Narkotik

definisi

A narkotik adalah ubat yang boleh menyebabkan ketidaksadaran dan rasa sakit yang mendalam di bahagian tengah sistem saraf untuk tujuan diagnostik atau pembedahan. Narkotik yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza pada reseptor dan molekul isyarat di otak, yang menerangkan kesan berbeza dari bahan tersebut. Perbezaan dibuat antara penyedutan narkotik dan suntikan narkotik. Yang pertama diserap melalui sistem pernafasan, iaitu ia diberikan kepada pesakit dalam bentuk gas melalui topeng semasa operasi dan kemudian dihirup. Narkotik suntikan disuntik ke dalam a vena.

Narkotik Penyedutan

Arus terutamanya digunakan secara klinikal penyedutan narkotik ialah isoflurane, sevoflurane, desflurane dan enflurane. Gas ketawa dan halotan menjadi kurang penting. Narkotik individu dalam kelas bahan ini masing-masing mempunyai sifat yang berbeza, seperti kelarutannya dalam darah, potensi dan kelarutan lemak mereka.

Kelarutan lemak khususnya memainkan peranan penting dalam kesan penyedutan narkotik, kerana mereka harus berpindah melalui saluran pernafasan ke darah. Semakin banyak zat larut lemak, semakin mudah untuk melakukannya. Ini bermaksud penyedutan anestetik dengan kelarutan lemak tinggi mencapai potensi yang lebih tinggi dan, di atas semua, membawa kepada permulaan tindakan yang lebih cepat.

Di samping itu, kuantiti yang lebih kecil narkotik diperlukan untuk mencapai kedalaman yang diinginkan anestesia. Ini berbeza dengan darah keterlarutan narkotik penyedutan. Bahan dengan kelarutan darah tinggi larut dalam lemak dengan mudah dan oleh itu memerlukan lebih banyak masa untuk mencapai kedalaman yang diinginkan anestesia.

Di samping itu, ia memerlukan masa lebih lama untuk narkotik untuk dibasuh dan untuk pesakit bangun semula. Untuk memastikan bahawa anestetik diperkenalkan dengan cukup cepat, dos dalam campuran gas yang disedut oleh pesakit akan meningkat sekiranya penyedutan larut dalam darah anestetik. Narkotik penyedutan dikeluarkan melalui paru-paru. Narkotik itu kemudian dihembuskan semula.

Kesan dan kesan sampingan

Narkotik penyedutan menyebabkan kapal dalam otak untuk melebarkan. Ini dapat menyebabkan peningkatan tekanan intrakranial, yang dapat mengurangi aliran darah ke otak. Terutama bagi pesakit yang telah mengalami peningkatan tekanan intrakranial atau tumor otak, narkotik suntikan lebih disukai.

Selanjutnya, penyedutan anestetik boleh mempengaruhi sistem kardiovaskular hingga tahap yang berbeza-beza. Kekuatan kontraktil dari jantung otot boleh menurun, aritmia jantung mungkin berlaku dan tekanan darah boleh naik atau turun. Anestetik penyedutan sevoflurane dan isoflurane disyorkan untuk orang dengan jantung penyakit, kerana mereka melegakan jantung dengan melebarkan kapal.

Kelebihan anestetik penyedutan ialah ia dapat dicapai kelonggaran daripada saluran pernafasan. Ini amat penting bagi pesakit asma, kerana otot saluran udara cenderung menguncup. Pada prinsipnya, anestetik penyedutan boleh menyebabkan hati and buah pinggang kerosakan. Sevoflurane sangat popular untuk induksi anestesia pada kanak-kanak, kerana ia mempunyai bau yang menyenangkan.