia. Virus berkembang biak di dalam sel dan kemudian melarutkan sel manusia, melepaskan banyak virus baru, atau dilepaskan jika dinding selnya utuh. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes tersebut, sel manusia terganggu oleh proses pembiakan sehingga timbulnya gejala penyakit.

Virus yang baru terbentuk segera menjangkiti sel-sel badan yang lebih jauh, yang membawa kepada sistem bola salji yang berkembang pesat di dalam tubuh manusia. Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Masa inkubasi dalam selesema Selsema sejuk disebabkan oleh patogen virus dan biasanya sangat berjangkit. Biasanya hanya memerlukan satu atau dua hari dari jangkitan hingga permulaan gejala pertama, di mana orang yang dijangkiti sudah dapat menjangkiti orang lain.

Orang yang dijangkiti mungkin paling mudah berjangkit dalam dua hingga tiga hari pertama penyakit ini, walaupun risiko jangkitan masih berlaku selama kira-kira seminggu. Orang tua, kanak-kanak dan orang yang lemah sistem imun boleh berjangkit lebih lama. Sebaliknya, tidak semua orang yang terkena virus secara automatik mengalami simptom. Virus sebagai pencetus penyakit ini dapat ditularkan dari membran mukus seseorang ke yang berikutnya dengan jangkitan titisan, iaitu bersin, batuk atau bercakap, dari mana mereka menjangkiti saluran pernafasan.

Kemungkinan penularan patogen adalah melalui jangkitan smear dan kontak. Dalam hal ini, penularan berlaku sama ada melalui sentuhan fizikal langsung, seperti ketika berjabat tangan (terkena jangkitan), atau dengan menyentuh objek yang tercemar dengan rembesan tubuh seperti air liur (seperti sapu tangan terpakai atau pemegang pintu). Untuk melindungi orang hubungan dari jangkitan, disarankan untuk bersin dan batuk menjadi sapu tangan untuk mengelakkan penyebaran virus di dalam bilik dan mengelakkan hubungan fizikal seperti berjabat tangan.

Langkah kebersihan yang paling penting adalah mencuci tangan dengan kerap. Selsema biasanya menampakkan diri dengan menggaru tekak, tetapi ini biasanya tidak berlangsung lebih lama dari dua hingga tiga hari. Ada kemungkinan perasaan sejuk dan menggigil juga berlaku.

Ini diikuti dengan perkembangan keradangan membran mukus hidung (rhinitis) dengan berlari hidung dan bersin. Gejala yang dikenali sebagai rhinitis kemudian mencapai puncaknya pada hari kedua penyakit ini. Selepas 4-5 hari, sakit kepala dan sakit anggota badan mungkin berlaku, dalam beberapa kes disertai dengan demam hingga sekitar 38.5 darjah celcius.

Mereka yang terjejas juga sering melaporkan a membakar sensasi di hidung. Apa yang mungkin menarik bagi anda dalam hal ini: Menggaruk di kerongkong Kebanyakan pesakit mengadu keletihan dan keletihan selepas beberapa hari ketika selesema berkembang sepenuhnya. Pembengkakan radang pada mukosa hidung menyebabkan kemampuan untuk rasa hilang, bergantung kepada keparahan keradangan, tetapi kemampuan ini kembali setelah selesema reda.

Tempoh purata penyakit ini adalah sekitar satu minggu. Dalam beberapa kes, penyakit ini rumit. Ini termasuk penyebaran ke sinus paranasal dengan terhasil sinusitis, penyebaran ke saluran bronkus dengan bronkitis atau penyebaran ke telinga tengah dengan tengah yang dihasilkan jangkitan telinga (otitis media).

Dalam kes yang melampau, tidak dirawat sinusitis juga dapat menyebabkan ulserasi sinus, yang kemudian harus dirawat dengan pembedahan dengan ubat-ubatan antibiotik atau bahkan dalam keadaan kronik. Selanjutnya, radang paru-paru and laringitis lebih rumit tetapi jarang berlaku selsema.

  • Gejala selsema
  • Mengapa suara sering hilang ketika saya demam?

Selsema biasanya merupakan jangkitan virus yang hanya mempengaruhi selaput lendir saluran pernafasan.

Oleh kerana telinga disambungkan ke faring melalui tabung pendengaran yang disebut, atau tuba auditiva, keradangan pada hidung dan faring mukosa juga boleh menyebabkan gangguan telinga dan fungsinya. Akibatnya biasanya adalah peningkatan tekanan perasaan di telinga atau perasaan bahawa telinga ditutup. Sama ada mukosa di kawasan tekak membengkak semasa selesema, sehingga akses ke telinga tengah, iaitu sangkak pendengaran, juga terpengaruh dan pengudaraan telinga tidak lagi berfungsi seperti biasa.

Sebagai hasilnya, gegendang telinga tidak dapat bergetar lagi dan penghantaran suara dikurangkan. Ini terutama berlaku jika anda kerap menghadapi masalah dengan tiub pengudaraan bagaimanapun dan lebih terdedah kepada perkara ini. Sebagai alternatif, telinga tengah keradangan boleh disebabkan oleh penyaliran yang terhad melalui saluran pendengaran di satu pihak dan bakteria superinfeksi di pihak yang lain.

Titisan hidung sering dapat membantu bukan sahaja untuk mencegah pembengkakan mukosa hidung, tetapi juga untuk meminimumkan wilayah di mana tuba auditiva berada. Kemudian telinga tidak lagi ditutup dan kedua-duanya gegendang telinga dan fungsi saliran kembali normal. Sekiranya terdapat telinga yang teruk kesakitan dan tidak ada penambahbaikan simptom, doktor harus berunding untuk menjelaskan penjajahan bakteria dan kemungkinan rawatan antibiotik.