Apakah asid amino?

definisi

Asid amino dikenali sebagai blok bangunan protein dan terdapat di setiap sel makhluk hidup. Mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, asid amino penting (tidak dapat dihasilkan di dalam badan) dan asid amino yang tidak penting (boleh dihasilkan di dalam badan). Terdapat sejumlah 20 asid amino yang dapat bergabung untuk membentuk pelbagai jenis protein.

Lapan asid amino penting dibanding dengan dua belas asid amino tidak penting. Menurut penyelidikan terbaru, kumpulan proteinogenik (diperlukan untuk pengeluaran protein) asid amino boleh meningkat menjadi 23. Sekiranya anda tidak hanya melihat asid amino proteinogenik tetapi juga semua asid amino yang ada, anda akan dapati terdapat lebih dari 200 asid amino. Walau bagaimanapun, sebilangan besar asid amino ini tidak ada kaitan dengan sintesis protein dalam badan.

Kesan asid amino

Sebagai blok penyusun protein terkecil, asid amino mengambil bahagian dalam banyak proses dalam tubuh manusia. Mereka dijumpai di banyak organ dan mengawal proses metabolik dan enzim. Bergantung pada tujuan dan tugas mereka, masing-masing asid amino bergabung untuk membentuk rantai bercabang panjang.

Bergantung pada mana dan berapa banyak asid amino bergabung, kesan yang berlainan berkembang dan dengan itu juga tempat penggunaan yang berbeza. Asid amino berperanan dalam ketahanan, prestasi, pertumbuhan semula dan kerentanan terhadap kecederaan. Tetapi asid amino juga dapat membantu kemurungan dan mood negatif dapat dikurangkan dengan persediaan asid amino.

Asid amino juga dapat menguatkan tulang and rawan dan juga boleh membantu mati pucuk pada lelaki. Mereka berperanan dalam penghasilan baru darah sel serta dalam pembebasan hormon. Oleh itu mereka secara tidak langsung bertanggungjawab untuk kawalan tenaga dan dengan melepaskan testosteron asid amino dapat mengambil bahagian dalam pertumbuhan otot dan mengawal proses ini.

Semasa pembinaan otot dan pertumbuhan prestasi, asid amino diperlukan untuk membekalkan tenaga dan membentuk sel otot baru. Asid amino penting untuk pertumbuhan semula kerana bersama-sama bertanggung jawab untuk proses pembinaan otot dan penambahan simpanan nutrien di dalam badan sejurus selepas latihan. Kekurangan di sini menampakkan dirinya keletihan, mood tertekan dan kurang memandu, yang juga mengganggu prestasi.

. sistem imun juga lemah dalam kes ini dan badan lebih mudah diserang penyakit dan kecederaan. Sekiranya seseorang melihat gejala kekurangan seperti kemurungan, kekurangan imun atau keletihan itu sendiri, ini mungkin disebabkan oleh tahap asid amino yang rendah. Walaupun tubuh manusia tidak mempunyai simpanan asid amino langsung, terdapat kira-kira 200 gram asid amino dalam kolam asid amino yang selalu tersedia untuk tubuh. Atlet yang kompetitif dan juga ahli bina badan menggunakan persediaan asid amino untuk memberikan tenaga yang mencukupi kepada tubuh setiap masa, serta mempengaruhi keupayaan untuk pertumbuhan semula dan penumpukan otot secara positif.