Loya

definisi

Mual adalah rangsangan atau perasaan mendesak muntah. Oleh itu, ia adalah pelopor atau tanda muntah. Badan menghantar isyarat dengan rangsangan mual bahawa sesuatu telah diberi kepadanya, sebagai contoh, bahawa ia tidak suka dan cuba menyingkirkan bahan yang disuap dengan muntah.

Rangsangan loya adalah mekanisme perlindungan badan kita. Rangsangan loya dihantar melalui apa yang dipanggil pusat loya, yang terletak di otak batang otak kita. Ia boleh dirangsang oleh pelbagai isyarat. Ini termasuk bau, seimbang, jiwa, toksin atau peningkatan tekanan pada pusat loya.

Punca

Punca loya adalah pelbagai. Kebanyakan punca yang tidak berbahaya adalah di sebalik rangsangan loya. Jika rangsangan loya hanya berlaku tanpa muntah berikutnya, ini sering dicetuskan oleh faktor psikologi seperti jijik dengan bau atau melihatnya.

Rangsangan loya juga berlaku secara semula jadi dalam konteks gastro-enteritis, yang disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Mual juga kerap berlaku selepas pengambilan alkohol yang berlebihan. Dalam kes loya dengan muntah yang disertai, seseorang harus sentiasa mempertimbangkan sama ada seseorang itu mungkin telah makan makanan yang rosak atau serupa.

Penyakit perjalanan, migrain atau selaran matahari juga boleh menyebabkan loya. Sesetengah orang juga mengalami apa yang dipanggil usus sindrom cepat marah, yang disertai dengan pelbagai aduan saluran gastrousus, seperti sakit perut, cirit-birit atau malah loya dan muntah. Gejala-gejala ini diburukkan oleh tekanan psikologi/tekanan psikologi pada orang yang menderita usus sindrom cepat marah.

Loya dengan atau tanpa muntah juga berlaku sebahagiannya sebagai kesan selepas anestetik sebelumnya. Begitu juga, tetapi biasanya lebih ketara, ini juga berlaku sebagai kesan sampingan daripada kemoterapi. A gegaran juga boleh menyebabkan sakit kepala, pening dan muntah.

Sebagai tambahan kepada punca-punca yang agak tidak berbahaya ini, peningkatan tekanan intrakranial, yang boleh disebabkan oleh tumor misalnya, juga boleh menyebabkan loya dengan muntah, kerana tekanan yang meningkat merengsakan pusat loya. Jika rangsangan loya berlaku, sudah tentu tidak perlu segera memikirkan a otak tumor. Hanya apabila loya atau muntah tidak dapat dijelaskan dengan cara lain, diagnosis yang disyaki sedemikian boleh dipertimbangkan.

Gejala loya yang lain

Simptom loya yang paling biasa adalah loya. Mereka sering berganding bahu. Loya biasanya berlaku sebelum rangsangan loya.

Akibat loya, muntah sering berlaku. Selain rasa mual, pedih ulu hati (membakar/kesakitan belakang tulang dada) sering berlaku kerana loya sering mengangkut berasid perut kandungan ke arah mulut melalui esofagus. Oleh kerana esofagus tidak direka bentuk untuk nilai pH berasid seperti itu perut, ini sebahagiannya ditunjukkan sebagai pedih ulu hati.

Jika punca loya adalah jangkitan gastrousus, loya biasanya disertai dengan cirit-birit dan kadang-kadang juga sakit perut. Demam dan berpeluh juga kerap berlaku semasa jangkitan. Sesetengah orang berasa loya yang kuat apabila memberus gigi, sehingga mereka terpaksa tercekik sepanjang masa.

Ini sudah tentu sangat tidak menyenangkan. Masih tidak dapat dinyatakan dengan tepat dari mana punca tercekik ini. Ada kemungkinan refleks tersedak, yang biasanya hanya dicetuskan apabila dinding belakang tekak tersentuh, lebih ketara pada orang-orang ini.

Terdapat pelbagai langkah yang boleh mengurangkan rasa loya ketika menggosok gigi. pertama, bernafas melalui hidung bukannya melalui mulut membantu menyekat rangsangan loya. Mencuba pelbagai jenis ubat gigi juga boleh membantu.

Sekiranya perlu, a ubat gigi boleh didapati yang tidak menyebabkan loya. Rasa dan bau juga boleh merangsang pusat loya dalam otak. Berus gigi yang lebih kecil, contohnya berus gigi kanak-kanak, juga boleh membantu.

Sesetengah pesakit juga melaporkan bahawa loya tidak berlaku apabila memberus gigi dengan berus elektrik. Membongkokkan bahagian atas badan ke hadapan semasa menggosok gigi juga boleh melegakan loya. Kurang ubat gigi bersentuhan dengan membran mukus yang sensitif tekak.

Malangnya, tiada cadangan terapi seragam terhadap loya semasa memberus gigi. Rasa mual pada waktu pagi membuatkan wanita khususnya cepat terfikir a mengandung di mana mual pagi adalah gejala yang diketahui. Walau bagaimanapun, loya atau loya pada waktu pagi juga boleh berlaku tanpa wujud mengandung, contohnya sebelum sarapan pagi.

Loya ini kemudiannya sering disebabkan oleh rendah darah tekanan (kelemahan peredaran darah) dan/atau rendah gula darah tahap (hipoglikemia). Pengambilan makanan dan cecair semasa sarapan pagi membantu menormalkan keadaan ini. Pada orang lain, sebab mual di pagi hari adalah kerana makan terlalu awal.

Sesetengah orang masih tidak berselera selepas bangun awal pagi dan terpaksa memaksa diri untuk makan sesuatu yang kadangkala menyebabkan loya. Dalam kes ini, anda perlu menunggu sedikit sehingga anda makan makanan. merokok juga boleh menyebabkan loya.

Ini sering disebabkan oleh rokok kosong perut. Dalam kes ini, anda harus berhati-hati untuk tidak merokok sebelum sarapan pagi. merokok juga boleh menyebabkan masalah peredaran dan dengan itu loya.

Ini terutama berlaku kepada perokok yang merokok sangat sedikit. Merokok juga boleh menyebabkan loya atau muntah semasa mengandung. Sudah tentu, tidak setiap loya yang berlaku semasa merokok dikaitkan dengan a mengandung. Jika anda mempunyai simptom yang sepadan, anda juga harus menjalankan ujian diri loya kami: