Pneumonia

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: Sinonim Pneumonia dalam erti kata yang lebih luas:

 • Pneumonia lobus
 • Pneumonia atipikal
 • Pneumonia interstisial

Definisi Pneumonia

Pneumonia adalah radang paru-paru yang boleh menjadi akut atau kronik. Tisu alveoli dan / atau interstitial boleh terjejas. Keradangan jarang mempengaruhi keseluruhan paru-paru, tetapi biasanya bahagian paru-paru individu, lobus paru-paru, terjejas. Terdapat pelbagai patogen: kebanyakannya bakteria or virus, tetapi juga kulat.

 • Paru-paru kanan
 • Trakea (batang udara)
 • Brifurasi Trakea (Carina)
 • Paru-paru kiri

Kekerapan (Epidemiologi)

Kejadian dalam populasi Pneumonia adalah penyakit berjangkit maut yang paling biasa. Secara keseluruhan, ia adalah penyebab kematian ke-5 yang paling kerap. Kadar rasmi kes baru di Jerman adalah sekitar 140000 hingga 200000 setiap tahun, walaupun sejumlah besar kes yang tidak dilaporkan disyaki. Kebarangkalian kematian sebelumnya paru-paru-individu sihat sekitar 5%. Walau bagaimanapun, jika radang paru-paru diperoleh di hospital (disebut pneumonia nosokomial), kadar kematian adalah hingga 70%.

klasifikasi

Terdapat pelbagai bentuk radang paru-paru:

 • Radang paru-paru yang diperolehi (pneumonia)
 • Pneumonia nosokomial (diperoleh di hospital)
 • Pneumonia pada penyakit mendasar yang teruk (buah pinggang atau jantung, diabetes)
 • Pneumonia aspirasi (aspirasi bermaksud "menghirup" perut kandungan; contohnya dalam alkoholisme atau penyakit esofagus)
 • Pneumonia dalam imunosupresion (mis. Kelemahan sistem imun akibat HIV)

Tanda-tanda radang paru-paru

Tanda-tanda radang paru-paru boleh berbeza, kerana terdapat dua bentuk radang paru-paru: 1. dalam bentuk khas, tiba-tiba kuat batuk, digabungkan dengan dahak purulen, sesak nafas, sukar dan tegang bernafas bersama kesakitan, dan tinggi demam and menggigil. Suhu dengan cepat meningkat kepada lebih daripada 38.5 darjah dan bernafas disertai dengan rales. Dalam ujian makmal, doktor biasanya akan menemui parameter keradangan yang meningkat, dan peningkatan jumlah leukosit di darah.

2. tanda-tanda pneumonia atipikal kurang sempurna: klasik adalah permulaan subakut, merayap, dengan demam di bawah 38.5 darjah. Pneumonia atipikal biasanya berkembang dari a selesemaseperti jangkitan dan menandakan semakin teruk penyakit yang ada sebelumnya. Pesakit merasa kurang sakit, batuk juga kering daripada disertai dengan dahak.

Rales samar atau tidak terdengar di atas paru-paru. Piawaian emas dalam pemeriksaan paru-paru penyakit adalah pemeriksaan dengan stetoskop. Dengan pertolongannya, kesimpulan dapat dibuat mengenai jenis penyakit, kerana corak bunyi yang berubah di atas paru-paru selama bernafas selalu menunjukkan arah penyakit.

Sebagai contoh, rales semasa pemeriksaan paru-paru menunjukkan deposit rembesan di saluran udara. Ralesnya boleh menjadi gelembung halus, sederhana atau kasar, dan selanjutnya dibahagikan kepada basah dan kering. Gelembung kasar cenderung menunjukkan penyakit bahagian saluran udara dengan lumen besar, dan sebaliknya.

Tanda-tanda radang paru-paru bergantung kepada jenis keradangan. Peningkatan bronkitis yang sudah semakin lama dan perlahan boleh menjadi tanda radang paru-paru, seperti penyakit teruk yang tiba-tiba. Pada kanak-kanak, tanpa mengira jenisnya, gejala berikut adalah yang paling biasa: sesak nafas, dengan kesakitan semasa bernafas, hingga sianosis kerana kekurangan oksigen dan keruntuhan peredaran darah seterusnya. Kerana sesak nafas juga meningkat frekuensi pernafasan, kesakitan semasa bernafas, dan pernafasan hidung.

 • Pneumonia khas
 • Pneumonia atipikal