Kanser

definisi

Di sebalik istilah "barah" terdapat serangkaian penyakit yang berbeza. Apa yang mereka miliki adalah pertumbuhan tisu sel yang terjejas dengan ketara. Pertumbuhan ini mengalami kehilangan kawalan kitaran sel semula jadi.

Sel yang sihat tertakluk kepada semula jadi seimbang pertumbuhan, pembahagian dan kematian sel. Pada barah terdapat ketidakseimbangan antara ketiga komponen yang ditentukan secara genetik. Pertumbuhan dan pembahagian sel melebihi apoptosis, kematian sel terkawal.

Oleh itu, tisu yang sihat semakin hilang. Dalam terminologi perubatan, ini disebut sebagai tumor ganas atau malignoma. Neoplasma malignan atau neoplasia boleh mempengaruhi tisu mana pun dan juga sel-sel sistem hematopoietik.

Leukemia, dikenali sebagai darah barah, adalah pembiakan malignan sel darah putih. Tumor jinak atau jinak juga merupakan formasi sel baru yang hanya dilokalisasi dan tidak terbentuk metastasis. Metastasis adalah penyelesaian sel-sel ganas di lokasi yang berlainan di dalam badan.

Percambahan tisu jinak tidak dianggap sebagai "barah". Ciri khas tumor jinak juga dapat dibezakan dengan baik dari tisu sekitarnya, pertumbuhan perlahan, dan sedikit atau tidak ada perbezaan dari sel-sel dari mana ia berkembang. Selalunya dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung, yang dapat memudahkan penyingkiran pembedahannya.

Banyak tumor jinak adalah penemuan sampingan, seperti benjolan di kelenjar tiroid semasa rutin ultrasound imbasan. Walaupun biasanya tidak ada gejala dalam kes ini, a meningioma (tumor jinak meninges) dapat dilihat secara neurologi dalam masa yang singkat. The meningioma memberi tekanan pada tisu sekitarnya dan boleh menyebabkan gangguan pertuturan dan lumpuh.

Tindakan pantas kemudian diperlukan. Contoh lain ialah nevi (tanda lahir) dan apa yang disebut lipoma (tumorous) tisu lemak percambahan). Tumor jinak juga boleh disertai dengan kerosakan akibat yang besar seperti gangguan fungsi organ dan risiko degenerasi.

Kanser malignan adalah tumor yang terdiri daripada banyak sel degenerasi. Asal-usulnya dapat dikesan pada kehilangan kawalan kitaran sel yang sering ditentukan secara genetik. Sel-sel ganas berkembang biak tidak terkawal dan tidak lagi tertakluk kepada mekanisme pertumbuhan biologi, pembahagian sel dan apoptosis (kematian sel terkawal).

Sel barah menghasilkan faktor pertumbuhan tertentu yang menyumbang kepada peningkatan pembentukan darah and limfa kapal. Dengan cara ini, pembiakan cepat mereka juga disokong. Walau bagaimanapun, sel-sel barah tidak hanya tinggal di tempat, tetapi boleh menyerang tisu tetangga dan menyebar ke seluruh badan melalui darah dan laluan limfa.

Metastasis atau tumor anak perempuan berkembang. Organ yang berfungsi rosak dan bahkan kehilangan fungsinya. Klasifikasi kasar dibuat antara karsinoma, sarkoma dan leukaemia serta limfoma. Walaupun karsinoma adalah yang paling banyak dan berkembang dari tisu kelenjar dan menutupi dan melapisi tisu organ, sarkoma mempengaruhi tisu penghubung, saraf dan sokongan. Dalam leukemia dan limfoma, sebaliknya, sel-sel sistem haematopoietik dan limfa terjejas.