Vegetarianisme

Definisi- Apa itu vegetarianisme?

Istilah vegetarian kini digunakan untuk menggambarkan pelbagai diet yang mempunyai persamaan bahawa mereka tidak memakan daging dan produk ikan. Istilah ini berasal dari bahasa Latin "vegetus", yang bermaksud hidup, segar atau halus. Dalam pengertian yang lebih luas, istilah vegetarian menggambarkan cara hidup yang, dalam berbagai tahap, tidak hanya menjauhkan diri dari makan daging dan ikan, tetapi juga menggunakan produk haiwan lain, seperti kulit.

Pada mulanya, vegetarianisme bahkan bermaksud untuk sepenuhnya melepaskan produk haiwan hidup dan mati (demikian juga produk tenusu atau telur). Namun, hari ini, istilah veganisme biasanya digunakan untuk gaya hidup ini. Perbatasan antara vegetarian dan Veganismus bagaimanapun lancar.

Apakah sebab untuk menjadi vegetarian?

Terdapat banyak sebab mengapa orang memilih salah satu daripada pelbagai diet vegetarian dan gaya hidup. Oleh itu, vegetarian membentuk kumpulan yang sangat heterogen dari segi sebab, bentuk dan tujuan vegetarian mereka. Banyak vegetarian menganggap bahawa tidak etika untuk menjaga haiwan menghasilkan makanan dengan bantuan mereka atau bahkan dari badan mereka.

Antara lain, mereka menunjukkan kecerdasan dan keupayaan yang tidak terhormat untuk menderita banyak haiwan serta tingkah laku sosial mereka yang kompleks. Terlepas dari pemeliharaan haiwan yang dianggap tidak layak di kandang kandang atau bahkan ladang penggemukan, pembunuhan yang disasarkan dan pemendekan nyawa haiwan yang dihasilkan manusia dikritik di atas segalanya. Sebilangan besar vegetarian juga membenarkannya diet dengan pencemaran alam sekitar yang tinggi yang disebabkan oleh industri daging atau ternakan.

Ini berkisar dari penggunaan air yang tinggi hingga pembukaan hutan hujan dan kesan terhadap iklim melalui pelepasan gas rumah kaca. Menurut Worldwatch Institute, pengeluaran daging, telur dan produk tenusu menghasilkan 32.6 bilion tan karbon dioksida setiap tahun di seluruh dunia. Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa pertukaran komprehensif kepada vegetarian diet bukan sahaja dapat mengurangkan pelepasan karbon dioksida buatan manusia, tetapi juga ketidaksamaan taburan dan kelaparan di negara-negara miskin di seluruh dunia.

Situasinya serupa dengan penggunaan ikan: Laut Utara, misalnya, sekarang dianggap sebagai penangkapan ikan secara signifikan, tetapi industri perikanan sangat membatasi kemungkinan pemulihan stok ikan. Banyak vegetarian berharap bahawa melakukan tanpa daging dan ikan atau bahkan semua produk haiwan akan memberi kesan positif kepada mereka kesihatan. Telah terbukti bahawa terlalu banyak daging meningkatkan risiko jantung penyakit, kencing manis and berat badan berlebihan.

Juga usus kanser risiko meningkat sepertiga dengan pengambilan daging yang banyak. Di samping itu, daging boleh mencetuskan gout dalam jangka masa yang lebih lama atau sekurang-kurangnya menyumbang kepada penguatan gout yang ada. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan serat makanan vegan (dan mungkin juga vegetarian) jauh lebih tinggi daripada pada populasi purata, di mana pengambilannya berada di bawah tahap sasaran.

Oleh kerana Cholesterin hanya terkandung dalam makanan haiwan, pemakanan vegetarian yang ketat mempengaruhi Cholesterinwerte dengan sangat positif - Cholesterin yang diperlukan oleh tubuh menghasilkannya. Juga mengenai asid lemak, magnesium, Kajian vitamin E dan antioksidan menentukan peningkatan bekalan dengan pemakanan vegetarian, yang dapat dinilai positif. Di luar itu vegetarian menunjukkan bahawa pekerjaan intensif antibiotik dalam pembiakan lembu menyebabkan kemunculan resistensi antibiotik.