doping

definisi

Definisi doping yang umum berlaku tidak begitu mudah. Definisi mesti jelas dan tidak boleh meninggalkan ruang untuk tafsiran. Oleh itu, definisi doping IOC merangkumi istilah kumpulan bahan aktif yang dilarang untuk secara automatik melarang bahan yang baru dikembangkan berdasarkan kumpulan bahan aktifnya.

Doping difahami sebagai usaha umum untuk meningkatkan prestasi atletik dengan menggunakan ubat. Doping merujuk kepada penggunaan kumpulan bahan aktif yang dilarang dan penggunaan kaedah yang dilarang. Istilah doping berkembang di England pada pertengahan abad ke-19.

Orang Afrika Selatan yang berwarna menggunakan alkohol tahan tinggi yang disebut "Dop" dalam tindakan kultus, istilah ini diguna pakai oleh orang Inggeris sebagai berikut. Sejarah doping kembali lebih jauh daripada yang dibayangkan oleh kebanyakan orang. Oleh kerana prestasi sukan selalu digunakan untuk status sosial, prestij, kemasyhuran, reputasi dan, paling tidak, keselamatan kewangan, atlet selalu cenderung mengambil bahan terlarang untuk meningkatkan prestasi peribadi.

Pada Sukan Olimpik kuno, orang Inca menggunakan kunyah kokain daun untuk meningkatkan prestasi di ketahanan sukan. Di Rom kuno, doping kuda digunakan untuk pertama kalinya. Sejak profesionalisasi sukan, kes penyalahgunaan doping tidak berhenti.

Pada abad ke-20 doping menjadi sangat popular dalam bentuk murni ketahanan dan sukan kekuatan. Terutama sukan lumba basikal menjadi tumpuan penyelidikan doping dalam beberapa tahun terakhir. Walaupun atlet dan doktor sering kekurangan pengetahuan perubatan, doping dilakukan tanpa mempertimbangkan kesihatan akibatnya.

Ujian doping pertama dilakukan di Sukan Olimpik 1968 di Mexico. Untuk meningkatkan atau mengoptimumkan prestasi, atlet dalam sukan yang dikomersialkan berulang kali cenderung untuk mengambil bahan terlarang untuk meningkatkan prestasi sukan mereka. Analisis kos-manfaat hampir tidak memainkan peranan.

Selalu dibincangkan sama ada pengambilan bahan terlarang dalam sukan persaingan mendapati peniru dalam sukan rekreasi atau adakah tajuk utama negatif seperti kematian yang berkaitan dengan doping mempunyai kesan pencegahan. Kajian tahun 1999 di kecergasan studio di kawasan Hamburg dan Schleswig-Holstein menunjukkan bahawa 24% pengunjung studio lelaki dan 8% pengunjung studio wanita kerap mengambil ubat untuk menyokong pembinaan otot. Anggaran jumlah kes yang tidak dilaporkan mungkin lebih tinggi.

Namun, mengingat semangat Jerman untuk mendapatkan ubat, hasil ini tidak begitu mengejutkan. Rangsangan menerangkan semua bahan aktif dengan kesan yang menggembirakan dan semangat. Bahan-bahan tersebut digunakan sebagai perangsang dan oleh itu membolehkan tekanan jangka panjang dan digunakan terutamanya dalam ketahanan sukan ketika keletihan masuk untuk mengekalkan prestasi.

 • amfetamin
 • Kokain
 • Kafein
 • ephedrine

Kesakitan berlaku dalam tekanan maksimum semasa aktiviti sukan. Ini kesakitan memaksa atlet menghentikan aktiviti sukan. Pengambilan minuman keras akan mengurangkan ini kesakitan dan dengan itu membolehkan prestasi yang lebih tinggi.

Mabuk digunakan terutamanya dalam sukan dengan tekanan maksimum. Namun, dengan menekan kesakitan, atlet terdedah kepada bahaya tertentu.

 • Opioid

Ejen anabolik mendorong pembentukan tisu badan melalui sintesis protein.

Pembina badan menggunakan kesan ini untuk meningkatkan jisim otot. Walau bagaimanapun, ini bukan hanya untuk peningkatan jisim otot, tetapi juga banyak kesan sampingan. Pengambilan Steroid anabolik dilarang dalam sukan berorientasikan pertandingan.

Oleh kerana kesan sampingan yang besar, setiap atlet dinasihatkan untuk tidak mengambil Steroid anabolik.

 • Steroid androgenik anabolik
 • Beta - Agonis

Bahan aktif ini termasuk, antara lain, Epo, yang terkenal dengan aktiviti berbasikal. Ia menyebabkan peningkatan pengeluaran warna merah darah sel dan dengan itu membolehkan usaha daya tahan lebih lama.

Walau bagaimanapun, dengan kaedah baru, pengesanan EPO boleh dipercayai. Pertumbuhan hormon membolehkan penumpukan otot, tetapi pengambilan hormon membawa kepada kesan sampingan yang besar.

 • Hormon Pertumbuhan
 • Epo (eritropoietin)

. diuretik bukan secara langsung agen doping, tetapi menyebabkan manipulasi sampel air kencing.

Diuretik menyebabkan peningkatan keinginan untuk membuang air kecil. Ini memberi kesan negatif terhadap hasil sampel yang diberikan. Walau bagaimanapun, had maksimum juga berlaku untuk pengambilan diuretik.

 • Diuretik
 • Alkohol
 • cannabinoids
 • Beta- Penyekat
 • Kortikosteroid
 • Anestetik tempatan
 • Doping darah