Makanan tambahan

Istilah "makanan tambahanMerangkumi pelbagai produk yang terdiri daripada nutrien atau bahan lain dengan kesan pemakanan atau fisiologi dan biasanya mengandungi sebilangan besar bahan ini. Diet tambahan mungkin mengandungi, sebagai contoh, vitamin, mineral, unsur surih, asid amino, serat makanan, tumbuhan atau ekstrak herba. Sebagai peraturan, makanan tambahan diambil dalam bentuk dos seperti kapsul, tablet, serbuk atau bentuk dos bukan makanan lain dalam jumlah yang diukur.

Makanan tambahan bukan ubat-ubatan tetapi makanan yang biasa menambah biasa diet. Oleh kerana mereka tergolong dalam kategori makanan, mereka mesti selamat dan tidak memberi kesan sampingan. Berbeza dengan farmaseutikal, makanan tambahan tidak melalui prosedur perlesenan dan hanya dikenakan pendaftaran wajib dengan Pejabat Perlindungan Pengguna dan Keselamatan Makanan Persekutuan (BVL).

Pengilang bertanggungjawab untuk keselamatan produk, sementara makanan pemantauan pihak berkuasa negeri persekutuan bertanggungjawab untuk memantau makanan tambahan. Pengambilan berlebihan dari vitamin dan mineral boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan, sebagai contoh, dalam beberapa kes overdosis boleh membahayakan (contohnya vitamin A). Kajian terkini menunjukkan bahawa terlalu banyak orang tua mengambil makanan tambahan dalam dos berlebihan dan berlebihan magnesium dan vitamin E khususnya. Bergantung pada kawasan asal, makanan tambahan berbeza dengan ketara dari segi komposisi dan tujuannya. Di Jerman, makanan tambahan tidak dibenarkan untuk memenuhi faedah terapi, sedangkan di Amerika Syarikat, misalnya, terdapat banyak produk yang dianggap sebagai ubat di Jerman.

Vitamin dan provitamin

vitamin diperlukan oleh tubuh manusia untuk fungsi penting. Mereka tidak dapat dihasilkan dalam jumlah yang mencukupi oleh badan itu sendiri dan oleh itu mesti diambil bersama makanan. Sebilangan vitamin dibekalkan ke tubuh dalam bentuk prekursor (disebut provitamin) dan hanya kemudian diubah menjadi bentuk aktifnya.

vitamin D dapat dihasilkan oleh organisma itu sendiri, dengan syarat terdapat pendedahan cahaya matahari yang mencukupi, dan bersama-sama dengan kalsium dan vitamin K penting untuk fungsi sihat tulang, otot, saraf dan juga sistem imun. Vitamin A terlibat dalam proses visual dan mempunyai pengaruh pada pembiakan dan kelenjar tiroid aktiviti. Vitamin K penting untuk darah pembekuan, pelbagai kelas vitamin B terutamanya menyumbang kepada karbohidrat, protein dan metabolisme lemak.

Asid folik diperlukan untuk darah pembentukan dan berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan, biotin adalah komponen penting enzim. Vitamin C penting untuk pembentukan gigi, tulang and tisu penghubung, untuk penyembuhan luka dan luka dan meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan. Walau bagaimanapun, pengambilan dos tinggi persediaan vitamin kerana makanan tambahan juga boleh membahayakan tubuh manusia.

Seimbang diet biasanya mencukupi untuk membekalkan tubuh dengan sejumlah vitamin penting. Sekiranya kekurangan vitamin dikesan, vitamin individu dapat dibekalkan dalam kuantiti yang betul, ini mesti selalu dibincangkan dengan doktor.

 • Asid amino
 • BCAA
 • PTK
 • Glutamin
 • HMB
 • Karbohidrat
 • Creatine
 • L-Carnitine
 • Protein
 • Piruvat
 • Ribosa
 • Berat Gainer
 • Tribulus terrestris