Hormon tiroid

Pengenalan

. kelenjar tiroid menghasilkan dua yang berbeza hormon, tiroksin (T4) dan triiodothyronine (T3). Sintesis dan pembebasan ini hormon dikawal selia oleh hipotalamus and kelenjar pituitari. Tujuan utama mereka adalah untuk meningkatkan metabolisme tenaga. The kelenjar tiroid menghasilkan hormon T3 dan T4 di satu pihak dan kalsitonin pada yang lain. Hormon ini dibincangkan secara berasingan di bawah.

Sintesis hormon tiroid

Melalui mekanisme aktif, di bawah pengaruh tirotropin dari kelenjar pituitari, yang kelenjar tiroid boleh menyerap yodium daripada darah ke dalam sel tiroid (tiroid). Ini berlaku dengan bantuan a natrium-iodida symporter, yang menyerap iodida dari darah di bawah mekanisme penggunaan tenaga. Selepas itu, apa yang disebut iodisasi berlaku di sel tiroid (sel kelenjar tiroid).

Di sini, iodida dalam sel mula dioksidakan oleh tiroid peroksidase dan kemudian dilekatkan pada asam amino tirosin oleh yodium transferase. Selepas itu, dua residu tirosin beriodium mengembun antara satu sama lain dan seterusnya membentuk tiroksin (T4). Ini kemudian dilepaskan dari sel-sel tiroid dan disimpan sebagai tiroglobulin dalam folikel tiroid.

Pelepasan hormon tiroid

Semasa hormon tiroid dilepaskan, isyarat pertama dihantar ke folikel tiroid, yang kemudian melepaskan tiroglobulin kembali ke sel tiroid oleh endositosis. Di sel tiroid, tiroglobulin diangkut ke membran bawah tanah. Di sana tiroglobulin dipisahkan dari bahan pembawanya dan bebas tiroksin (T4) dan triiodothyronine bebas (T3) dihasilkan.

Hormon tiroid ini dilepaskan ke dalam darah dalam nisbah 10-20: 1. Oleh kerana hanya T3 adalah hormon tiroid yang aktif secara biologi, ia dihasilkan dalam darah dari T4 melalui mono-deiodinasi pada cincin fenol. Dejodinasi ini dikawal oleh organ individu dan pengaktifan deodase mereka. Atas sebab ini, tidak semua T4 secara langsung diubah menjadi T3 yang efektif, tetapi hanya apabila organ memerlukan tindakan hormon.