epilepsi

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

  • Kejang besar mal
  • Kejang epilepsi
  • Serangan sekali-sekala

Pengenalan

Kata epilepsi berasal dari epilepsi Yunani kuno, yang bermaksud "penyitaan" atau "serangan". Epilepsi adalah gambaran klinikal yang, secara tegas, hanya dapat digambarkan seperti itu jika sekurang-kurangnya satu kejang epilepsi - kejang - berlaku dengan penemuan khas epilepsi pada EEG dan / atau MRI otak yang menunjukkan peningkatan kemungkinan kejang epilepsi lebih lanjut. Istilah epilepsi merujuk kepada pelbagai gejala yang berkaitan dengan otot (motor), pancaindera (deria), badan (vegetatif) atau jiwa (psikik), yang berlaku lebih dari sekali sebagai akibat penyebaran dan pengujaan eksitasi sel saraf yang tidak normal daripada otak.

Gejala ini diringkaskan sebagai "sawan". Bergantung pada bentuk epilepsi, ini boleh menyebabkan berirama berkedut atau kekejangan kumpulan otot, berpeluh, gangguan penciuman, peningkatan dalam darah tekanan, peningkatan air liur, pembasahan, kesemutan, kesakitan or halusinasi. Dalam kes epilepsi, tidak selalu ada penjelasan yang dapat dikenal pasti sebelumnya untuk waktu permulaan serangan, seperti encephalitis, keracunan atau parut di otak. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai sebab yang boleh menyumbang kepada berlakunya epilepsi.

Kekerapan

Epilepsi adalah gambaran klinikal yang biasa. Di Jerman sahaja, kira-kira 0.5% menderita penyakit itu, yang mempengaruhi sekitar 400,000 orang. Setiap tahun, 50 orang daripada 100,000 penduduk mengalami gangguan sawan.

Kadar kes baru sangat tinggi di kalangan kanak-kanak dan orang muda. Di seluruh dunia kira-kira 3 - 5% menderita epilepsi. Kanak-kanak di mana satu ibu bapa mempunyai epilepsi genetik mempunyai kemungkinan mengalami sawan hingga 4%, iaitu lapan kali lebih tinggi daripada pada populasi umum. Juga dalam epilepsi simptomatik, peningkatan kecenderungan untuk mengalami kejang diperhatikan pada saudara-mara peringkat pertama.

Adakah epilepsi turun temurun?

Kini diandaikan bahawa kebanyakan penyakit epilepsi didasarkan pada kecenderungan genetik yang dapat diturunkan. Ini berlaku tidak hanya, seperti yang selalu diasumsikan, pada bentuk epilepsi idiopatik, yang hampir selalu berasal dari genetik, tetapi juga pada epilepsi tanpa gejala. Yang terakhir ini disebabkan oleh kerosakan otak kerana kekurangan oksigen, proses keradangan atau kemalangan.

Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kebanyakan pesakit yang mengalami epilepsi akibat kerosakan otak seperti itu juga cenderung genetik. Oleh itu, dalam keluarga di mana satu orang mempunyai epilepsi, risiko yang sedikit meningkat dapat diandaikan dalam seluruh keluarga, tanpa mengira bentuk epilepsi. Risiko satu ibu bapa akan menyebarkan epilepsi yang ada kepada anak-anak mereka adalah sekitar 5%, jika itu adalah subtipe idiopatik, ia bahkan 10%. Sekiranya kedua-dua ibu bapa terjejas, ada kemungkinan 20% pewarisan.