Eicosanoids

Eikosanoid adalah hormon yang bertindak sebagai pemancar saraf (neurotransmitter) dan modulator dari sistem imun. Ini hormon juga terlibat dalam proses keradangan. Secara keseluruhan, jenis eicosanoid berikut dapat dibezakan: Prostaglandins terdiri daripada sebilangan besar subkumpulan, seperti prostaglandin D2, prostaglandin E2, prostglandin I2 (prostacyclin) atau thorboxanes.

  • Prostaglandins
  • Prostacyclins (bahagian prostaglandin)
  • Thromboxanes (bahagian prostaglandin)
  • Leukotrien

Pembentukan eikosanoid: Eikosanoid terbentuk dari asid arakidonat asid lemak, yang ditukar menjadi definitif hormon by enzim dalam langkah-langkah sintesis berikut. The enzim bertanggungjawab untuk pembentukan hormon termasuk cxclooxygenase (COX, prostaglandin), prostacyclin synthase (prostacyclin), lipoxygenase (leukotrienes) dan thromboxane synthase (thromboxanes). Sintesis prostaglandin berlaku di banyak organ, seperti juga pembentukan prostacyclin dan thromboxane. Leukotrien dihasilkan dalam warna putih darah sel (leukosit) dan di makrofag. Setiap hormon ini mempunyai reseptornya sendiri.

Peraturan

Peraturan eikosanoid: Prostaglandins, prostacyclins dan thromboxanes dilepaskan dengan cara khusus tisu. Sebagai contoh, mereka mempromosikan keradangan, berkurang darah aliran (iskemia) atau kerosakan sel; glukokortikoid mempunyai kesan perencatan. Perangsang pelepasan leukotriena yang paling penting adalah rangsangan keradangan.

Dalam fungsi mereka sebagai hormon, eicosanoid mempunyai spektrum tindakan yang luas. Prostaglandin individu bertindak sebahagiannya ke arah yang berlawanan (antagonis).