Ujian alahan

Pengenalan

Ujian alergi adalah prosedur penyiasatan yang digunakan dalam diagnosis alergi. Ia melibatkan pengujian badan untuk apa yang disebut alergen, iaitu bahan yang disyaki mencetuskan gejala alergi pada tubuh orang yang berkenaan. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk mengesan kedua-dua pemekaan, iaitu

reaksi sensitif, dan alergi, iaitu terhadap bahan yang mencetuskan spesifik reaksi alahan. Bergantung pada hasilnya, terapi boleh dicadangkan. - Makanan

  • Racun serangga
  • Ubat-ubatan atau juga
  • Patogen berjangkit.

Petunjuk untuk ujian alergi

Ujian alergi harus selalu dilakukan sekiranya disyaki alergi. Oleh itu, doktor harus berunding sekiranya terdapat tanda-tanda, untuk mendiagnosis atau mengecualikan kemungkinan alergi. Tanda-tanda alergi pada mulanya merangkumi hubungan sementara dari gejala yang berkaitan dengan keadaan tertentu atau bahan tertentu, misalnya penampilan ruam kulit setelah makan makanan tertentu.

Gejala tersebut dapat menampakkan diri di bahagian tubuh yang berlainan. Sekiranya ruam biasa muncul pada kulit, pembentukan lepuh dan gatal, doktor harus berunding. Bengkak, iaitu edema, juga boleh menjadi gejala alergi yang mungkin.

Di samping itu, tanda seperti loya or muntah, cirit-birit atau sembelit harus dipertimbangkan. Mata juga boleh terkena. Gatal atau keradangan pada konjunktiva mungkin berlaku. Di samping itu, gatal-gatal hidung dan membran mukus hidung adalah perkara biasa. Sekiranya satu atau lebih gejala ini diperhatikan, doktor harus berunding dan ujian alergi dilakukan.

Prosedur ujian alergi

Secara amnya, ujian alergi menggunakan pelbagai kaedah untuk menentukan sama ada terdapat alergi terhadap bahan tertentu. Ia dapat diukur sama ada ada antibodi terhadap bahan ini di dalam badan, yang ada untuk melawannya, kerana tubuh mengklasifikasikannya sebagai "beracun". Ini biasanya dilakukan jika sudah ada kecurigaan alergi, misalnya pada makanan.

Semua yang diperlukan adalah a darah sampel, yang kemudian diperiksa di makmal khas untuk yang tersebut antibodi dan parameter lain yang berkaitan dengan keparahan alergi. Kaedah lain adalah dengan membawa kemungkinan alergen (iaitu bahan penyebab alergi) bersentuhan langsung dengan badan dan memerhatikan atau mengukur reaksi badan terhadapnya. Dengan jenis ujian ini, alergen biasanya tidak diketahui secara terperinci, misalnya pada rumput kering demam. Ujian yang paling terkenal untuk ini adalah ujian tusukan, di mana alergen disapu pada kulit secara bersebelahan dan tindak balas diperhatikan setelah sayatan kecil.

Adakah terdapat risiko dengan ujian alergi?

Bergantung pada jenis ujian alergi, ia boleh dikaitkan dengan risiko yang berbeza. Alahan sederhana darah ujian biasanya tidak melibatkan risiko selain daripada yang normal ujian darah. Walau bagaimanapun, jika ujian alergi dilakukan di mana tubuh dibawa bersentuhan langsung dengan alergen, akan menjadi teruk reaksi alahan mungkin berlaku dalam kes yang jarang berlaku.

Perkara ini sangat jarang berlaku, kerana badan hanya terdedah kepada alergen dalam jumlah yang sangat kecil ketika ujian dilakukan. Sekiranya sedemikian reaksi alahan memang berlaku, dalam kes yang teruk boleh menyebabkan gangguan peredaran darah dan kejutan anaphylactic. Oleh itu, ujian alergi jenis ini harus selalu dilakukan di bawah pengawasan perubatan.

Dalam keadaan yang mengancam nyawa, doktor bersedia menghadapi kemungkinan komplikasi dan dapat mengesannya dengan cepat dan merawatnya dengan selamat dengan menyediakan alat kecemasan. Terutama apabila ujian alahan dilakukan pada yang disyaki alergi makanan, dalam beberapa kes, reaksi alahan yang tertunda hanya dapat berlaku selepas ujian. Oleh itu, ujian alergi jenis ini harus dilakukan di hospital jika boleh, kerana reaksi alergi yang lewat ketika dijalankan dalam latihan mungkin hanya berlaku setelah meninggalkan latihan.