Diabetes

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Diabetes mellitus, diabetes Inggeris: diabetes

Pengenalan

Istilah diabetes mellitus berasal daripada bahasa Latin atau Yunani dan bermaksud “madu-aliran manis”. Nama ini berasal dari fakta bahawa penghidap mengeluarkan banyak gula dalam air kencing mereka, yang pada masa lalu membantu doktor untuk mendiagnosisnya dengan hanya merasainya. Kencing manis hanyalah istilah payung untuk pelbagai penyakit metabolik.

Terdapat pelbagai jenis diabetes, semuanya mempunyai persamaan yang atas sebab tertentu terdapat kekurangan insulin dalam badan. Oleh kerana ini adalah hormon yang paling penting dalam peraturan darah gula, hasilnya adalah tinggi gula darah tahap, yang dalam jangka panjang boleh membawa kepada pelbagai penyakit sekunder. Jenis yang paling biasa ialah diabetes jenis 1, juga dikenali sebagai diabetes remaja, yang berdasarkan mutlak insulin kekurangan, diabetes jenis 2, juga dikenali sebagai diabetes onset dewasa, yang berdasarkan kekurangan insulin relatif atau rintangan insulin, dan kencing manis semasa mengandung.

Menurut anggaran dari 2007, kira-kira 246 juta orang di seluruh dunia menderita diabetes mellitus pada masa itu, yang mana kira-kira 7 juta tinggal di Jerman. Ini bermakna kira-kira 8.9% daripada populasi terjejas. Di samping itu, bagaimanapun, mungkin terdapat bilangan kes yang tidak dilaporkan yang sangat tinggi, kerana diandaikan bahawa di kalangan orang dewasa hampir separuh daripada pesakit kencing manis tidak dapat dikesan.

Di kalangan mereka yang berumur lebih dari 65 tahun, dianggarkan 20% didiagnosis dengan diabetes mellitus. Mengikut unjuran, tidak mustahil bilangan penghidap diabetes akan berganda lagi dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa hanya kira-kira setiap orang ke-20 yang terjejas mempunyai diabetes jenis 1 dan kes yang selebihnya, dengan sedikit pengecualian, adalah diabetes jenis 2. Oleh kerana jenis ini lebih disukai oleh faktor risiko gaya hidup moden, seperti berat badan berlebihan dan kekurangan senaman, bilangan kes akan meningkat dengan cepat.

Punca

Punca diabetes adalah pelbagai. Bergantung kepada asal usul diabetes, penyakit ini dibahagikan kepada pelbagai jenis. Yang paling biasa ialah diabetes jenis 1 dan 2 dan kehamilan.

Jenis diabetes 1 adalah penyakit autoimun dan berdasarkan kekurangan mutlak insulin. Ini bermakna bahawa hormon insulin, yang bertanggungjawab untuk mengawal selia darah paras gula, tidak dihasilkan oleh badan sama sekali atau tidak dihasilkan dalam kuantiti yang mencukupi. Diabetes jenis 2 adalah berdasarkan kekurangan insulin relatif.

Ini bermakna badan masih menghasilkan insulin, tetapi ia tidak lagi dapat memenuhi keperluannya. Ini boleh jadi kerana keperluan meningkat atas sebab tertentu atau kerana struktur sasaran, dalam kes ini, membran sel di mana insulin akan "berlabuh", tidak lagi cukup sensitif terhadap hormon. Ini dikenali sebagai rintangan insulin.

Jenis ini paling kerap ditemui dalam sangat berat badan berlebihan orang dan mereka yang mempunyai kecenderungan genetik. Mengandung juga boleh menyebabkan diabetes mellitus dan menjejaskan sehingga 3% daripada semua wanita hamil. Walau bagaimanapun, tidak seperti jenis lain, ia biasanya hilang sepenuhnya selepas tamatnya mengandung. Di samping itu, terdapat banyak sebab lain untuk diabetes: penyakit pankreas, gangguan hormon lain, ubat, jangkitan, kecacatan genetik sel B atau rembesan insulin atau sindrom lain yang membawa gambaran klinikal ini.