Kalori

Sinonim dalam erti kata yang luas

Kilokalorie (kcal), Kalorie (cal), Joule (J), Kilojoule (KJ) Kalori nama berasal dari kalori nama Latin dan bermaksud panas. Kalori adalah unit pengukuran tenaga yang terdapat dalam makanan, yang dibekalkan kepada tubuh manusia melalui pemakanan. Unit sebenar diberikan dalam joule atau kilojoule, tetapi ia tidak dapat mengatasi kalori dalam penggunaan bahasa.

Arahan EU menetapkan bahawa kedua kilokalori dan kilojoule mesti ditunjukkan pada label pemakanan. Dari 01 Januari 2010, penunjuk kilokalori tidak lagi dibenarkan. Dalam penggunaan linguistik, sering kali terdapat kesulitan dengan istilah kalori-gram kalori atau kilokalori.

Satu kilo kalori (kcal) sepadan dengan 1000 kalori (kal). Nilai yang ditunjukkan pada makanan selalu merujuk kepada kilokalori (kcal). Jumlah (kilo) kalori yang dimakan melalui makanan tidak mengatakan apa-apa tentang nilainya, hanya mengenai tenaga yang terkandung di dalamnya:

  • Gris
  • Karbohidrat
  • Protein

Satu kalori adalah jumlah tenaga haba yang diperlukan untuk memanaskan satu gram air sebanyak 1 Kelvin.

Walau bagaimanapun, nilai ini bergantung pada suhu, bergantung pada komposisi air dan tekanan persekitaran. Air mempunyai muatan haba tentu. 4.18 kJ / (kg-K) pada suhu 30-50 ° C. Jumlah yang diperlukan untuk memanaskan 1 gram air bebas udara dari 14.5 ° C hingga 15.5 ° C adalah kira-kira 1 cal dan sepadan dengan kira-kira 4.18 joule (J).

Satu kilokalori jam (kcal / j) sepadan dengan 0, 00158PS. Sebaliknya, satu PS sepadan dengan 632, 415 kcal / j. 1 kg lemak badan murni mengandungi nilai tenaga 7000 kcal.

Untuk membakar satu kilo lemak badan (lihat pembakaran lemak, seseorang harus membakar 7000 kkal lebih banyak daripada yang diambil dengan makanan. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa badan lebih suka terbakar karbohidrat bukannya lemak bermasalah. Kadar metabolisme basal lelaki berbeza bergantung pada ketinggian, berat badan, peratusan lemak badan, aktiviti pekerjaan, aktiviti sukan, keadaan luaran, dll.

Oleh itu, tidak mustahil untuk membuat pernyataan umum interpersonal yang signifikan mengenai kadar metabolisme basal. Walau bagaimanapun, kerana peningkatan jisim otot, lelaki membakar lebih banyak kalori setiap hari daripada wanita. Lemak lebih kaya dengan tenaga daripada protein, jadi satu gram lemak mengandungi 9 kilokalori, sementara karbohidrat dan protein hanya mengandungi 4 kilokalori. Oleh itu, lemak lebih kaya dengan tenaga daripada karbohidrat, tetapi lebih sukar ditukar menjadi tenaga dan oleh itu hanya dibakar semasa aktiviti fizikal sederhana.