Artritis

Sinonim: radang sendi Bahasa Inggeris: arthritis Arthritis adalah keradangan pada sendi yang boleh berlaku berkaitan dengan pelbagai penyakit. Oleh itu, perbezaan dibuat antara pelbagai bentuk arthritis, lihat Punca. Artritis menampakkan diri melalui gejala keradangan yang khas: Sendi kemerahan, bengkak, terlalu panas dan sakit.

Sekiranya hanya satu sendi terjejas, ia dipanggil monoartritis. Sekiranya beberapa sendi terlibat, bagaimanapun, ia disebut oligoarthritis. Istilah poliartritis digunakan apabila banyak sendi terjejas.

Artritis di kawasan tulang belakang disebut spondyloarthritis. Perbezaan mesti dibuat antara arthritis dan osteoarthritis, di mana sendi pada mulanya rosak bukan disebabkan oleh keradangan tetapi oleh kehausan. Walau bagaimanapun, arthrosis pada peringkat lanjut boleh menyebabkan arthritis.

Punca

Dua penyebab arthritis yang paling biasa adalah jangkitan dan penyakit autoimun. Di samping itu, terdapat arthropathies kristal, di mana deposit kristal pada sendi menyebabkan keradangan, dan juga bentuk arthritis khas yang lebih jarang. Artritis berjangkit atau septik kebanyakannya disebabkan oleh bakteria.

Walau bagaimanapun, jangkitan pada sendi virus atau kulat juga boleh menyebabkan artritis. Patogen boleh memasuki sendi dengan cara berikut: melalui darah (penyebaran haematogen), misalnya dalam kes keracunan darah (sepsis) dengan membuka ruang sendi, sama ada sekiranya berlaku kecederaan atau semasa campur tangan perubatan (tusukan, operasi) dilakukan dengan cara yang tidak steril dengan menyebarkan jangkitan pada tisu lembut yang berdekatan (misalnya selepas sendi pinggul penggantian) atau tulang (osteomyelitis) Selain itu, artritis boleh berlaku sebagai gejala a Lyme penyakit jangkitan berikutan a gigitan kutu (Lyme arthritis). Subkumpulan arthritis yang besar berlaku dalam konteks penyakit autoimun.

Ini dicirikan oleh kenyataan bahawa sistem imun diarahkan ke badan pesakit sendiri. Sekiranya bahagian-bahagian sendi seperti sendi rawan atau sendi mukosa diserang, artritis boleh berkembang. Bentuk keradangan sendi autoimun yang paling biasa adalah rheumatoid arthritis, yang dikenali sebagai rematik.

Di samping itu, penyakit autoimun berikut boleh menyebabkan penglibatan sendi: psoriasis Sistemik lupus erythematosus Sindrom Sjögren Scleroderma Dermatomyositis Penyakit Bechterew (ankylosing spondylitisPenyakit usus radang kronik (Penyakit Crohn, ulser kolitis, Penyakit Whipple) Sarcoidosis Vaskulitis (vaskulitis) seperti penyakit Wegener Satu bentuk khas arthritis yang berkaitan dengan imun adalah apa yang disebut artritis reaktif. Dalam kes ini, artritis berlaku selepas jangkitan bakteria pada saluran gastrousus, saluran kencing, organ pembiakan atau saluran pernafasan, walaupun mekanisme pengembangannya masih belum diperjelaskan. Satu andaian adalah bahawa bakteria mempunyai komponen di permukaannya yang menyerupai molekul sel tubuh sendiri di sendi.

Setelah berjaya melawan bakteria, yang sistem imun mungkin juga mengenali molekul-molekul ini sebagai asing dan oleh itu mencetuskan reaksi imun terhadap sel-sel tubuh sendiri. Jenis "campuran" ini juga dikenali sebagai kereaktifan silang. Teori lain mengatakan bahawa setelah jangkitan selesai, komponen patogen tetap berada di belakang, disimpan di sendi dan dengan itu mengaktifkan semula sistem imun.

If uretritis and konjunktivitis ditambahkan ke artritis reaktif sebagai penyakit sekunder selepas jangkitan, seseorang bercakap tentang Sindrom Reiter atau triad Reiter. Punca lain artritis adalah arthropathies kristal. Di sini, pemendapan kristal pada sendi menyebabkan reaksi keradangan.

Bentuk arthropati kristal yang paling terkenal berlaku dalam konteks gout penyakit, di mana kristal asid urik terbentuk (artritis urica). Kurang kerap, artritis disebabkan oleh kalsium kristal pirofosfat, yang disimpan di rawan dalam kes pseudo-gout (kondrokalsinosis), atau oleh kristal apatite, yang terbentuk dalam kes penyakit hidroksiapatit. Artritis juga boleh disebabkan oleh memakai sendi pada osteoartritis, dan oleh pendarahan sendi pada hemofilia. - melalui darah (hamburan hematogen), misalnya dalam kes keracunan darah (sepsis)

 • Dengan membuka ruang sendi, sama ada sekiranya berlaku kecederaan atau sekiranya berlaku campur tangan perubatan yang tidak steril (tusukan, operasi)
 • Melalui penyebaran jangkitan pada tisu lembut (misalnya selepas penggantian sendi pinggul) atau tulang (osteomielitis)
 • psoriasis
 • Sistemik lupus erythematosus
 • Sindrom Sjögren Sjögren
 • Scleroderma
 • Dermatomyositis
 • Ankylosing spondylitis
 • Penyakit usus radang kronik (penyakit Crohn, kolitis ulseratif, penyakit Whipple)
 • Sarcoidosis
 • Keradangan vaskular (vaskulitis) seperti penyakit Wegener