Glucocorticoids

Pembentukan glukokortikoid

Ini hormon korteks adrenal termasuk glokokortikoid, kortisol dan kortison. Yang hormon terbentuk dari kolesterol melalui kehamilanenolon dan progesteron begitu juga dengan peringkat perantaraan yang lain. Setelah dibebaskan ke dalam aliran darah, mereka terikat pada transcortin protein pengangkutan. Reseptor hormon terletak secara intraselular di sel hampir semua organ.

Peraturan glukokortikoid

Glukokortikoid adalah sebahagian daripada rangkaian kawalan hipotalamus-hipofisis. The hipotalamus membentuk CRH (Kortikotropin Melepaskan Hormon), yang kelenjar pituitari borang ACTH (Hormon Adrenokortikotropik), yang seterusnya mendorong pembentukan dan pembebasan kortisol. Rembesan CRH tertakluk kepada irama siang-malam dengan maksimum pada waktu pagi. Di samping itu, tekanan dan kerja fizikal yang kuat memaksa rembesannya. Pembebasan ACTH dirangsang oleh CRH di satu pihak, dan oleh adrenalin di sisi lain, dan dihambat oleh kortisol dalam arti maklum balas negatif.

Kesan glukokortikoid

Glukokortikoid adalah steroid dan mengambil alih tugas katabolik dalam badan. Ini bermaksud bahawa mereka menggerakkan sumber daya yang tersimpan dalam badan. Mereka boleh dibahagikan kepada semula jadi, iaitu hormon dihasilkan oleh badan, dan glukokortikoid sintetik, yang diberikan dalam ubat-ubatan.

Kedua-dua jenis bertindak sama pada hampir semua sel badan. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai kesan tertentu pada sel-sel otot, tisu lemak, hati, buah pinggang dan kulit. Organ-organ ini mengandungi sebahagian besar tempat dok, iaitu reseptor, untuk glukokortikoid.

Mereka menembusi dinding sel dan membentuk kompleks dengan reseptornya. Kompleks ini mempunyai pengaruh langsung pada DNA sel dan dengan demikian dapat mempengaruhi pembentukan zat. Mekanisme ini memerlukan sedikit masa, yang bermaksud bahawa kesan glukokortikoid yang diinginkan hanya dapat bermula setelah 20 minit hingga beberapa hari.

Di sana, mereka terutama mempromosikan penukaran protein dan lemak menjadi gula dan terus campur tangan dalam metabolisme tulang. Salah satu tugas glukokortikoid yang paling terkenal adalah mengandungi reaksi keradangan. Dengan berbuat demikian, mereka menghalang pembebasan zat-zat pembawa peradangan dan imun dari sel, sehingga mengurangkan gejala khas seperti kemerahan, bengkak, kesakitan dan pemanasan. Glukokortikoid mempunyai kesan anti-alergenik dan melemahkan sistem imun (imunosupresif).